0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez mayn » 4 kwi 2015, o 20:22

prescot napisał(a):Ja wybrałem 1.2 tylko i wyłącznie ze względu na dużo informacji w kwestii awaryjności technologii TCE.

Awaryjność TCE ? Nie pomyliłeś z TSI VW ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez odyniecc » 7 kwi 2015, o 15:26

mayn napisał(a):
prescot napisał(a):Ja wybrałem 1.2 tylko i wyłącznie ze względu na dużo informacji w kwestii awaryjności technologii TCE.

Awaryjność TCE ? Nie pomyliłeś z TSI VW ?

Wszystko co budowane jest przez ludzi obraczone jest ryzykiem błędu. Tak samo inżynierowie z VW się mylą jak ich francuscy koledzy z Renault...

W Polsce nie ma podatku od spalin i normy emisji spalin, zatem lepiej chyba wybrać prostszą konstrukcję. Im mniej elementów tym mniejsza szansa na awarię.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez demonn » 19 maja 2015, o 21:03

W tym jeszcze miesiącu odbieram 0,9 Tce. Zakupiłem go w dobrej cenie z chyba maksymalnym wyposażeniem (do całkowitego luksusu brakuje tylko climatronica, automatycznej skrzyni i kamery cofania, ale od wielu lat jeżdżę bez tego i jakoś nie narzekam). Dokupiłem do tego za 1500 zł gwarancję na 5 lat (do 120 tyś), wydaje się to dobrą opcją, bo właśnie pieron wie co się będzie działo z silnikiem przy około 100 tyś. A za 5-6 lat się pomyśli nad sprzedażą :) Jeśli reszta podzespołów się sypać nie będzie, to nie ma się co martwić przy takiej opcji 5 letniej gwarancji...
Sporym plusem tego silnika jest łańcuch rozrządu - przy sprzedaży pan oznajmił, że jest "dożywotnia" gwarancja na rozrząd, przyjmuję więc że to odpadnie przy serwisowaniu powyżej 60 tyś.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 maja 2015, o 00:35

a gdzie to słyszałeś o tej awaryjności moje auto ma troszke ponad dwa lata od kupa go nawet nie mineły dwa lata mam przejechane ponad 60tys i wszystko działa jak należy. a musze przyznać, że silnika nie raz nie oszczędzam a spalanie nigdy nie miałem powyżej 5.8l/100km chyba, że jechałem na autostradzie zapakowany jak nie wiem i z trumną na górze to brało max 6.1l
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Marcinho » 20 maja 2015, o 19:47

0.9 lepiej jedzie , 1.2 bezpieczniejszy w użytkowaniu.
Marcinho

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 23 maja 2015, o 08:40

a co w 1.2 jest bezpieczniejsze?
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 23 maja 2015, o 09:40

Stara sprawdzona niewysilona konstrukcja bez turbo. Tak w skrócie.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 maja 2015, o 16:56

Panowie reasumując: Nowoczesne silniki które weszły ostatnie 3-4 lata są o wiele cichsze i dynamiczniejsze za sprawą doładowania od swoich starszych, pancernych poprzedników. Wiadomo że jest większe prawdopodobieństwo iż 1.2 16V będzie trwalszy od 0.9 TCe, choć póki co ten silnik nie ma negatywnych opinii i brawa dla Renault :)

Teraz dla przykładu, pisałem już wyżej ale bardziej szczegółowo teraz: Testowałem Megane III z silnikami 1.6 16V i 1.2 TCe 115/130 KM. Powiem uczciwie, tylko zmiana silnika to zupełnie inny komfort akustyczny powyżej 100 km/h. W Meganie 1.6 16V powyżej 100 km/h silnik buczy jak kosiarka, jest głośno zwłaszcza przy 130 km/h na autostradzie, nie ma skoku jeśli chodzi o wyciszenie w porównaniu do samochodu 10 letniego np. Megane II. W Meganie III 1.2 TCe jest zupełnie inaczej, przy 130 km/h jest błoga cisza, silnika kompletnie nie słychać, nie jest nerwowo za sprawą akustyki jak w 1.6 16V. Aż dziwne że tylko inny silnik w tej samej budzie a efekty kosmiczne. Osobiście wybrałbym zdecydowanie 1.2 TCe z bezpośrednim wtryskiem i turbo od 1.6 16V. Wiem że 1.2 TCe będzie się charakteryzował o wiele niższą żywotnością myślę że około 250 tyś km, w przeciwieństwie od swojego pancernego 1.6 16V który bez problemu powinien zrobić 400 tyś km jeśli był dobrze serwisowany (wymiany oleju w porę, nie katowany itp). Jwdnak warto postawić na komfort, dziś mamy coraz więcej dróg szybkiego ruchu, więc prędkość 120 km/h to nie wyzwanie jak 15 lat temu... gdzie toczyliśmy się Polonezami i Cinquecentami 70-80 km/h i byliśmy zadowoleni :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez michi » 25 maja 2015, o 13:14

Założyłem ten wątek 2 miesiące temu, 40 dni temu odebrałem swoje auto - wybrałem 0,9 TCe.

Po przejechaniu 1100 km jestem z niego bardzo zadowolony. Silnik jest bardzo żwawy i pozwala na w miarę dynamiczną jazdę. Spalanie jest rewelacyjne - 5,5 litra w cyklu mieszanym, 6,5 w cyklu miejskim. Nie żałuję, że wybrałem akurat ten silnik (na razie).

Staram się chłodzić turbinę, bo tak mi znajomy poradził, ale czasami zapominam odczekać.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez miskov » 25 maja 2015, o 13:24

To ładnie, zazdroszczę koledze możności posiadania nóweczki :D Co do turbiny to tak, jak najbardziej chociaż kilka, kilkanascie sekund odczekac szczególnie po dynamicznej jeździe :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 25 maja 2015, o 16:16

Kolejny posiadacz TCe 0,9, oby ci służyło jak na razie masz duże spalanie u mnie w miejskim masz 5,5 litra a w mieszanym dochodze czasami do 5,2, co do autostrady jadać cały czas powyżej 120 max 150 km/h pali mi najwięcej 6,1, a mieszkam aktualnie na terenie górskim. Jak kupiłeś z tego roku to mam nadzieje, że już wszystkie wady fabryczne zostały poprawione jak nie to. Radze zadzwonić do renault polska i podać vin i niech sprawdzą czy nie ma tam jakiś akcji serwisowych i będziesz miał spokój. W nowej wersji podoba mi się oświetlenie kabiny bo zmienili trochę osłonę żarówek i jest z bocznych stron przezroczysta co z tym idzie jest lepiej wewnątrz oświetlone bagażnik też ma inną oprawkę teraz wkłada się poprzeczną żarówkę o niebo lepiej. jak sobie zamontujesz ledy.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Belfer » 27 maja 2015, o 13:09

michi napisał(a):
Staram się chłodzić turbinę, bo tak mi znajomy poradził, ale czasami zapominam odczekać.

To nie o chłodzenie chodzi. Turbina musi zmniejszyć obroty aby jak najkrócej pracowała po wyłączeniu silnika czyli prawie bez smarowania.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez miskov » 27 maja 2015, o 13:27

Belfer napisał(a):
michi napisał(a):

To nie o chłodzenie chodzi. Turbina musi zmniejszyć obroty aby jak najkrócej pracowała po wyłączeniu silnika czyli prawie bez smarowania.

Chlodzenie tez jest tu wazne, gdyz jak juz zatrzymamy turbinę, ktora jest gorąca to ustaje obieg oleju który odbiera cieplo i wówczas wręcz się on smaży :) . Potrafi sie stworzyc nagar, łożyska zapiec i turbine szlag trafic :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Belfer » 28 maja 2015, o 20:12

miskov napisał(a):
Belfer napisał(a):
michi napisał(a):

Chlodzenie tez jest tu wazne, gdyz jak juz zatrzymamy turbinę, ktora jest gorąca to ustaje obieg oleju który odbiera cieplo i wówczas wręcz się on smaży :) . Potrafi sie stworzyc nagar, łożyska zapiec i turbine szlag trafic :)

No, tak. Masz rację.
A żeby w zgodzie z tematem być, to lepszy jest silnik 1,2 (ale z turbiną). ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sariel » 29 maja 2015, o 07:23

Witajcie.jestem zdziwiona tym co mowicie o spalaniu. U mnie 0.9 Tce obecnie pali 7.5l w miescie.na trasie ciezko powiedziec bo jezdze glownie miastem i czasem obwodnica ale to max 10km. Bylam z tym w serwisie ale wyzerowali tylko w komputerze spalanie i wszytsko dobrze...tak a mialobyc 5.5l..... moje poprzednie clio 2ph2 palilo 6 max 7 jak dalam w deche. Pisze ze obecnie bo jak go kupilam w sierpniu to palil 8.2- 8.5l...lolaboga.... potem spadalo az do 7.4-7.5.. a mialo byc oszczednie...
sariel

Pokaż profil

Postprzez sariel » 29 maja 2015, o 07:27

Witajcie.jestem zdziwiona tym co mowicie o spalaniu. U mnie 0.9 Tce obecnie pali 7.5l w miescie.na trasie ciezko powiedziec bo jezdze glownie miastem i czasem obwodnica ale to max 10km. Bylam z tym w serwisie ale wyzerowali tylko w komputerze spalanie i wszytsko dobrze...tak a mialobyc 5.5l..... moje poprzednie clio 2ph2 palilo 6 max 7 jak dalam w deche. Pisze ze obecnie bo jak go kupilam w sierpniu to palil 8.2- 8.5l...lolaboga.... potem spadalo az do 7.4-7.5.. a mialo byc oszczednie...
sariel

Pokaż profil

Postprzez michi » 29 maja 2015, o 12:13

Ta turbina jest super, bo daje dużą płynność jazdy.

Sariel, może masz ciężką nogę? 8-) Też pewnie zależy jakie to "miasto" jest. Ile stoisz w korkach itp. Warszawa to nie Radom

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tymek » 1 cze 2015, o 09:21

Dla mnie też te wyniki spalania to jakaś czarna magia ;) jeżdżąc po Wrocławiu, spalanie mam na poziomie 9-10 l/100km, a trasa, najczęściej A4, 140-150 km/h to spalanie wynosi 6.7 l/100km. Ale nie narzekam, bardzo chwalę sobie silnik 0.9TCe, polecam każdemu. Jedyne co mnie boli, to że strasznie trzęsie na niskich obrotach :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blaz » 1 cze 2015, o 23:24

ja bym brał 0.9. Jechałem clio 1.2 na jezdzie próbnej z kolegą i panią z salonu, masakra, depnięcie do deski i zero reakcji to jest tragedia, w tak małym aucie ten silnik w ogóle nie ciągnie. Tydzień pozniej jechałem z panem z salonu dacią sandero 0.9, niby nie clio ale masa podobna, bez porównania, ciągnie ładnie z dołu, spala mniej, nawet nie słychać,że ma 3 garki. Silnik miażdzy 1,2 pod każdym względem, no moze nie przejedzie bezawaryjnie tyle km ale mówimy o nowej furmance
blaz

Pokaż profil

Postprzez hiniol » 4 cze 2015, o 18:52

Witam mam 0,9 i nie żałuje. Spalanie w mieście max 6,5l ( chociaż wyżej komuś pali 7,5) ale może problem leży jak kto jeżdzi. Polecam!!!

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne