Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Postprzez BatManClio » 1 mar 2017, o 11:15

NIe, jest tylko regulacja głośności dźwięku w R-linku.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 1 mar 2017, o 11:40

BatManClio napisał(a):NIe, jest tylko regulacja głośności dźwięku w R-linku.

W woli upewnienia się:

Dobrze rozumiem włączając bieg wsteczny nie przycisza się radio automatycznie aby było słychać dźwięk czujników parkowania?
Jednym słowem nie warto kupować czujników parkowania w salonie bo kosztują 1000zł a można na alledrogo są po 250zł.
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 1 mar 2017, o 11:41

sorry za składnie i interpunkcje na szybko piszę.
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 mar 2017, o 11:49

DD@ napisał(a): a można na alledrogo są po 250zł.

Montaż oczywiście gratis? Nie polecam wynalazków z allegro bo ich jakość jest marna.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 1 mar 2017, o 12:04

myśle że już lepiej wziąć kamerę cofania, nie wiem czy jest konfiguracja kamera+czujniki
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 1 mar 2017, o 12:06

DD@ napisał(a):
BatManClio napisał(a):NIe, jest tylko regulacja głośności dźwięku w R-linku.

W woli upewnienia się:

Dobrze rozumiem włączając bieg wsteczny nie przycisza się radio automatycznie aby było słychać dźwięk czujników parkowania?
Jednym słowem nie warto kupować czujników parkowania w salonie bo kosztują 1000zł a można na alledrogo są po 250zł.

Tak dokładnie - muzyka się nie przycisza. Przycisza się tylko przy komunikacji nawigacji.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 3 mar 2017, o 21:26

Byłem w salonie testowałem potwierdzam. Nie przycisza się radio w żadnej wersji.
No bardach straszna. Jaki problem był w tym aby połączyć czujniki parkowania z radiem!

Mam pytanie z innej serii bo w salonie nie umieli mi powiedzieć.
Czy któryś z kolegów posiada takie podłokietnik http://www.skleprenaultwarszawa.pl/pl/p/Podlokietnik-RENAULT-CAPTUR-oraz-CLIO-IV-nowy-oryginal/1343
Jeżeli tak to mam kilka pytań:
Jak wygląda montaż?
Czy ktoś jest w posiadaniu instrukcji montażu?
Czy do każdego fotelu można go zamontować?
Czy fotel nie musi mieć jakiś fabrycznych wzmocnień?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 3 mar 2017, o 21:37

A i jeszcze jedno miałem możliwość przejechać się wersją 120kM. Wrażenia ... miło mnie zaskoczyło. Jeżeli chodzi o to że będzie to drugie auto w domu. Z miła chęcią sobie nim pośmigam raz na jakiś czas.
W ruchu miejskim poruszał się żwawo. Silnik pracował bardzo cicho i płynnie. Jak wskoczyłem nim na trasę to duży plus. Nagle nie odstawał od reszty samochodów. Nawet przy prędkości 150km auto miało zapas do wyprzedzania. Bardzo fajnie duży plus. Lepiej niż w Golfie się nim jechało (biorąc pod uwagę zapas mocy i dynamikę).

Dwie rzeczy nie przypadły mi do gustu. Układ kierowniczy za mało sztywny przy dużych prędkościach, oraz spory hałas w kabinie. Mogli by ją lepiej wygłuszyć.

Uważam że zapracowało sobie fajnie na lidera segmentu B. Najlepiej sprzedający się samochód, oraz najniższy spadek wartości w pierwszych 3 latach.

PS:
czas oczekiwania 6-8 tygodni :(
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 3 mar 2017, o 23:53

DD@, odnośnie podłokietnika to jest to akcesorium dedykowane do Clio4, montaż odbywa się poprzez wywiercenie dziury w uchwycie na napoje nr3 (ten pierwszy na tunelu środkowym od tyłu patrząc) oraz za pomocą wkrętów w bok tegoż tunelu - wykręca się śruby oryginalne, wkłada podłokietnik i wkręca dłuższe śruby... ale... zamów sobie do clio fabryczny podłokietnik bo wtedy masz montowany do fotela kierowcy bezpośrednio. Koszt to bodajże 300zł a nie zajmuje ci to nic miejsca na tunelu środkowym. Tylko trzeba to zamówić zanim wyprodukują auto bo domontować tak się nie da- jak nie ma podłokietnika to trzeba brać to co w linku i montować do tunelu

PS: fajnie, że się przekonałeś do nowoczesnego 1.2 TCe ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 4 mar 2017, o 21:47

Jakie jest spalanie takiego Clio. Zakładając że moja druga połowa ma ciężką nogę!
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 4 mar 2017, o 22:32

Miasto? trasa? Z ciężką nogą myślę 9-10 miasto i 7-8 trasa ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 6 mar 2017, o 13:37

Kolejne pytanie się nasuwa. Koszt czujników parkowania to około 1000zł. Czy nie lepiej zainwestować w mod na kamerę cofania. Czytałem już post że jest to możliwe do zrobienia. Czy macie za sobą już takie modyfikacje?
Jak wygląda gwarancja auta?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 12 mar 2017, o 20:06

Panowie jakie zabezpieczenie antykradzieżowe są montowane w standardzie w clio?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sudi » 12 mar 2017, o 22:08

DD@ napisał(a):Panowie jakie zabezpieczenie antykradzieżowe są montowane w standardzie w clio?

Immobilizer.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 13 mar 2017, o 14:54

Pytanie do użytkowników Clio Grandtour. Jak jest wymiar bagażnika po podłodze szerokość x długość x wysokość. Z katalogu wychodzi że 101 x 83 x 53. Czy aby na pewno takie ma wymiary?
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez davop » 13 mar 2017, o 15:18

DD@ napisał(a):Pytanie do użytkowników Clio Grandtour. Jak jest wymiar bagażnika po podłodze szerokość x długość x wysokość. Z katalogu wychodzi że 101 x 83 x 53. Czy aby na pewno takie ma wymiary?

http://youtu.be/Zv-8f8DVY0k?t=4m46s

:techie-typing:
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 13 mar 2017, o 19:12

DD@ napisał(a):Panowie jakie zabezpieczenie antykradzieżowe są montowane w standardzie w clio?

Często będzie to imo + alarm, bo ubezpieczalnie często wymagają 2 zabezpieczeń, ale seryjnie jest imo.

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 13 mar 2017, o 20:03

BatManClio napisał(a):

Często będzie to imo + alarm, bo ubezpieczalnie często wymagają 2 zabezpieczeń, ale seryjnie jest imo.

od kilku lat wymagane jest jedno zabezpieczenie - przynajmniej do pewnej kwoty zakupu i raczej większość sprzedawanych Clio łapie się na to i seryjny Immo jest wystarczający :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 13 mar 2017, o 20:23

do 100 000zł wartości auta wystarczy samo immo, powyżej 100k zł zależy od ubezpieczyciela.
Jako przykład w przypadku auta za 85k km żaden ubezpieczyciel (zgodny z wymaganiami leasingu) nie robił mi problemów z ubezpieczeniem, a auto alarmu nie posiada.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 14 mar 2017, o 13:20

Rzeczowa fajna odpowiedź dzięki z góry!
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne