0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez wojtuq » 24 paź 2015, o 20:08

Sizar, podpisuje się pod tym co napisałeś, też nie czuje takiego szarpania gdy turbina się włącza chyba, że masz ciągle buta w podłodze to może wtedy to jakoś czuć ale moim i mojego taty zdaniem który ma bardzo długie doświadczenie a przede wszystkim bardzo dobre bo jest kierowcą zawodowym (konwój policyjny) auto jedzie bardzo płynnie a tym bardziej, że mam tą wersję Demonstracyjną, Nie raz robiłem trasy ja, żona i rodzice i jakoś nie trzeba było wachlować biegami, tak samo jak jeździłem do Polski z dachem i pełnym bagażnikiem plus dziecko, żona i babcia i tak samo z polski tylko jeszcze bardziej zapakowane auto miałem. Szczerze nie wiem czy spalanie 5.4l/100 jest dużym spalaniem moim zdaniem nie a na trasie 4l/100 przy 130km/h. Jeszcze nie słyszałem by były jakieś problemy z silnikiem Tce albo by jakiś mechanik miał z nim problem. Ostatnio poznałem w Niemieckim ASO polaka który pracuje tam ładnych pare lat i raz spotkałem się z nim po pracy i gadaliśmy na temat naszych aut i powiedział mi że sam jeździ clio III po lifice wersji 1.2TCe 100KM i ma przejechane ponad nie całe 210tyś. i nie miał z tym silnikiem żadnego problemu, żadnych awarii nic z tych rzeczy, jedyne co wyminiał to co się normalnie zużywa i tyle. Powiedział, także że te silniki są robione z duża starannością i Renault się o to postarało i jak ktoś będzie dbał o silnik nawet jak troche będzie je piłował ale będzie dbał o wszystkie wymiany i o serwisowanie to nie ma o co się martwić i przejedzie tyle samo co innym wolnossącym silnikiem. Sam się bał kupując taki silnik ale teraz wie, ze nie był to błąd. To mu powiedziałem, że jak coś się stanie mojemu silnikowi to będzie mi go naprawiał z dużym rabatem za to co powiedział, to odpowiedział mi przestrzegaj wymian części i tak się nie stanie a dobrze wie ile robie km i jaki mam styl jazdy bo cały czas serwisuje w tym aso co robi auto i tylko on mi je robi.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 24 paź 2015, o 20:17

Ale kolega pyta w tym poście o koszty eksploatacyjne a nie osiągi. I nie każdego stać na taki (jesteś kolego samolubny i odnosisz się tylko pod swoim kontem widzenia) silnik i nie interesuje tu nikogo opinia na temat silnika, który lepszy a który gorszy tylko o koszta jego użytkowania. Każdy powinien mieć swoje zdanie...ja swojego nie zmienię i kropka :lol: Skora tak mówił to musi mieć rację. Jeśli gościu siedzi w temacie to ja nie zamierzam na ten temat dyskutować i to prawda nie słychać o awariach tego silnika. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć kolegom miłego użytkowania silnika Tce 0.9.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 25 paź 2015, o 18:35

Jak małe dzieci .... 0.9 czy 1.2 jeżeli ktoś chce ZAOSZCZĘDZIĆ PARĘ TYSIAKÓW, jeździ krótkie trasy, głównie po mieście, nie zależy mu na osiągach i jeździ spokojnie to bierze 1.2 Proste...
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sudi » 25 paź 2015, o 18:46

Ostudźcie swoje emocje ... w przeciwnym razie zamykam temat.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 25 paź 2015, o 19:05

Doesnt napisał(a):Jak małe dzieci .... 0.9 czy 1.2 jeżeli ktoś chce ZAOSZCZĘDZIĆ PARĘ TYSIAKÓW, jeździ krótkie trasy, głównie po mieście, nie zależy mu na osiągach i jeździ spokojnie to bierze 1.2 Proste...

Po raz kolejny apeluję do kolegów, aby wyrażali się jasno odnośnie silnika 1.2. Powyższe stwierdzenie pasuje w odniesieniu do silnika 1.2 wolnossącego, ale do 1.2 Tce raczej nie.

W sumie to winny jest zalożyciel tematu, który nie uściślił w tytule o który silnik 1.2 mu chodzi więc tak naprawdę to jest temat o niczym bo każdy może interpretować tytuł wątku jak chce.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 paź 2015, o 19:47

Dyskusja sięga zenitu. Pejo, rozumiemy że w 1.2 16V czujesz się jak w Ferrari. Osobiście przygodę z 1.2 16V zaczynałem przeszło 12 lat. Dzisiaj ten silnik nie robi na mnie absolutnie żadnego wrażenia. Jak już pisałem jest to silnik adresowany dla kobiet, ewentualnie dla faceta który lubi się wlec w trasie 80 km/h, czy jazdy "wokół komina". Poziom wyciszenia nie jest dla niego priorytetem. Nie pisz że Thalia jest dobrze wyciszona, znam dobrze marne wyciszenie Clio II 1.2 16V, Clio III 1.2 16V, Megana III 1.6 16V, nowej Hondy Civic 1.8 16V 140 KM, więc tym bardziej turecka Thalia która zawsze była autem budżetowym i okrojonym w stosunku do swoich odpowiedników. Na forum Megana III narzekają na spory hałas silnika 1.6 16V po 100 km/h. Dotyczy to właścicieli którzy masowo polecieli do salonów kupić 1.6 16V po informacji że ten silnik został wycofany z produkcji (na przełomie Maja/Czerwca zostało to oficjalnie podane). Wystarczyło dołożyć 4 tyś zł do 1.2 TCe i cieszyć się ciszą i komfortem powyżej 100 km/h, niż buczeniem charakterystycznym dla każdego samochodu 10 czy 20 letniego.

W innym poście zachwalałeś Mazdę 6. Owszem, Mazda 6 ładne auto, ale nic poza tym. Pomimo że silnik duży 2.5, ale od dołu się nic nie dzieje. Trzeba kręcić go. Niestety 22 letni Golf 3 TDI go objedzie w normalnej jeździe, kosztujący 2 tyś zł a nie 120 tyś zł. :roll: Również na forum Mazdy 6 jest masa niezadowolonych klientów którzy wywalili grubo ponad 100 tyś zł na auto które miało zapewniać prestiż i wygodę. Niestety, poziom hałasu w Mazdach 3 czy 6 pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy właściciele na własny koszt wyciszają samochody w profesjonalnych zakładach audio (koszt 3-5 tyś zł).

Fotka z forum Mazdy 6, nowe auto za ponad 100 tyś zł i tak grzebać :crazy: :japierdole:

Obrazek

Reasumując kupując dzisiaj NOWY samochód należy dokładnie dokonać jazdy próbnej przed zakupem. Niestety, rodacy wciąż myślą że kupując NOWy fabrycznie samochód będziemy mieć zagwarantowaną cisze przy 140 km/h jak u sąsiada w samochodzie. Dotyczy to właśnie wolnossących silników które przy większych prędkościach muszą mieć wysokie obroty, więc poziom wyciszenia jest marny, elastyczność na trasie pozostawia wiele do życzenia.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 25 paź 2015, o 20:17

Mayn wyluzuj kolego nie zachwalam osiągów mojej Thalii bo to nie Ferarri (zdaje sobie z tego sprawę), ale w mojej jest cicho bo była wygłuszona pod audio ( koszt za sam materiał ok 600 zł) i chętnie bym cię nią przewiózł abyś w to uwierzył a na trasie jadę sobie spokojnie 100 km/h i nie czuje się jak kobieta a tym bardziej jak facet który lubi się wlec i odbiegamy po raz kolejny od tematu. Najlepszą puentą na zakończenie tego już nudnego wątku jest post kolegi Obywatela. Dzięki za info na temat Mazdy. Też kolego jesteś samolubny "wystarczyło dołożyć" ...zapomniałeś dodać JAK KOGOŚ NA TO STAĆ !!! Dla jednych 4 tyś to dużo dla tego wolą kupić golfa w TDI jak to ująłeś za 2 tyś który skoro objedzie Mazdę 6 z silnikiem 198 KM to z silnikiem 1.2 Tce powinno mu pójść jeszcze łatwiej :lol: Dla mnie to martwy temat. Każdy jeździ tym co mu się podoba. Kolega na samym początku pytał o koszta- odpowiadam po raz ostatni brać 1.2 16V z LPG. PS kolega na początku pytał się o silniki 0.9 Tce i wolnossący 1.2 16 V a ty wyjeżdżasz z 1.2 Tce i bronisz go jakbyś miał oddać za niego życie :lol: toć to tylko silnik ..na nim życie się nie kończy hehehehe ;)
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 25 paź 2015, o 20:45

Zgodnie z obietnicą zamykam.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz