Talisman grandtour czy espace?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Talisman grandtour czy espace?

Postprzez wojtuq » 20 wrz 2016, o 17:13

Wiem, że to nie forum o tych dwóch autach ale nie znalazłem żadnego forum typowo o nich jak by ktoś miał takie polskie forum było by miło jak by podał linka. Ogólnie to stoję przed wyborem kupna nowego rodzinnego auta bo za parę miesięcy moja rodzina się powiększy i mam dymelat które wybrać Talismana grandtour intense dci 160 z maulualna skrzynią biegów czy espace intense dci 160 edc. Może ktoś jest wstanie coś mi powiedzieć więcej o tych autach niż to co idzie z testów wyczytać i pomoże podjąć decyzję.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 20 wrz 2016, o 17:27

Trudna decyzja, musisz osobiście potestować oba samochody. Espace jest przepiękne, robi wrażenie niesamowite. Silnik 1.6 dCi 160 KM to twin turbo, plus taki że spełnia normę Euro 6 bez dodatku AdBlue (tak pisali w jakimś teście).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 wrz 2016, o 18:26

Tylko, że espace pali około 8l/100 i podobnie wyniki osiągali w praktycznie każdym teście tylko w jednym którym czytałem udało im się osiągnąć 6l/100 to jak by nie patrzeć dość dużo :( jestem ciekawy ile pali rzeczywiście talisman bo jak tyle samo to chyba lepszym rozwiązaniem będzie espace, bo jest większy.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 20 wrz 2016, o 18:26

obecnie nie kupił bym żadnego nowego diesla, są baaardzo drogie w utrzymaniu przez montowany w nich osprzęt który lubi się psuć.
Podobno Renault od przyszłego roku rezygnuje z produkcji diesla, unia narzuca swoje dyrektywy dotyczące ochrony środowiska co wymaga coraz wiekszych zmian w silniku.
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 wrz 2016, o 18:37

Nikt na nie nie narzeka bo pytałem się paru osób, które mają te auta z tymi silnikami. Tak samo mam znajomego w serwisie renault i nie mieli jakiś reklamacji czy problemów z tymi silnikami. Jeszcze zastanawiam czy talismana wybrać tego dci 160 z manualną czy z automatyczną skrzynią biegów.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 20 wrz 2016, o 18:54

wojtuq napisał(a):Nikt na nie nie narzeka bo pytałem się paru osób, które mają te auta z tymi silnikami. Tak samo mam znajomego w serwisie renault i nie mieli jakiś reklamacji czy problemów z tymi silnikami. Jeszcze zastanawiam czy talismana wybrać tego dci 160 z manualną czy z automatyczną skrzynią biegów.

teraz nie mają problemów ale ciekawe co będzie za 3 czy 4 lata
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 wrz 2016, o 18:58

No ciekawe ale patrząc po moim 0.9tce które ma ponad 3 lata i prawie 100tys. km póki co nic się nie dzieje i mam nadzieje, ze z tymi silnikami jest podobnie.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 20 wrz 2016, o 20:31

Cukier84 napisał(a):Podobno Renault od przyszłego roku rezygnuje z produkcji diesla, unia narzuca swoje dyrektywy dotyczące ochrony środowiska co wymaga coraz wiekszych zmian w silniku.

Bzdury. Silnik 1.6 dCi jak pisałem spełnia normę Euro 6 bez dodatku AdBlue. Gorzej teraz będzie z silnikami benzynowymi. Od przyszłego roku VW będzie montował do silników benzynowych filtr cząsteczek stałych pod nazwą GPF...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 20 wrz 2016, o 20:37

wojtuq napisał(a): jak by ktoś miał takie polskie forum było by miło jak by podał linka.

> Talisman :arrow: http://renaultlaguna.pl/forum/
> Espace :arrow: http://renaultespace.pl/viewforum.php?f=114

wojtuq napisał(a): Ogólnie to stoję przed wyborem kupna nowego rodzinnego auta i mam dymelat które wybrać Talismana grandtour intense dci 160 z maulualna skrzynią biegów czy espace intense dci 160 edc.

Jak typowo rodzinne to Espace.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 20 wrz 2016, o 20:52

mayn napisał(a):
Cukier84 napisał(a):Podobno Renault od przyszłego roku rezygnuje z produkcji diesla, unia narzuca swoje dyrektywy dotyczące ochrony środowiska co wymaga coraz wiekszych zmian w silniku.

Bzdury. Silnik 1.6 dCi jak pisałem spełnia normę Euro 6 bez dodatku AdBlue. Gorzej teraz będzie z silnikami benzynowymi. Od przyszłego roku VW będzie montował do silników benzynowych filtr cząsteczek stałych pod nazwą GPF...

ano faktycznie przecież jesteś profesjonalistą i wiesz najlepiej
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 20 wrz 2016, o 20:54

Diesle póki co nie mają końca, będą coraz surowsze normy dla nich, mimo to przetrwają. Wyobrażasz sobie dostawczaka Renault Master albo Traffic w benzynowym silniku ? Traffic w benzynowym silniku spali swobodnie 20 litrów, Master załadowany to już pewnie z 30 litrów... :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 20 wrz 2016, o 21:04

Były ploty, że Renault kończy z klekotami, ale teraz wyczytałem, że to raczej tylko faktycznie ploty. Chociaż może i nie do końca: http://francuskie.pl/klienci-zdecyduja- ... s-renault/
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez davop » 20 wrz 2016, o 22:34

chodziło o wycofywanie małych diesli... póki co aktualne twingo jest tylko na benzynę i to wcześniej niż wypłynęła afera vw

Z jednej strony Holandia odchodzi od pojazdów spalinowych, a z drugiej GM (dawniej Ispol, Isuzu) zaraz otwiera zbudowaną od nowa fabrykę silników (ale tylko jeden model ropniaka, a benzyn chyba 3) w Tychach.

Wracając do tematu i podchodząc rozsądkowo, talisman jako nowszy powinien być lepiej dopracowany pod kątem wszytkich systemów elektrycznych/elektronicznych/multimedialnych. Przy odsprzedaży to espace powinno mniej stracić na wartości
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 21 wrz 2016, o 00:45

wojtuq napisał(a):czy espace intense dci 160 edc.

Z tego co pamiętam mieszkasz w Niemczech. Być może tam jest wersja Intense, w Polsce natomiast skrzynia EDC jest oferowana w wersji ZEN za 143 500 zł, lub Initiale Paris 168 500 zł oczywiście 1.6 dCi bo o takim wspominasz. Za takie pieniądze wolałbym kupić nowego Lexusa Is 200T - turbo o mocy 245 KM, skrzynia automatyczna 8 biegowa już poniżej 150 tyś zł do odebrania (wiem bo kolega kupił nowego). Używany Lexus trzyma cenę, Talisman jak i Espace obawiam się że podzielą los Laguny II i III jeśli chodzi o utratę wartości, która w tych przypadkach była gigantyczna i chyba największa na rynku... Chyba że robisz naprawdę duże trasy, wówczas diesel ma sens bo Lexus nie pakuje napędów rolnych pod maskę :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 21 wrz 2016, o 00:46

wojtuq napisał(a):czy espace intense dci 160 edc.

Z tego co pamiętam mieszkasz w Niemczech. Być może tam jest wersja Intense, w Polsce natomiast skrzynia EDC jest oferowana w wersji ZEN za 143 500 zł, lub Initiale Paris 168 500 zł oczywiście 1.6 dCi bo o takim wspominasz. Za takie pieniądze wolałbym kupić nowego Lexusa Is 200T - turbo o mocy 245 KM, skrzynia automatyczna 8 biegowa już poniżej 150 tyś zł do odebrania (wiem bo kolega kupił nowego). Używany Lexus trzyma cenę, Talisman jak i Espace obawiam się że podzielą los Laguny II i III jeśli chodzi o utratę wartości, która w tych przypadkach była gigantyczna i chyba największa na rynku... Chyba że robisz naprawdę duże trasy, wówczas diesel ma sens bo Lexus nie pakuje napędów rolnych pod maskę :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 24 wrz 2016, o 21:37

mayn, ale lexus nie ma kombi czy takiego auta jak espace, więc to odpada. i tak samo w polsce jest intens i ma taką samą skrzynie biegów bo innej nie ma, trochę szkoda.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 24 wrz 2016, o 22:54

Bogdan61, dzięki za linki, z forum laguny mam problem bo nie przychodzi mi link aktywacyjny konto ale o espace mogłem sobie poczytać i stwierdziłem, że jednak dla mnie te auto się nie nadaje. Dużo osób pisze, że jest nie wygodne z tyłu a przez jakieś pierwsze dwa lata będzie moja żona ciągle tam jeździć więc musi być jej wygodnie. Druga sprawa dużo pali a to też nie dla mnie bo robie około 30tyś km rocznie wiec często bym odwiedzał stacje. Padło na talismana tylko patrzę teraz, że w intens full opcji bez pakietu ziomowego i 4controll wychodzi drożej niż wersja initiale paris max opcja. I nie wiem co wybrać bo, patrząc po testach te 4controll zachowuje się jak by tył uciekał podczas jazdy a tego jakoś nie lubie jak nie daję bokiem :) i mniejszy bak :( i zapewne auto musi więcej palić przez to zawieszenie. Szkoda, że tego 4controll nie da się wyłączyć :(
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez nedved » 29 wrz 2016, o 21:59

Akurat mam znajomego, który posiada Espace'a z tym silnikiem 1,6 dci, skrzynia w automacie, wersja Initiale Paris.
To fan marki przerabiał/przerabia Megana, Laguny i Clio 4. Jest zadowolony, jego średnie spalanie to 6 litrów.
Zaznaczając, że nie jest posiadaczem lekkiej nogi i używa również samochodu do celów biznesowych, gdzie często czas jest cenniejszy niż koszt paliwa.

Mnie osobiście urzeka design obu wymienionych przez Ciebie modeli.
Jednak patrząc z perspektywy czasu, gdybym wiedział, że będę miał dwójkę dzieci (a nie jedno) wolałbym mieć Scenica niż Clio 4 kombi.

W Espace wszyscy zasiądziecie wygodnie i łatwiej będzie Ci wkładać i zabierać pociechę/pociechy do/z fotelika/ów. To jest spory mankament typowych osobówek, że są za niskie do takich manewrów. Jest to dla mnie teraz szczególnie upierdliwe, gdy zawożę swoją dwójkę do żłobka/przedszkola.
Dodatkowo w Espace jest inne postrzeganie przestrzeni załadunkowej, widziałem ludzi z niezłożonym wózkiem np. w kangurze :)

Oglądając samochód nie zauważyłem mankamentów tylnich foteli, jednak nie mogę się wypowiadać o ergonomii.
W bagażniku ładnie zadbali o skórzane boczki z oparciem dla dodatkowego szóstego i siódmego miejsca.
Całość wnętrza sprawiała wrażenie spójnego i dopracowanego, ale to bogata wersja.

Mając małe dzieci wybrałbym Espace, nastoletnie Talismana.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne