CLIO III - Czy to się da sprzedac ;)

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

CLIO III - Czy to się da sprzedac ;)

Postprzez organic » 30 wrz 2016, o 21:01

Witam,

ponieważ w niedługim czasie mój park powiększy się o Megane zastanawiam się co zrobić z obecnym autem. W sumie wszystko wskazuje, ze Clio będzie już trochę zbędne ale niestety mam z nim mały problem, z którym już od dawna nie mogę sobie poradzić, czyli ze ściąganiem auta w prawa stronę:

http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=11&t=28885

od tamtego czasu wymieniłem również amortyzatory i nadal auto lekko ściąga w prawo. Żeby było śmieszniej jest to zauważalne na letnich oponach a na zimówkach już zdecydowanie mniej. Pytanie: czy takie auto można sprzedać w jakiejś sensownej kwocie? I czy w umowie powinien być zapis o małej dysfunkcji pojazdu?
Samochód jest z polskiego salonu, nigdy nie był bity, zaliczyłem dwie szkody parkingowe a silnik jest jak dzwon.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 1 paź 2016, o 16:06

Da się sprzedać tylko pytanie za ile :) Takie Clio można już trafić za 7-8tys.zł więc nie spodziewaj się, że ktoś Ci zapłaci więcej za ściągające. Jeżeli masz auto od nowości , to jest duże prawdopodobieństwo , że auto faktycznie nie bite, duże, bo nie jest powiedziane , że nie było autem testowym przed Twoim zakupem i nie było rozbite, o czym salon Cię nie poinformował. Zdarzają się też przypadki, gdzie miał mój znajomy kupując auto polisingowe , niespełna dwu letnie bez wypadkowe. Ale po obejrzeniu auta na warsztacie , stwierdziłem , że miało dzwona. Zaczęliśmy szperać no i okazało się, że uto było kiedyś skradzione i zdekompletowane odzyskane , a następnie po kilku miesiącach rozbite przodem a w środku na fotele i deskę wylały się farby. TU wypłaciło szkodę całkowitą i auto kupił jakiś człowiek za jakieś grosze od firmy lisingowej jako uszkodzone i sam naprawiał. Nie było wpisu w serwisie bo nie było to do serwisu zgłoszone. Potem dopiero jak wyszło , to znajomy dogadał się o częściowy zwrot gotówki, ale zaraz wyszła jakaś wada półośki i coś jeszcze. Najlepsze jest to, że auto było ciągle na gwarancji, a serwis dalej dokonuje napraw gwarancyjnych i nie wiedzą , że auto po dzwonie :) A więc wszystko jest możliwe. Jako Ciekawostkę Ci dodam, że ściąganie nie musi mieć nic wspólnego z przodem, nie wiem jak Twoja parkingówka wyglądała, ale widziałem takie , że złamane koło, oberwane pół auta i to tez parkingówka była :) Przyczyną może być tylna belka, te samochody mają wadliwe konstrukcje , nie przystosowane do nawet lekkich dzwonów , czy mocnego najechania tyłem na krawężnik. Kumpel w III ma podobnie, i głównym winowajcą jest tylna belka. Znów drugi znajomy , tyłem najechał na słupek , tylko że Espace IV , również skończyło się na wymianie belki, bo ten pseudo wahacz który idzie od belki do mocowania w podłodze, jest strasznie miękki i się dosłownie załamał w trzech miejscach. Tak że Renault to delikatne auto.
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez organic » 1 paź 2016, o 18:43

Auto było kupione w salonie i nie był to demo car. Jedna szkoda była efektem mojej nieuwagi i ograniczała się do uszkodzenia tylnego zderzaka przy powolnym cofaniu, druga to przerysowanie boku przez kogoś kto parkował obok mnie.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez 8v » 1 paź 2016, o 22:18

Clio ściąga zawsze w tą stronę w którą jest nachylona droga, to norma. Co do ceny to krajówki są w cenie prawie dwa razy większej niż pisze kolega wyżej. Na import nawet nie spojże, tak jak na komis czy oferte od handlarza. Ja dla żony szukam cytrynki C1 lub C3, ale jak porównuje auta do 1.2 w cenie do 15tys. to i tak zawsze najlepiej wypada Clio. Jest ich najwięcej, ale trzeba uważać czy czasem nie jest po L-ce.
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duchu » 2 paź 2016, o 00:04

Masz 2 komplety kół czy tylko same opony przekładasz ? Może problem tkwi w oponach ,popękane druty w oponie albo coś tego typu skoro jest różnica w ściąganiu miedzy letnimi a zimowymi ?;)
CLIO 1,8 16V GRAND PRIX NR 365 96;
CLIO 2.0 8V SWAP z LAGUNY 95;

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 2 paź 2016, o 03:58

organic napisał(a):Żeby było śmieszniej jest to zauważalne na letnich oponach a na zimówkach już zdecydowanie mniej.

Proponuję podjechać do jakiegoś klubowicza od Clio III, czy Clio II z felgami 15" założyć np zimowe/letnie koła o ile są na oddzielnych felgach, i przetestować za 4 pak piwa :) Może masz ciężkiego pecha i opony letnie jak i zimowe są uszkodzone... Do mnie mógłbyś bez problemu podjechać założyć zimowe na oddzielnych felgach, jedynym mankamentem jest odległość ponad 300 km :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 2 paź 2016, o 08:11

Student_x napisał(a): Takie Clio można już trafić za 7-8tys.zł

Gdzie tak tanio można kupić krajowe Clio 3 ,serwisowane,od pierwszego właściciela,bezwypadkowe ? :crazy:
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 2 paź 2016, o 08:59

Wojtek w napisał(a):Gdzie tak tanio można kupić krajowe Clio 3

Dla wielu nie ma znaczenia że krajowe itp.
Ceny krajowych są wysokie (ale to kwestia celowania w klienta napalonego na pochodzenie z PL) a rzeczywiste ceny transakcyjne będą niższe niż te w ogłoszeniach.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez organic » 2 paź 2016, o 09:39

Mam dwa komplety na osobnych felgach. Oba kupione jako nówki. Pierwsze kupiłem letnie Uniroyal Rainexpert w kwietniu 2013 i było ok. W tym samy roku kupiłem zimówki continental i też było ok. A cyrk zaczął się w kwietniu 2014 po ponownym założeniu Uniroyal. U oponiarza u którego kupowałem opony robiliśmy zamianę opona na osiach i nic to nie zmieniło. Dostałem też na próbę koła na przód z innego auta i też ściągało, no ale koła prezentowały się średnio więc też nie mam pewności czy były ok. No ale może coś jest z tymi letnimi bo słyszałem opinie , że Uniroyal często ma problemy z trzymaniem kierunku.

mayn pomysł dobry, problem w tym, że w moich okolicach to tylko "fałweje" rządzą :mrgreen:

Dyskusja czy ludzie wolą droższe salonówki czy tańsze po zapłakanym Niemcu nie mają sensu, kilka lat temu na allegro wystawiłem Clio II salonowe w cenie wyższej niż komisowe egzemplarze i na drugi dzień miałem już kupca z gotówką a w kolejce kilku następnych.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 2 paź 2016, o 11:15

wojteks napisał(a):Dla wielu nie ma znaczenia że krajowe

I ci kupują tańsze sprowadzone ,uważają że trafili na okazję cenową .Auta bezwypadkowe z małym przebiegiem w Niemczech też mają wysoką cenę ,chyba że są po wypadkowe.
Znacznie łatwiej jest sprawdzić historię i przebieg auta krajowego niż z importu,zwłaszcza nowszych egzemplarzy.
Sam mam dwa Renault sprowadzone osobiście z Niemiec ,były uszkodzone i cena była rzeczywiście (jak dla mnie) niska ,Megane Coupe I F7R za 400E .Jednak, jak bym chciał kupić kilku letnie drogie auto to na pewno wolał bym krajowe z udokumentowaną historią i przebiegiem.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 2 paź 2016, o 11:58

organic napisał(a):Mam dwa komplety na osobnych felgach. Oba kupione jako nówki. Pierwsze kupiłem letnie Uniroyal Rainexpert w kwietniu 2013 i było ok. W tym samy roku kupiłem zimówki continental i też było ok. A cyrk zaczął się w kwietniu 2014 po ponownym założeniu Uniroyal.

Opisałeś w 100% przypadek jaki miał mój szwagier (wszystko identycznie, auto, model opon, rok w którym je kupił, też dwa komplety, wszystko identycznie). I też po ponownym założeniu kół z oponami Uniroyal Rainexpert samochód podczas jazdy lekko ściągał w lewo. Był w dwóch SKP i sprawdzał zawieszenie (w pierwszym przednie, w drugim przednie i tylne, łącznie z amortyzatorami, itp.) i było OK. Sprawdził zbieżność i też OK. Kombinowaliśmy co jeszcze zrobić żeby się pozbyć problemu (myśleliśmy, że może problemem jest model opon ale to się nie potwierdziło). Zmierzyliśmy głębokość bieżnika każdej opony (osobno: z lewej strony, na środku opony i po prawej stronie). W warsztacie oponiarskim dodatkowo koła zostały wyważone i na przednią oś założone zostały dwie opony o identycznym zużyciu (głębokości) bieżnika i dopiero to pomogło (auto już nie ściąga).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 2 paź 2016, o 12:09

Bogdan61
To co napisałeś jest intrygujące, nie wpadł bym na to żeby nas przód dobrać koła o tym samym zużyciu bieżnika. Pytanie czy u mnie będzie para z taką samą głębokością. Ale to by też świadczyło o tym że z tymi opiniami Uniroyal jest jakiś większy problem

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 2 paź 2016, o 17:52

Opony Uniroyal są z miękkiej mieszanki i jeżeli z autem będzie coś nie tak to będzie je wycierać. Kwestia obciążenia auta, ciśnienia powietrza itp.
Sam mam w Voyku Uniroyal i jestem z nich bardzo zadowolony, nawet w pierwszy śnieg i przymrozki dają radę, ale trzeba je przekładać, tak jak zaleca to każdy producent auta, najlepiej co sezon na krzyż.
Druga sprawa, to taka, że handlarze podnoszą cenę aut krajowych , bo naiwny naród myśli że kupuje zarąbiste auto!! Opisałem wam wyżej o półtora rocznym aucie z Polskiego salonu i można się zdziwić i to mocno. Po drugie tak jak też pisałem o tym aucie , to że jest nie bite, nie można udowodnić , bo po tej naprawie auta , nawet serwis nie powiedział, że było naprawiane i nadal go serwisuje jako bezwypadkowe i gwarancyjne!! Więc wiem o czym mówię!! Kolejna sprawa, to wole kupić auto z zachodu z przebiegiem 200tys.km niż krajowe , użytkowane przez kobietę z przebiegiem 100tys.km!! Wiemy jakie mamy Polskie drogi, wiemy jak się po nich jeździ, i że takim autem to głównie poruszamy się po miastach rypiąc silniki , skrzynie i sprzęgła, wiemy , że paliwo Polskie odbiega od norm np. Niemieckich i to znacząco, wiemy , że mamy multum podróbek olejów w sklepach, szczególnie tych nabardziej rozpowszechnionych Mob... Cast....!! Nawet, jeżeli lejemy olej w jakimś warsztacie z beki, to nie mamy pewności, czy w beczce po castrolu, ktoś nie zakupił W5 z Lidla bo wyjdzie taniej , a sprzeda za markowy olej, przecież nikt tego nie sprawdza!!
Wiemy, że ludzie oszczędzają i nie zawsze wszystko robią na czas.
Kupując auto krajowe, jesteśmy tak samo narażeni na odświeżonego strucla , jak z Niemiec, Włoch, Szwajcarii, Holandii, Belgii, Dani itp.!!
A ze niby książka serwisowa z przebiegiem, hmmm , a w czym jest problem robiąc 50tys.km w skali roku, przed każdym przeglądem zrobić korektę na 10-12tys.km a auto , serwisować w niezależnym serwisie , bez utraty gwarancji?? Przecież to wyjdzie i taniej i w przypadku zamiaru sprzedaży auta po 3-5 latach lepiej wygląda przebieg 70-100tys.km niż 250tys.km
Tak jeszcze dla przykładu, miałem fiacika na kanale, z brakiem ciśnienia, auto lat 3 przebieg 100tys.km , auto wzięte przez kobietę w ratach lub lisingu.
Co się okazało, nie wymieniała oleju ani rozrządu, tylko dolewała co potrzeba. Czemu, bo komornicy ją ścigali po zapłaciła dwie raty a potem jeździła ile się dało aż do momentu trafienia na nią przez komornika. Mógł bym kilka takich przykładów dać, właśnie aut, salonowych Polskich.
Chcecie auto od takich kierowców jak ta baba co z dystrybutora od Gazu chciała koła napompować ??
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0VYC6a_FS58[/youtube]
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 2 paź 2016, o 17:58

Daj dobrą cenę i jak ma klime biore

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 2 paź 2016, o 21:01

CZUCZU1 napisał(a):Daj dobrą cenę i jak ma klime biore

Klima jest (co roku serwisowana). Na priv opiszę Ci więcej o aucie.
Najszybciej do sprzedania będzie za około miesiąc.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 2 paź 2016, o 21:31

Szarpiesz Megane III czy IV ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 2 paź 2016, o 21:37

No niestety nie będzie to IV ;)
III z 2009, kupiona w salonie, obecnie z przebiegiem niespełna 60kkm

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 3 paź 2016, o 10:59

8v napisał(a):Clio ściąga zawsze w tą stronę w którą jest nachylona droga, to norma.

Dokładnie, nie ma się czym przejmować. Jest to norma i nie tylko w Clio. Mamy w domu Megane III salonowe i też nie jedzie idealnie jak po sznurku. Nierówności na drodze robią swoje. To samo w Suzuki Swift mk7. Bardzo podobnie zachowuje się układ kierowniczy do Clio, a też auto salonowe. W Megane jest o wiele lepiej tak, że cięzko to wyczuć, natomiast miejskie małe auta mają to do siebie, że ten układ nie jest idealny.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez organic » 3 paź 2016, o 11:06

pawlos123 na zimówkach tak jak pisałem efekt ściągania jest bardzo mały natomiast na letnich puszczenie kierownicy oznacza po 100-200 metrach wizytę w rowie. Osobiście coraz bardziej się skłaniam do uznania, że problem ezy w oponach letnich, tym bardziej, że na kilku forach znalazłem podobne problemy z tymi oponami Uniroyal.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 3 paź 2016, o 12:20

Zależy do od nachylenia drogi czy nawet na prostej ściąga?

Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne