[Clio1] dostępność silnika 1.7 92KM f2n

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

[Clio1] dostępność silnika 1.7 92KM f2n

Postprzez borek88 » 13 mar 2016, o 21:21

Witam
Zastanawiam się nad kupieniem clio 1 z prawie padniętym silnikiem.
Jest tam 92 konny f2n i myślę że naprawa jego jest nie opłacalna i myślałem o zakupie sprawnej jednostki i przełożenie.
Tylko czy jest osiągalny bo był jeden na allegro za mniej niż 300 zl i się zgapiłem.
Może ktoś ma taki na sprzedaż lub wie kto ma na sprzedaż.
Druga sprawa jak ten silnik się spisuje? Udana konstrukcja? Jak spalanie przy nim wygląda?
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez SKYLMT » 14 mar 2016, o 16:55

Jest na allegro albo była ostatnio kompletna baccara za 2300 z warszawy do negocjacji w bardzo fajnym stanie właśnie f2n na gaźniku, jest jedno żółte pod krakowem za 2500 na f3p czyli to samo na jednopunktowym lub wtrysku (ten z pod krakowa dodatkowo ma sekwencje i ogarnięty jest w miarę więc warto wziąć, sam miałem brać ale w końcu Clio 2 kupiłem)

A silnik sam w sobie fajny i rozwojowy, volvo 480 ma ten sam silnik w wersji turbo (b18ft), części są wymienne więc na upartego same kolektory z turbina możesz wrzucić ale nie wiem jak reszta to przyjmie, może ten z wolwo jest zakuty w jakimś stopniu? tak samo pasuje niby góra z williamsa 16 zaworowa tylko bloki różnią się natryskiem oleju na denka tłoków chyba, ale ludzie składają bez tego i jeżdżą. Tak że małym nakładem pracy bez spawania łap i budowania łazika marsjańskiego możesz wrzucić silnik z fabrycznym turbo :) Weź sobie poprawkę na to co piszę bo piszę to co mi się wydaje a faktycznie może być nieco inaczej i mogłem jakiegoś babola strzelić no ale chciałem to robić i sporo czytałem i generalnie to jakoś tak to jest :lol:

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez MrHT » 14 mar 2016, o 17:53

No powiem Ci, że jak chcesz rzeźbić przy tym silniku to kup sobie drugie auto do jazdy na co dzień. To jest stary silnik pamiętający lata 80. F2N jest na gaźniku o ile w trasie spalanie jest akceptowalne to jazda na krótkich odcinkach lub w mieście to dramat dla portfela. To już lepiej znaleźć 1.4 75km.
Padnięty silnik to znaczy? Panewki słychać, kompresji nie ma czy olej bierze?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SKYLMT » 14 mar 2016, o 19:55

Do f2n kolektory przepustnice kompa czuje i masz f3p sprawne "RSi" :)

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez borek88 » 15 mar 2016, o 11:00

Żadnych przeróbek tylko seria . Bierze olej prawdopodobnie chodził krótko bez oleju i został tym przytarty. Szukam tylko silnika f2n 92 km nie innego

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez SKYLMT » 15 mar 2016, o 14:16

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez borek88 » 16 mar 2016, o 09:04

SKYLMT, dostałem więcej zdjęc auta. Niestety blacharka jak dla mnie odpada. Fajna wersja ale wolałbym kilka usterek mechanicznych a zdrowszą blachę

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne