Diesel czy benzyna, benzyna czy diesel???

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Diesel czy benzyna, benzyna czy diesel???

Postprzez Jottar » 17 paź 2015, o 19:42

Pejo napisał(a):Jak ktoś sobie ceni cisze i komfort na autostradzie to nie zainteresuje się marką Renault...

Nie wiem jak Thalią 1.2 16v, ale Megane dCi jedzie się po autostradzie bardzo przyjemnie, że o Lagunie nie wspomnę.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 17 paź 2015, o 19:43

Pejo napisał(a):Jak ktoś sobie ceni cisze i komfort na autostradzie to nie zainteresuje się marką Renault..

Czym się zainteresuje zatem ? Hałaśliwą wiertarką Hondą czy Toyotą ? Oczywiście że się zainteresuje Renault. Megane III 1.2 TCe jak i dCi są ciche podczas szybkiej jazdy, choć nie da się ukryć że trochę im już brakuje do konkurencji (Megane III już ponad 7 lat jest w produkcji), za 3 miesiące nowy model Megane IV. Co ciekawe Megane III z silnikiem wolnossącym 1.6 16V to już zupełnie inne auto... hałaśliwe niestety.

Żaden silnik benzynowy wolnossący nie będzie cichy na drodze expresowej czy autostradzie. Silniki wolnossące mają wysoko moment obrotowy (Nm), więc nie mogą mieć długiej skrzyni np 2000 obrotów przy 100 km/h, jak max moment obrotowy mają przy 3500 obrotów albo jeszcze wyżej jak to w japońskich wiertarkach :japierdole: . Nie ma znaczenia czy Renault czy Opel czy Honda (ta ostatnia to już porażka). 140 km/h Thalią czy Clio nie ma co pędzić, ale są inne auta w których jazda 140 km/h jest stabilna (nie buja jak w Thalii), poziom hałasu jest taki jak w Thalii przy 70 km/h. Istotna różnica....

Co do zakupu używanego samochodu z silnikiem benzynowym w najbliższej przyszłości, to nie będzie łatwe wyzwanie. Dziś zdecydowana większość nowych silników benzynowych wyposażone są w bezpośredni wtrysk + turbo + system start / stop. Skończyła się era niezawodnych silników benzynowych.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 17 paź 2015, o 20:29

mayn, mam thalie ph4 wlasnie 1.2 16V z 2007 i jest bardzo dobrze wygluszona, a akurat przy 4tyś i 130km/h najglosniejsza ale to silnik 1.2 16V i jego czuly punkt WYCIA na co ludzie w CLIO IV narzekają i jeżdżą do ASO a oni na to nic nie pomogą.
Jak jade 150-160 jakoś nie czuje bym jechał jakims czołgiem normalna jazda. Jeżdżę drugą też Ph2 czyli model z nowymi lampami już i tam te predkosci sa duzo glosniejsze. No jeszcze zalezy ilu zaworowy silnik, ale tak jak mowie dla mnie jakiegoś negatywnego wrażenia to nie robi, a własnie przy 100km/h wgl nie slysze silnika.

Co do skrzyń. Meganka 2.0 16V 136KM 6Biegowa bardzo cicha i w dodatku 6 bardzo przydatna.
Skonczyla sie era fakt... w dlatego szukam 2.0T w manualu bo teraz te nowosci ich w automacie to strach pomyslec ile koszt naprawy takiej skrzyni.. a znow tylko GT ma manualna. Paranoja.

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 17 paź 2015, o 22:38

Mam Thalie II 1.2 z wygłuszoną komorą silnika do 120 można powiedzieć, że jest normalnie i przy 170 nic nie buja nią ...zatem nie wiem o czym piszesz ? Jakie bujanie ? Na szczęście są jeszcze producenci z silnikami wolnossącymi. Jestem wielkim kibicem Mazdy, która z silnikiem 2.5 litra benzyną (np. Mazda 6) pokazała, że jak się chce to można. I założę się że ten silnik przejedzie więcej niż te pierdziawkami z turbinami nie wspomnę o osiągach tego silnika nawet podług Megane z silnikiem 1.2 TCe, które wciągnie nawet z asfaltem :) (byłem na jeździe próbnej i wiem co mówię 7,8 s do setki) . Nie ma czegoś z niczego... mały silnik + turbina to na krótszą metę wydatki. Są ludzie którzy nie dbają o turbinę itd. W silniku najważniejsza jest pojemność a nie turbo (stara szkoła) i gdyby nie normy Euro 6 te silniki z tubo nigdy by nie powstały wiec po co te dywagacje na ten temat. Dla jednych liczą się osiągi dla innych koszty utrzymania to jedyne kryterium jak dla mnie. Nie ma sensu udowadniać który silnik jest lepszy bo to zależy od potrzeb kierowcy i jego gusta ...a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje :) Prawda jest jeszcze taka, że wraz z kolejnymi normami Euro okaże się, że w przyszłości nasze samochody mogą przejść na inny rodzaj zasilania ( wodór, zasilanie elektryczne bądź elektryczne + małe silniki spalinowe zwiększające zasięg) Silniki z turbo można traktować jako okres przejściowy w EU. Po za EU panują inne trendy. Przykład Skoda Rapid w EU dostępna tylko z silnikami TSI (jeśli chodzi o benzynę ) na wschodzie jest jeszcze stary dobry 1.6 8V :)...zgadnij co się lepiej sprzedaje :) O Chinach już nie będę się rozpisywał :) tam nie ma żadnych norma hehehe. Także kolego Mayn...nie obrażaj się proszę Lubisz turbo ok szanuje to ale nie rzucaj błotem na silniki wolnossące one też mają swoje zalety i wady i dla niektórych kierowców są idealne do jazdy na co dzień i przyjazne dla kieszeni :)
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne