zakup clio 1.2 16v, gdzie jest haczyk?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

zakup clio 1.2 16v, gdzie jest haczyk?

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:20

Witam, w dniu wczorajszym zakupiłam wraz z ojcem na współwłaściciela auto sprowadzone z Niemiec. Renault Clio 1.2 16v 2005 rocznik z klima abs el szybami od pewnego prywatnego sprzedawcy, który twierdzi, że pojechał po jeepa, ale ktoś sprzątnął mu sprzed nosa, a jako, że nie chciał wrócić busem, kupił na szybko to clio. Dodam, że ja niewiele na motoryzacji się znam (PÓKI CO) gdyż to mój 1 samochód, a wiec wszystkim zajmował sie mój tata. Do tej pory potrafił on rozpoznać handlarza po rozmowie telefonicznej, tutaj miał jednak wątpliwości, więc pojechał go obejrzeć. Na 1 rzut oka samochód wydawał się bardzo w porządku dlatego zaproponował sprzedawcy, aby sprawdzić go na stacji diagnostycznej na której pracują ojca dobrzy znajomi-mechanik i diagonsta. Przez 1.5h samochód był dokładnie sprawdzany, oczywiście, nie jest jak z salonu, było widoczne od wewnatrz ze był niemocno uderzony, ale nie wpływa to na konstrukcje samochodu i jego mechanike i w żadnym stopniu na jego stan blacharski oraz wygląd. Sprawdzona była oczywiscie cała blacharka, zawieszenie, hamulce, sprzegło, no i silnik na tyle na ile było to możliwe. Na tą chwilę do wymiany jest drążek kierowniczy no i w sumie to tyle.. w aucie jest nowy akumulator i nowa belka tylnia. Klima działająca, elektryka też i byłabym bardzo szczęśliwa gdyby nie fakt, że auto zostało sprzedane za 5tys +dokonczenie rejestracji okolo 300zł. I tu sie odzywa moja podejrzliwa dusza-DLACZEGO? Skoro te auta nawet sprowadzane w tym roczniku chodzą od 8 do nawet 13 tysiecy. Umowa spisana jest na kupno bezpośrednio od niemieckiej właścicielki. Dodam, że auto jest zarejestrowane w Niemczech i posiada oryginalny, aktualny(robiony w grudniu) TUV. Czy ktoś może zna odpowiedź na moje pytanie DLACZEGO tak tanio? Czy jest coś, co sprzedawca mógł ukryć (poza wadami silnika, który z resztą był szyściutki, aczkolwiek gdyby to był sam silnik, to z jego wymianą zmieściłabym się w 1tys, a to nie skreśla dla mnie tego auta, gdyż i tak będzie tańsze niż te wystawione na olx) przed doswiadczonym diagnostą i mechanikiem?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:23

Dodam jeszcze, że pod korkiem wlewu oleju zbierała się biała maź-może to podobno oznaczac powazny defekt silnika, ale nie musi.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 24 lut 2016, o 17:28

od pewnego prywatnego sprzedawcy, który twierdzi, że pojechał po jeepa, ale ktoś sprzątnął mu sprzed nosa, a jako, że nie chciał wrócić busem, kupił na szybko to clio
:lol: :lol: jeszcze takiej wersji to nie słyszałam ;)
Jeśli był kupiony uszkodzony to mógł tyle kosztować.. a "pewien prywatny sprzedawca" zapewne go naprawił i sprzedał Tobie ;) teraz pytanie - jak bardzo uderzony..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:31

podejrzewam, że nie bardzo-skoro tak jak mówie, doświadczony mechanik oraz doświadczony diagnosta niczego sie nie doszukali powaznego sprawdzając go dokładnie. Każdy centymetr maski nawet przejechali palcami. Raczej to musi być coś innego, słyszałam już na innym forum podejrzenie powodzi, nie wiem na ile to realne, aby tego w żaden sposob tez nie wykryc przy tym przegladzie

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 24 lut 2016, o 17:33

No a nie może tak być, że sprzedawca kupił go w stanie "lekko rozbitym" po taniości, naprawił i sprzedał z niewielkim zyskiem?

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:35

być może, jednak ogólny stan samochodu, jego wyposażenie i wygląd jest warte naprawde dużo wiecej niz te 5 tysięcy. No chyba, ze tak jak podejrzewam, istnieje cos ukrytego i sprzedawca chcial się go szybko pozbyć

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:36

tzn mowie to na podstawie cen innych clio z tego rocznika

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez virtualtuner » 24 lut 2016, o 17:36

Jak rozumiem, mechanicy Ci powiedzieli że blacha jest ok (sprawdzali miernikiem)?
Jeśli blacharka była robiona "na oko", bez miernika, to samochód możesz mieć złożony z kilku innych Clio i przystanku autobusowego - to może być powód niskiej ceny.

Poza tym silnik może mieć wyrąbane pierścienie i brać olej, naprawa do najtańszych nie należy - kolejny powód na obniżenie ceny.

Co do mazi pod korkiem to może pojawiać się w wyniku poniższych rzeczy:
1) auto jeździło na krótkich dystansach,
2) padła uszczelka pod głowicą.
Zapraszam na swój fanpage #photonaluzie: http://www.photonaluzie.pl

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:46

Co do metody sprawdzenia blachy, to dopytam się jeszcze ojca, bo przyjechałam na kanał gdy byli juz po tym etapie.
Jednak dalej nurtuje mnie, dlaczego mimo wszystko cena nie była wyższa?
Przecież skoro samochód jest "zrobiony" (choć miejmy nadzieje że nie) do tego stopnia, ze nawet doswiadczeni w tym kierunku ludzie nie potrafią stwierdzić zadnych poważnych usterek,
to dlaczego gość sprzedał go tak tanio? Jestem pewna, że w ciagu jednego-dwoch dni to auto poszłoby za 7tysięcy, bo nie każdy sprawdza auto na kanale, a auto naprawde wygląda ok i jeździ się nim bardzo dobrze.
Albo to ta słynna "OKAZJA", albo zalezalo mu na szybkim pozbyciu sie auta, ale dlaczego..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 24 lut 2016, o 17:48

Jak ktoś był świadomy, że coś jest z tym autem nie tak to cena zaniżona, żeby szybko sprzedać.. może nawet sobie nie zdawał sprawy, że doświadczony diagnosta i mechanik nic nie zauważą..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:51

tak, tylko pozostaje pytanie, co to takiego. Co oprócz silnika mogłoby zostać na takim ogolnym przeglądzie nie zauwazone?
Uważam ze jest to samochód ktorego rocznik wyposazenie i stan blacharski jest warty do inwestowania, gdy coś sie zepsuje.
Choćby i te 3tysiące, które dzieli je od innych clio w tym roczniku. Ale oby to nie bylo ponad 3 tysiące. Póki co to tak jak mówie, do wymiany dla mechanika jest jedynie drążek..
Nie pozostaje mi chyba na razie nic innego jak czekać, jednak ciekawią mnie opinie innych o przyczynie tej ceny

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 24 lut 2016, o 17:54

virtualtuner, podał Ci kilka przykładów..
poza tym nikt Ci w ciemno nie powie jaka jest przyczyna tej ceny - to wie tylko osoba sprzedająca..

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:56

no tak, blacha, o którą jak pisałam dopytam, oraz silnik którego uszkodzenie biorę pod uwagę od początku i liczę się z jego kosztem i taka inwestycja nie byłaby dla mnie problemem, gdyż nie spodziewalam się, że kupie auto w takiej cenie.
Oby i na silniku sie skonczyło

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez DobraMorda » 24 lut 2016, o 18:00

Pierwszy raz spotykam sie z osoba która ma problem z tym ze kupiła auto zbyt tanio... Co z tego ze uderzony? Jeśli kontrukcja nienaruszona, to przecież (zakładając ze to np. Przód) zderzak można zmienic, blotnik tez... Skoro to Twoje 1wsze auto to znając życie będzie parę wgniotek czy tam otarc. Po co sie na siłę czegoś doszukiwać? Clio to nie jest nowa s-klasa czy bmka 7mka, ze ludzie żyły sobie wypruwaja żeby poskladac auto ze szkody całkowitej na bezwypadkowy... Ludzie, nie dajmy sie zwariowac...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez virtualtuner » 24 lut 2016, o 18:04

Wiesz, diagnosta też na oko Ci nie powie w jakiej kondycji jest np. sprężarka klimatyzacji, nie powie Ci też czy poduszki powietrzne rzeczywiście znajdują się na swoich miejscach.
Sprzedawca mógł umyć silnik, uszczelnić na szybko i zalać olejem o większej gęstości - tego również diagnosta może nie zauważyć, choć jak widać że silnik był myty to może to oznaczać że coś jest nie tak.

Jak blacharz był ogarnięty to tak zrobił samochód, że diagnosta patrząc "na oko" tego nie zauważy. Dopytaj swojego tatę o to, żeby nie okazało się że masz "szpachlowóz". Pod tym linkiem masz przykłady takich magików:
https://www.youtube.com/watch?v=UGwp7vPn3F0
Ostatnio edytowano 24 lut 2016, o 18:05 przez virtualtuner, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 18:04

Tak jak pisałam, taką mam naturę. Życie mnie nauczyło, że niczego nie dostaje się za darmo, bądź jak w tym przypadku-duużo taniej.
Mnie osobiście uderzenie nie przeszkadza na tych właśnie warunkach-nic nie zostało naruszone.(uderzony był z tyłu z prawej strony)
Również otarcia czy wgniecenia nie są dla mnie dyskwalifikujące. Bardziej zalezy mi na sprawności i niskiej awaryjności.
Dlatego tu zapala mi sie lampeczka, bo wychodzi na to, że wszystko jest z tym autem w porządku, więc dlaczego takie tanie?-dlatego się doszukuje. Być może niepotrzebnie:)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez virtualtuner » 24 lut 2016, o 18:07

Możesz jeszcze podjechać do ASO Renault, zrobić pełną diagnostykę i będziesz wszystko wiedziała.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Smakirrka » 24 lut 2016, o 18:07

A jaka jest cena takiej przyjemności?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez DobraMorda » 24 lut 2016, o 18:08

Zazwyczaj szukając auta ma sie określony budżet, kupując auto dużo taniej (jak to napisałaś) została z tego budżetu jakąś część. Będzie na bieżące naprawy lub poprawianie handlarza-druciarza (nie daj boze). Nie ma co na siłę wydziwiać tylko cieszyć sie autem i uważać na drodze :) póki jeździ, pali normalnie i nie zostawia 4 śladów jest ok :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez virtualtuner » 24 lut 2016, o 18:15

Smakirrka napisał(a):A jaka jest cena takiej przyjemności?

Pewnie wysoka, dokładnie nie wiem - trzeba się skontaktować z ASO.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne