przez Smakirrka » 24 lut 2016, o 17:20
Witam, w dniu wczorajszym zakupiłam wraz z ojcem na współwłaściciela auto sprowadzone z Niemiec. Renault Clio 1.2 16v 2005 rocznik z klima abs el szybami od pewnego prywatnego sprzedawcy, który twierdzi, że pojechał po jeepa, ale ktoś sprzątnął mu sprzed nosa, a jako, że nie chciał wrócić busem, kupił na szybko to clio. Dodam, że ja niewiele na motoryzacji się znam (PÓKI CO) gdyż to mój 1 samochód, a wiec wszystkim zajmował sie mój tata. Do tej pory potrafił on rozpoznać handlarza po rozmowie telefonicznej, tutaj miał jednak wątpliwości, więc pojechał go obejrzeć. Na 1 rzut oka samochód wydawał się bardzo w porządku dlatego zaproponował sprzedawcy, aby sprawdzić go na stacji diagnostycznej na której pracują ojca dobrzy znajomi-mechanik i diagonsta. Przez 1.5h samochód był dokładnie sprawdzany, oczywiście, nie jest jak z salonu, było widoczne od wewnatrz ze był niemocno uderzony, ale nie wpływa to na konstrukcje samochodu i jego mechanike i w żadnym stopniu na jego stan blacharski oraz wygląd. Sprawdzona była oczywiscie cała blacharka, zawieszenie, hamulce, sprzegło, no i silnik na tyle na ile było to możliwe. Na tą chwilę do wymiany jest drążek kierowniczy no i w sumie to tyle.. w aucie jest nowy akumulator i nowa belka tylnia. Klima działająca, elektryka też i byłabym bardzo szczęśliwa gdyby nie fakt, że auto zostało sprzedane za 5tys +dokonczenie rejestracji okolo 300zł. I tu sie odzywa moja podejrzliwa dusza-DLACZEGO? Skoro te auta nawet sprowadzane w tym roczniku chodzą od 8 do nawet 13 tysiecy. Umowa spisana jest na kupno bezpośrednio od niemieckiej właścicielki. Dodam, że auto jest zarejestrowane w Niemczech i posiada oryginalny, aktualny(robiony w grudniu) TUV. Czy ktoś może zna odpowiedź na moje pytanie DLACZEGO tak tanio? Czy jest coś, co sprzedawca mógł ukryć (poza wadami silnika, który z resztą był szyściutki, aczkolwiek gdyby to był sam silnik, to z jego wymianą zmieściłabym się w 1tys, a to nie skreśla dla mnie tego auta, gdyż i tak będzie tańsze niż te wystawione na olx) przed doswiadczonym diagnostą i mechanikiem?