Zakup Clio IV 1.2 120KM

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Zakup Clio IV 1.2 120KM

Postprzez intel_x » 29 kwi 2016, o 15:52

Tak, kupilem. Świetny egzemplarz, wyposażenie lepsze niż opisane w ogloszeniu. W środku "zapach" nowości, swietnie się prowadzi, żadnych stukow, pukan czy innych niepokojacych odgłosów. Praca skrzyni plynna, bez szarpniec. Tak jak pisalem auto z przebiegiem 11600 km, czyli pomijając czas 2 lat (2014 rok produkcji) samochód jak nówka. Świetne podejście sprzedajacego, spory upust, bonusy. Jak sam sprzedający zauważył "taki egzemplarz trafia się praktycznie raz w życiu". Trasa ze śląska do Warszawy minęła szybko, za szybko - aż żal było wsiadać z samochodu. Świetna moc silnika i automatyczna skrzynia naprawdę sprawiają, że jazda tym samochodem przynosi wiele radości.
Ostatnio edytowano 30 kwi 2016, o 09:59 przez intel_x, łącznie edytowano 1 raz
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez PCT » 29 kwi 2016, o 21:00

Tylko czasem nie zmieniaj oleju co 30 tyś km..
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez slawekch3 » 11 maja 2016, o 12:44

Moja opinia troszkę spóźniona, ponieważ już nabyłeś ten samochód. Korzystając z okazji podzielę się z kolegą moimi doznaniami. Auto kupiłem nowe, na odbiór czekałem pół roku ( ponoć rekordowy czas ), warto było. Clio spełniło moje oczekiwania, silnik daje radę. Na tą pojemność jest rewelacyjny. Kupiłem ze względu na automatyczną skrzynię - jestem zadowolony z jej działania ( są małe mankamenty, ale to nie Mercedes ). Spalanie przy normalnej jeździe Życzę Ci satysfakcji z użytkowania. Pozdrawiam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 11 maja 2016, o 23:02

Dzięki za odpowiedź
slawekch3 napisał(a): "... są małe mankamenty..."

Napisz o jakich mankamentach mowa, każda opinnia jest cenna.
slawekch3 napisał(a):"... Spalanie przy normalnej jeździe ..."

Nie dopisałeś jakie spalanie przy normalnej jeździe 8-) U mnie póki co 7,5l/100km w miescie, przy jeździe raczej bardziej dynamicznej niż normalnej. W trasie 7,3l/100km ale przy średniej prędkości 75km/h, na niektórych odcinkach trasy leciałem 160km/h.

Podzielę się również informacjami jakie udało mi się zasięgnąć z rożnych źródeł (net, inni użytkownicy przekładni automatycznych).

Jak obchodzić się z automatem:

- wymieniać i pilnować terminu wymiany oleju przekladniowego (60K km), mimo zaleceń serwisu o nie obslugowej skrzyni.

- bezwzgledny zakaz wymiany oleju przekladniowego przez osoby nie znajacych tematu (to nie manual zlej-zalej !!!)

- zaparkowane auto zostawiać na zaciągniętym hamulcu recznym aby zblokować tylną oś (częściowe odciążenie skrzyni)

- pojedyncza zmiana pozycji drążka z chwilowym zatrzymaniem się na każdej z pozycji po drodze ( nie przelatywac na raz z pozycji np. "P" na "D")

- nawyk bardzo dynamicznego ruszania niemal na pewno doprowadzi do uszkodzenia przekładni.

- w czasie jazdy nie zmieniać na pozycję "N", można korzystać z tej pozycji np. na świetle czewonym, zamknietych przejazdach kolejowych itp.

- wszelkie zmiany w pracy przekładni niezwłocznie konsultować z secjalistycznym warsztatem.
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez slawekch3 » 13 maja 2016, o 11:06

Przepraszam Kolegę, to był mój pierwszy wpis, pisałem o spalaniu ale zgubiło mi się. Jeszcze raz - spalanie moje 6,5 do 7,5 l/100 km przy jeździe mieszanej, troszkę miasta i krótkie odcinki poza miastem. Ważna informacja jeżdżę cały rok przy włączonej klimatyzacji. Długie autostradowe odcinki, rzędu 500, 1000 km przy prędkości 110-120 km/h wychodzi ok. 6,5 l, jadąc 130-150 km/h spalanie wynosi 7,5-8 l/100km. Raz jadąc odcinek 200 km z prędkością 90-100 km/h osiągnąłem wynik 5,0 l- styl emerycki. Wniosek - spalanie zależy od ciężkości nogi.
Mankamenty skrzyni biegów - jak to Ci opisać, czasami się "zawiesza" tzn. przeciąga zmianę biegu. Myślę, że wynika to z pracy komputera.
Też powiedziano mi w serwisie o wymianie oleju po 60 tyś. km, oczywiście w skrzyni biegów!
Widziałem zdjęcia Twojego samochodu, czarny - kiepsko utrzymać czystość, też mam to wiem.
Myślę, że pomogłem, nie słuchaj malkontentów, wszystko może się zepsuć, trzeba się z tym liczyć i tyle.
Ciesz się nowym nabytkiem, uważam, że bardzo dobry wybór.
To teraz jest nas dwóch. :dance:
pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 13 maja 2016, o 14:13

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. :thumbup:
To "zawieszanie się" skrzyni to normalna sprawa, u mnie również czasami się zdaży ale nie jest to dla mnie jakiś dyskomfort. U kolegi "zaku20", który wysłał mi pw, również tak jest. A zatem jest nas przynajmiej trzech ;) Pozwolę sobie zacytować treść tej wiadomości dla innych użytkowników przegladających ten wątek.

zaku20 napisał(a):Cześć, nie było mnie to odpisuje po czasie. Auto mam od 11.2013, kupione nowe. W tej chwili przejechane 47 tyś km. Odpukać bezawaryjnie. Bardzo fajne przyspieszenie, skrzynia zmienia biegi błyskawicznie i "miękko". Tylko z gazem w podłodze zdarza się lekko szarpnąć. Potrafi też kiedy przyspieszamy i dość nagle zaczniemy hamować po czym znowu zaczniemy przyspieszać tak na 1 sek zawahać się który bieg wrzucić. Ale to są sytuacje wyjątkowe. Normalna jazda, nawet dynamiczna wszystko jest ok. Wyprzedzanie bajka. Gaz w podłogę, skrzynie szybko sama redukuje o 2,3 biegi w zależności od potrzeby i auto rwie do przodu. Fajnie się parkuje, manewruje powoli samym hamulcem. Pełzanie, jak kolega jeździł kiedyś automatem to tu jest tak samo. Przeczytałem jeszcze wątek, który założyłeś. U mnie zużycia oleju nie stwierdzam. Co 15 tyś km poziom na bagnecie obniża się z max do połowy mniej więcej. I co tyle zmieniam olej, fabryczne 30 tyś km to za dużo.
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez scyzor1 » 2 cze 2016, o 17:56

Witam, to jest nas więcej. Zakupiłem takie auto z 2014 r z przebiegiem 20 kkm. Całkiem płynna i przyjemna jazda. Spalanie tak jak koledzy wyżej piszą 7,5 l. Jeszcze mam rok gwarancji ale nie był zrobiony przegląd po roku a dopiero teraz zrobiłem wymianę oleju i filtrów czyli taki jak zaleca producent po 30 kkm. Nie wiem jak będzie z gwarancja ale mam nadzieje ze nie będzie się nic działo. W serwisie jednak wyszedł błąd mieszacza skrzyni biegów i to mnie trochę martwi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez lukp » 4 lip 2016, o 17:04

Chlopaki zastanawiam sie nad zakupem takiego clio nowego dla zony warto? :)
lukp

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 lip 2016, o 17:37

Lepiej dopłacić do 0.9 TCe - ciszej o wiele, lepiej się zbiera.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 4 lip 2016, o 22:58

mayn, chyba Ci się jednostki pomyliły :D 1,2 120km =/= 12. 75km
lukp, szczerze mówiąc uważam, że 0,9 90km jest już w zupełności wystarczające a 1.2 120km dość trudno jednak znaleźć używane a nowe no cóż, tanie nie są.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 lip 2016, o 00:59

Po lifcie czyli już po wakacjach pojawi się 1.2 TCe 120 KM w manualnej skrzyni...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez lukp » 5 lip 2016, o 07:58

szukam dla zony w automacie i chodzi mi o 1,2-> 120KM
Tylko nowe bo używany mi się nie opłaca.
lukp

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 5 lip 2016, o 09:39

lukp, Poczekaj na poliftowy, jesienią mają się pojawiać w salonach :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez lukp » 5 lip 2016, o 09:43

Zamawiajac teraz, dostawa koniec wrzesnia/pocztaek pazdziernika

Kiedy ma być lift?

Zastanawiam sie wogle czy warto, szczególnie ze zona by chciał je oglądnąć na żywo i jakaś jazda testowa a na dolnym śląsku brak takiego modelu :(
lukp

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 5 lip 2016, o 10:17

Na forum jest krótki wątek o poliftowym viewtopic.php?f=8&t=39520.
Z wyglądu dużo się nie zmieniło. A co do jazdy próbnej to może znajdź gdzieś używany na sprzedaż i takim niech żona się przejedzie :)
Nie wiem czy już można składać zamówienia na poliftowe - nie sądzę. Ale pierwsze modele mają być dostępne w salonach jakoś po wakacjach (tak mówił Pan w salonie jak byłam ostatnio).

Tak czy siak bym się wstrzymała z zakupem, do momentu jak wejdzie lift bo wtedy jeśli zdecydujesz się na poprzedni model to pewnie spore zniżki będą oferować.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 5 lip 2016, o 18:34

Zwracam uwagę, że jest opcja w postaci Opel Karl z automatem coś poniżej 40tyś zł.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 5 lip 2016, o 19:51

lukp, jak ci proponują dostawę na jesień to daruj sobie zamawianie... przecież to wystarczy wtedy poczekać kilka tygodni i ruszają coroczne wyprzedaże rocznika, które z pewnością będą spotęgowane wprowadzanym poliftowym modelu Phase2 i będzie można urwać sporo z tego co jest w cenniku.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez lukp » 5 lip 2016, o 19:54

Chyba nawet wyprzedaż nie spowoduje rabatu jaki mam :) a wiem co pisze :)
lukp

Pokaż profil

Postprzez KrzysiekEg » 6 lip 2016, o 16:39

- w czasie jazdy nie zmieniać na pozycję "N", można korzystać z tej pozycji np. na świetle czewonym, zamknietych przejazdach kolejowych itp.

To jest błąd. W czasie jazdy, a także na światłach unikamy przełączania skrzyni na N. Przełączenie na N powoduje zmniejszenia ciśnienia płynu w skrzyni, oraz niepotrzebne rozpięcie i zapięcie przekładni, tarcz w skrzyni. N używa się praktycznie tylko do krótkotrwałego pchania pojazdu w razie awarii, oraz służy do bezpiecznego i poprawnego dokonania zmiany biegów przez skrzynię, czyli przejścia z R na D. Za to można zupełnie spokojnie w czasie jazdy przełączać skrzynie na D,1,2,3 lub 4 jeśli skrzynia posiada takie ograniczenie biegów.

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne