0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez wojtuq » 3 paź 2015, o 21:42

mayn, sorry ale to nie ja napisałem
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 4 paź 2015, o 14:35

mayn napisał(a):
Funmark napisał(a):1.2 +Lpg , ma jeszcze jedną zaletę, Chip Tuning + Eco jest gratis.

Ogarnij się.... Co Ci da chip tuning w wolnossącym 1.2 16V z LPG ? Przesiadłeś się z Cinquecento 700 na 1.2 16V że czujesz taki potencjał mocy ? Dostaniesz raptem 10 czy 15 Nm więcej po chipie, przyjdzie Ci wyprzedzić coś na trasie prostej (pod górkę nie próbuj), nie obędzie się bez redukcji biegu, spore hałasu i stresu. Silniki wolnossące znikają z oferty każdego producenta. Chcesz w miarę ciche i dynamiczne Clio IV ? Bierz 0.9 TCe ewentualnie 1.2 TCe. Chcesz ciche Megane III ? Bierz 1.2 TCe ewentualnie 2.0 TCe. Jak najdalej od 1.6 16V który zniknął z produkcji i ma nie najlepszą reputację odnośnie komfortu jazdy zresztą jak 1.2 16V.

Niech kolega czyta uważnie , napisałem chip tuning gratis. :o Nie ma chipa do tego silnika bez turbo . Napisałem że silnik 1.2 16 V + LPG , bez katalizatora dalej spełnia normy Euro 5 przy zasilaniu gazem i wzrasta moc . To jest argument za takim połączeniem , szczególnie gdy w Polsce po aferze VW badania spalin może będą tak rygorystycznie kiedyś sprawdzane jak w innych krajach EU.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 11 paź 2015, o 16:53

witam chciałem się podzielić opinią na temat silnika 1.2 którego jestem użytkownikiem.
Spalanie w mieście (Kraków) mam w granicach 6,0-6,5 średnia 6,2
zrobiłem tym autem 13 tyś km
jechałem na wakacje (3 osoby + bagaże) do rzepkowa koło Koszalina zrobiłem 2000 km spalanie wyszło mi 6,4 średnia prędkość 76 km/h w tym 3 godzinny korek przed Łodzią w drodze powrotnej.
ze spalania jestem zadowolony powyżej 120km/h -130km/h troche hałasuje "kosiarka" ale nie jest to takie uciążliwe przynajmniej dla mnie (w porównaniu z moim drugim autem golf II TD 1.6)
zapraszam do zadawania pytań

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez cetnar » 11 paź 2015, o 17:00

Ja również zaliczam się do tych, którzy postawili na silnik 0.9. W krakowskim salonie Renault jako wersja demo do jazdy próbnej był przeznaczony Clio Grandtour z silnikiem 1.2 75KM. Wtedy (wrzesień 2015) pierwszy raz zobaczyłem ten model Clio i odbyłem nim jazdę. Przejechałem kilka kilometrów ulicą Nowohucką i Stella Sawickiego (w miarę prosty odcinek). Kilka razy wciskałem gaz symulując manewr wyprzedzania - kiepsko. Jechało nas dwóch, więc dociążenia nie było, a jednak ten silnik nie zbierał się. Mimo to zdecydowałem się ten samochód z silnikiem 1.2 75KM zaliczkować (była to wersja demo z przebiegiem tylko 50 km), gdyż był już zaoferowany przez salon do sprzedaży. Cena rewelacyjna, przebieg znikomy (prawie fabryczny)... i co ? Przemyślałem, poczytałem fora, wróciłem do salonu i poprosiłem o jazdę próbną wersją 0.9 tce. Silnik w tej wersji był dostępny do jazdy w modelu Renault Captur, ale ze względu na zbliżoną masę pojazdu spróbowałem.. co było dalej ? Rozmowa z pracownikiem salonu, aby anulował zaliczkę na samochód z silnikiem 1.2 i sprowadził dla mnie ten z 0.9 tce. Po 3 tygodniach miałem wersję z turbo i taką posiadam od 2 tygodni - nie żałuję zmiany decyzji i wyboru. P.S. Ciekawa historia dotyczy tego Renault Clio demo z silnikiem 1.2... otóż przy jednej z moich wizyt w tym salonie Renault, zauważyłem starsze małżeństwo oglądające samochód, który miał być jeszcze niedawno mój (z silnikiem wolnossącym) - podszedłem do nich i mówię: "to jest samochód dla Państwa, jeśli nie potrzebujecie demona zrywności i prędkości" - jaką miałem osobistą satysfakcję, gdy kilka dni po kolejnej wizycie w salonie (formalności kredytowe) okazało się, że właśnie ci emeryci (70-paro letni) zakupili ten egzemplarz demo - mam nadzieję, że równie atrakcyjną cenę im zaproponowano... o cała historia :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 11 paź 2015, o 17:29

Ludzie, jeśli piszecie 1.2 to bądźcie łaskawi uściślić, czy chodzi o 1.2 wolnossące czy turbo bo to jest istotna różnica.

Powyższa uwaga nie dotyczy ostatniego wpisu przed moim lecz przedostatniego i wielu innych. W tytule wątku tez można by to uściślić.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 11 paź 2015, o 17:48

ja pisałem o wolnosącym 1.2 16v 75 koni :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Stresu » 11 paź 2015, o 19:08

... czarnybrat - generalnie jesteś zadowolony z 1.2 , kupiłbyś go jeszcze raz ? Ja zamierzam w przeciągu 3 miesięcy kupić jakiś nowy samochód. Clio wyjątkowo mi się podoba. Wolałbym 0.9 ale mój styl jazdy utrudnia użytkowanie turbiny :D Jedyną rzeczą którą "odrzuca" mnie w clio - jest karta ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 11 paź 2015, o 19:41

jestem zadowolony czy bym kupił ten samochód z tym silnikiem to tak ale tylko ze względu na cenę i nie planuję zmiany auta przez dłuższy czas. Motor jest to dobra jednostka raczej na parę lat.
Karta mi nie przeszkadza.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez cetnar » 11 paź 2015, o 20:48

...dodam jeszcze coś od siebie. Uważam, że silnik 1.2 jest jak najbardziej ok, jeśli planujesz głównie jeździć w mieście i spokojnie i nie masz większych wymagań co do osiągów. Faktycznie silnik wolnossący to sprawdzona jednostka i można podpiąć w przyszłości LPG (jeśli byś chciał). W wersji 0.9 tce to nie jest zalecane. Poza tym spalanie będzie różne może o ok. 1.5 litra/100 km w mieście (wg. mnie niewielka różnica). Oczywiście przy założeniu, że nie będziesz robił od groma km rocznie. Jeśli tak, to brać 1.2 75km i założyć LPG. Ja ze swojego 0.9 tce jestem zadowolony i nie zdecydowałbym się na 1.2 75km, ale mało brakowało. Jednak chęć posiadania turbo w zapasie wzięło górę, mimo że parę tysięcy musiałem za tę przyjemność zapłacić ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 12 paź 2015, o 07:30

cetnar napisał(a):W wersji 0.9 tce to nie jest zalecane. Poza tym spalanie będzie różne może o ok. 1.5 litra/100 km w mieście (wg. mnie niewielka różnica).

Tak to napisałeś jakby LPG miało zmniejszyć spalanie :crazy:

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 12 paź 2015, o 17:01

Stresu, jak masz kase to poczekaj aż wyjdzie nowe megane, będziesz w niebo wzięty jak je zobaczysz są inne silniki w nim a jak masz kase to radze kupic megane
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bartek.Migas » 20 paź 2015, o 13:07

Jeżeli ktoś zastanawia się czy brać 1.2 lub 0,9 powiem tak. Ja mam 1.2 i jestem zadowolony, samochód w mieście jest naprawde ekstra, od świateł do świateł itp. Trzeba go czasami troche wyzej wkrecić ale wystarcza. Trasę robię średnio raz na 1.5 miesiąca (katowice - tczew) i powiem że w trasie już tak ekstra nie jest. Trzeba celować w taki idealny przedział między prędkością a spalaniem. Ja jeżdzę na tempomacie z prędkością 124km/h i myślę że jest to takie optimum miedzy hałasem, prędkością i spalaniem które w moim egzemplarzu zamyka się w okolicach 7 litrów/100. Po przejechaniu tej trasy drugi raz coraz poważniej myślę o zagazowaniu (miałem w planach ale później), jednak dalej odstrasza mnie utrata gwarancji. Poczekam jeszcze, aż wyjdą wszystkie rzeczy, które mają wyjść (myślę że 6 miesięcy bedzie ok).

Z moich uwag i pobożnych życzeń to myślę że najwiekszy problem to czwarty i piąty bieg. Myślę, że czwarty powinien być trochę dłuższy, a piąty powinien mieć większe przełożenie, tak aby przy 3tyś obrotów mieć te 120km/h

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 20 paź 2015, o 18:21

Bartek.Migas a zagazować możesz też w serwisie ale podobno 5000 zł przy zakupie mogłem zapłacić 2500zł i nie wiem czy żałować czy nie..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 paź 2015, o 10:46

Chłopaki temat znów schodzi na inne tory, osoba która założyła ten post chciała się dowiedzieć który silnik jest lepszy a nie czy montować do niego LPG, więc proszę trzymajcie się tematu. Piszcie swoje oponie na tematy tych dwóch silników by móc pomóc podjąć słuszny wybór.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 21 paź 2015, o 11:18

Bartek.Migas napisał(a):Z moich uwag i pobożnych życzeń to myślę że najwiekszy problem to czwarty i piąty bieg. Myślę, że czwarty powinien być trochę dłuższy, a piąty powinien mieć większe przełożenie, tak aby przy 3tyś obrotów mieć te 120km/h

Za założenia Clio to auto miejskie i wszystkie generacje od 2 wzwyż niestety mają taką 5tkę.

czarnybrat napisał(a):Bartek.Migas a zagazować możesz też w serwisie ale podobno 5000 zł przy zakupie mogłem zapłacić 2500zł i nie wiem czy żałować czy nie..

No ja tam bym sobie pluł w brodę na Twoim miejscu. Teraz pozostaje Ci chyba czekać aż się gwarancja skończy. A tak to panie za niewiele ponad 10000km jeździłbyś za półdarmo.

wojtuq napisał(a):Piszcie swoje oponie na tematy tych dwóch silników by móc pomóc podjąć słuszny wybór.

Temat ma już 8 stron :lol: Ile Twoim zdaniem powinien mieć by pomóc podjąć słuszny wybór? 20? Po drugie kwestia gazu chyba też jest istotna jeśli ktoś się tym kieruje przy wyborze silnika. Nie neguj zatem tematyki LPG bo jest ona jak najbardziej słuszna.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 paź 2015, o 20:05

Temat do zagazowywania jest gdzie indziej, nie chodzi o to by miał on z 20 stron ale można zmieścić się w np. 10 a można nawet w 5 ale konkretnie opisanych i czytelnik, który przeczyta to wszystko będzie wiedział co jest dla niego najlepsze i dokona słusznego wyboru. Tak tematyka LPG jest słuszna ale zaraz będzie straszna debata za i przeciw, każdy ma swoje zdanie. Fajnie by było jak by osoby które wybrały któryś silnik wraz LPG albo zrobiły instalacje wypowiedziały się jak zachowuje się dany zagazowany silnik i jakie mają odczucia z jazdy. Fakt 4 i 5 mogły by mieć dłuższe przełożenie albo mogła by być 6, większość nowych aut z podobnym wielkościowo silnikiem mają ten 6 bieg
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 24 paź 2015, o 14:22

Czytanie nic nie da. Trzeba ruszyć do salonu i samemu się przekonać co lepiej nam pasuje. Miałem okazję jeździć przez kilka dni Clio III TCe 1.2 100 KM jak
wsiadłem do swojego samochodu myślałem, że mój ma ze 150 KM :lol: ... takie miałem pierwsze odczucie. Silnik wolnossący lepiej oddaje moc na koła. Przyrost jest jednostajny aż do granic możliwości technicznych danej jednostki. Z turbiną bywa tak, że długo nie ma nic.... i nagle strzał mocy. Z 0.9 Tce taki strzał pojawiał się przy ok 3500 tyś. obr/min. w wolnossącym ciąg pojawia się przy 1750 i trwa aż do ok 5500 tyś. W jeździe na co dzień często w silniku 0.9 i tak trzeba redukować bieg aby auto przyspieszało. Miałem taki przykład przy dojeździe do świateł... wciskam gaz i...czekam nagle pojawia się strzał mocy i co....za pera metrów czerwone światło :lol: . Przez to spalanie często przekracza dane podane przez producenta. Dodajmy jeszcze, że są to warunki laboratoryjne. Przy silniki 1.2 Tce spalanie w mieście miałem 9 l/100 km...fakt miałem samochód krótki czas, ale to i tak mnie przeraziło. A swoją drogą 4 tłoki z silnika 1.2 Tce brzmią przy pracy silnika 0.9 Tce jak aksamit :)
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 24 paź 2015, o 18:29

Jaki strzał mocy....o czym Ty piszesz ??? Chyba nie jeździłeś TCe 0,9 tylko jakimś innym samochodem. Ja nic takiego u siebie nie zauważyłem a wręcz przeciwnie !!! Auto jest bardzo elastyczne i wcale nie potrzeba wajhować w skrzyni żeby sensownie przyspieszyć. Z tym brzmieniem też przesadziłeś a już nie wspomnę o tym, że meblościanka "kujawy" nigdy nie wychodziła z mocą 150 KM :lol: Dawaj te meble na światła to zjem cię jednym zębem :lol:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 24 paź 2015, o 19:46

Nie to było auto demonstracyjne Renault clio IV silnik 0.9 Tce .OK ale jeśli chcesz się mierzyć to bądźmy sprawiedliwi... przyjadę drugim samochodem z turbiną :) ok co prawda nie ma 0.9 pod maską tylko 2 litry ale ma turbo :) i zbieraj na zęby :) bo na jednym się nie skończy hehehe... a tak na serio to sorry ale jak jeździsz sam to nie czujesz tego braku mocy. Ja na jeździe próbnej jechałem w 4 chłopa każdy po 100 kilo minimum i szału nie było :) czuliśmy go dokładnie przy 3500 tyś. Wtedy było czuć ciąg silnika. No i nie mów, że u ciebie nie czuć wibracji jeśli silnik chodzi poniżej 2000 tyś bo my wszyscy to czuliśmy. Trzeba nim kręcić żeby się odpychał to moje odczucia i kolegów. Takie same odczucia mają osoby robiące testy tego silnika...dziwie się, że ty tak nie masz. Może twoje 0.9 Tce jest inne ? Może twoje Clio nie waży ponad 1000 kg ? Nie ma 135 Nm przy 2500 obr/min a pełna moc uzyskuje poniżej 5250 obr/ min no i parametry tez ma zabójcze 12,2 do setki a moje 1.2 16 V ma 13 s. to bardzo duża różnica :lol:. Kolega prosił o rzetelna pomoc wyborze a nie faworyzowanie konkretnego modelu silnika. Jak już wielokrotnie pisałem każdy z nich ma zalety i wady. Trzeba się zastanowić nad tym ile robimy rocznie kilometrów, jakie najczęściej pokonujemy trasy (dystans), kiedy nam się zwróci koszt ok 8 tyś różnicy przy dopłacie do sinika Tce, czy normalny mechanik poradzi sobie z naprawami silnika Tce czy będziemy skazani na serwis. Osobiście nie dopłaciłbym do silnika Tce tych paru tysięcy. Tym bardziej, że kolega na początku postu pytał o spalanie...a chcąc zaoszczędzić na paliwie można silnik 1.2 16V zagazować i spokojnie zrobić nim 300 tyś kilometrów za przysłowiowe grosze i mieć w nosie sytuacje gdy paliwo za jakiś czas znowu może podskoczyć pod prawie 6 zł za litr. To moja opinia w tym temacie. Chce kolega jeździć tanio ? Niech kupuje 1.2 16 V z gazem ( tanie paliwo, tani serwis , każdy mechanik sobie poradzi w naprawach tego silnika, tanie części, masa zmienników itd.) dla mnie to same plusy w kosztach utrzymania. A że zbiera się 2 sekundy wolniej, jest mniej elastyczny kto na to patrzy pytając o ilość spalanego paliwa :o nonsens brać 1.2 16V i jeździć i spać spokojnie a różnice w cenie miedzy silnikami przeznaczyć ...oczywiście dla siebie i rodziny :)
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 24 paź 2015, o 20:02

Nie muszę oszczędzać i stać mnie na ten silnik i zużycie paliwa o różnicy 2-3l/100 mnie nie interesuje....o gazie swoją opinie wyraziłem dużo wcześniej.
I nie zachwalaj 1.2 16V 75KM bo egzemplarz z tym silnikiem w porównaniu z TCe 0.9 to jakaś porażka. Nie przemawiają do mnie argumenty typu, że ktoś jeździ więcej czy mniej, dalej czy bliżej, flegmatycznie czy dynamicznie, szybko czy wolniej, jakie leje paliwo itp.....0.9TCe pod każdym względem biję na głowę 1.2 16V 75KM i kropka.....aaaa...... i nie jest to tylko moje zdanie :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne