Dyskusja sięga zenitu.
Pejo, rozumiemy że w 1.2 16V czujesz się jak w Ferrari. Osobiście przygodę z 1.2 16V zaczynałem przeszło 12 lat. Dzisiaj ten silnik nie robi na mnie absolutnie żadnego wrażenia. Jak już pisałem jest to silnik adresowany dla kobiet, ewentualnie dla faceta który lubi się wlec w trasie 80 km/h, czy jazdy "wokół komina". Poziom wyciszenia nie jest dla niego priorytetem. Nie pisz że Thalia jest dobrze wyciszona, znam dobrze marne wyciszenie Clio II 1.2 16V, Clio III 1.2 16V, Megana III 1.6 16V, nowej Hondy Civic 1.8 16V 140 KM, więc tym bardziej turecka Thalia która zawsze była autem budżetowym i okrojonym w stosunku do swoich odpowiedników. Na forum Megana III narzekają na spory hałas silnika 1.6 16V po 100 km/h. Dotyczy to właścicieli którzy masowo polecieli do salonów kupić 1.6 16V po informacji że ten silnik został wycofany z produkcji (na przełomie Maja/Czerwca zostało to oficjalnie podane). Wystarczyło dołożyć 4 tyś zł do 1.2 TCe i cieszyć się ciszą i komfortem powyżej 100 km/h, niż buczeniem charakterystycznym dla każdego samochodu 10 czy 20 letniego.
W innym poście zachwalałeś Mazdę 6. Owszem, Mazda 6 ładne auto, ale nic poza tym. Pomimo że silnik duży 2.5, ale od dołu się nic nie dzieje. Trzeba kręcić go. Niestety 22 letni Golf 3 TDI go objedzie w normalnej jeździe, kosztujący 2 tyś zł a nie 120 tyś zł.

Również na forum Mazdy 6 jest masa niezadowolonych klientów którzy wywalili grubo ponad 100 tyś zł na auto które miało zapewniać prestiż i wygodę. Niestety, poziom hałasu w Mazdach 3 czy 6 pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy właściciele na własny koszt wyciszają samochody w profesjonalnych zakładach audio (koszt 3-5 tyś zł).
Fotka z forum Mazdy 6, nowe auto za ponad 100 tyś zł i tak grzebać

Reasumując kupując dzisiaj NOWY samochód należy dokładnie dokonać jazdy próbnej przed zakupem. Niestety, rodacy wciąż myślą że kupując NOWy fabrycznie samochód będziemy mieć zagwarantowaną cisze przy 140 km/h jak u sąsiada w samochodzie. Dotyczy to właśnie wolnossących silników które przy większych prędkościach muszą mieć wysokie obroty, więc poziom wyciszenia jest marny, elastyczność na trasie pozostawia wiele do życzenia.