Clio 4 salonowe, żle spasowane elementy karoserii

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio 4 salonowe, żle spasowane elementy karoserii

Postprzez WinFS » 27 sty 2017, o 21:13

Doesnt, nie każdy w tym kraju jeździ jednym autem 10 czy 15 lat :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 28 sty 2017, o 05:37

WinFS napisał(a):Doesnt, nie każdy w tym kraju jeździ jednym autem 10 czy 15 lat :D

Bo autami produkowanymi po 2005 roku nie da się jeździć dłużej niż 5 lat bo elektronika się sypie ;) Z resztą nie tylko, same silniki też wyliczone są na kilkaset tys km. Ja jako elektromechanik, który robi wszystkie marki, wszystkie auta, nadal wolę jeździć starą renówką. Póki ruda nie rusza to nadal będę jeździł. Nawet w trasie, w trakcie awarii jestem w stanie naprawić to autko w razie poważnej usterki. Po ustaniu usterki silnik normalnie odpali i pojadę dalej. A te nowsze, czasem bez podpięcia pod kompa i usunięcia błędu mogą nie odpalić. Chyba nawet obecne statki kosmiczne nie są naszprycowane takimi rzeczami jak dzisiejsze samochody - tyle że statki kosmiczne i sondy mają działać co najmniej kilkaset lat, w bardzo trudnych warunkach i zapewne są wyposażone tylko w to, co konieczne, bez udziwnień. Magistrali CAN raczej też nie mają - jeśli jeden sterownik zaczyna siać "zamęt" to awarii ulega wszystko podłączone do tej sieci. W 5cioletnich samochodach to już wychodzi - więc nie wydaje mi się, aby inżynierowie NASA wypuścicli coś takiego, na długie lata w średnią temperaturę minus 230 stopni C i przy przelocie przez pole elektromagnetyczne Jowisza (które to nawet da się dosłownie usłyszeć na naszej planecie w formie zakłóceń).

Nowe auta są takie, że mają się psuć. Masz iść do salonu, kupić nowe, a za 5 - 7 lat sprzedać i iść znów do salonu po nowe. Fakt, że komfort w nowych autach wzrósł niesamowicie, ale ponad połowa rzeczy jest tam zbędna. Fajnie się jeździ, niby wszystko pod kontrolą, a wystarczy że jakiś sterownik padnie, zakłóci magistralę CAN i nie odpalimy auta. Np 1000 km od domu. To nie są rzadkie przypadki. Albo jak jakiś czujnik padnie - na zwarcie. Komputery poprzez siebie będą wymieniały dane, będą widziały różne rzeczy, które mechanicznie nie mogą mieć miejsca - i nie zezwolą na odpalenie silnika celem jego ochrony. Zamysł niby dobry ale... w daleką trasę (1000+) już wolę swoją starą renówkę.
Ludzie już powoli się budzą i wracają do starszych aut (co nasz rząd już ograniczył tym niby podatkiem od sprowadzanych aut - niby głupki ale nie do konca, bo dobrze wiedzą, że stare autka będą jeździć i jeździć - więc trzeba dowalić cenę za sprowadzenie taką, aby się nie opłacało). Do tego podwyżki OC. Czemu ja, który od kiedy mam prawko czyli jakieś kilkanaście lat, nie miałem najmniejszej stłuczki muszę nagle dopłacać? 2 lata temu płaciłem 400 za rok a teraz 1200.
Mam stare auto z wysoką pojemnością, a nowe są mało pojemnościowe z podobną liczbą kucy. Tyle że te silniki to góra 300 tys km. Na swoim liczniku to już mam tyle a silnik nie wykazuje żadnego zużycia. 20 letnim "szrotem" biorę 95% aut na naszych drogach i ludzie są bardzo zdziwieni. Na kolejnych światłach jeszcze bardziej ;) I tak o tych nowych autach możnaby pisać i pisać... i nic dobrego raczej się nie napisze. My tu na forum jesteśmy posiadaczami raczej starszych i wdzięcznych autek, a użytkowników nowych aut, zapewne nie cieszy jazda autem zastępczym, bo nie po to kupowali sobie nowe auto aby jeździć zastępczymi...
Taka smutna prawda o dzisiejszym świecie motoryzacji. Tak samo jak te źle spasowane elementy w Clio 4. Robione na szybko. Clio 3 to chyba wyjątkowo udany model bo rzadko u nas bywa na naprawę - jedyne co było to na wymianę siłownika wlewu paliwa. Wszystko ładnie spasowane, za dużo sterowników też nie ma a mimo to prawie wszystko ma elektryczne. Można? Można. I po co to było bardziej komplikować... dla biznesu. Nikomu teraz nie opłaca się produkować czegoś, co się nie psuje - a nawet jak coś takiego wyprodukuje to nikt nie będzie chciał tego kupić bo będzie to bardzo drogie.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 28 sty 2017, o 19:36

kombinator napisał(a):20 letnim "szrotem" biorę 95% aut na naszych drogach i ludzie są bardzo zdziwieni. Na kolejnych światłach jeszcze bardziej ;) I tak o tych nowych autach możnaby pisać i pisać...

Bezpieczeństwo jest najważniejsze. Clio 2 raptem zdobyło 4 gwiazdki w EURONCAP, jednak w dzisiejszych czasach nie zdobyło by choćby 2 podejrzewam (zmęczenie materiału, ogólnie słabo chroni pasażerów). Nawet różnica w bezpieczeństwie między Clio 2 a Clio 3 jest ogromna oczywiście na Clio 3. Ogólnie przełom w bezpieczeństwie nastąpił po 2005 roku. Do tego dochodzi ESP które jest bardzo ważne (na szczęście od ponad 3 lat ESP jest obowiązkowe w każdym nowym samochodzie). Prawdą jest to że nowe silniki są skomplikowane i maja o wiele niższą trwałość od swoich poprzedników. Przykładowo silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem wypuszczają bardzo dużo tlenków azotu. Wg ekologów bezpośredni wtrysk miał obniżyć spalanie jak i obniżyć poziom szkodliwych gazów. Dlatego od września 2017 nowe samochody benzynowe które wejdą na rynek (otrzymają homologację) będą miały seryjnie filtr cząsteczek stałych pod nazwą GPF. Natomiast od września 2018 wszystkie nowe produkowane będą mieć filtr cząsteczek stałych GPF. Pod znakiem zapytania czy samochody w Polsce będą coraz starsze ? Być może za 10 lat nie trudno będzie znaleźć 30 letniego Golfa IV....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 28 sty 2017, o 19:43

Bezpieczeństwo, jak ekologia, jest przereklamowane.
Nigdy nie wiesz co cię spotka na drodze. Można bez szwanku wyjść, jadąc starym samochodem, lub ucierpieć w nowoczesnym. Ryzyko w starszym jest oczywiście większe. Niestety super systemy wielu kierującym włączają "nieśmiertelność" i to jest niebezpieczne.
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 29 sty 2017, o 19:11

kombinator napisał(a):Bo autami produkowanymi po 2005 roku nie da się jeździć dłużej niż 5 lat

Wszystko to co napisałeś to generalnie prawda. Warto nadmienić, że wszystko to spowodowane jest poprzez rozwój technologii. Technika idzie do przodu, a wraz z nią nowoczesne zarządzanie, organizacja, kontrola jakości i co najistotniejsze możliwość konstruowania elementów, których żywotność można zaprojektować.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 3 lut 2017, o 04:53

mayn - "bezpieczeństwo jest najważniejsze" - już te słowa wywołują na mnie złe wrażenie. To są słowa producentów nowoczesnych samochodów. Oni komplikują najprostrze rzeczy, np. głupi włącznik świateł stopu. Przy pedale hamulca już w nowym Shraranie go nie znajdziesz, tylko jest pod pompą hamulca i to na zasadzie magnetycznej. Czyli jak da się skomplikować prostą rzecz, która z założenia powinna być prosta, powinna działać prosto i służyć bezpieczeństwu. W tych czasach bezpieczeństwo jest tylko hasłem, za którym podąża bezmyślny tłum. I ma tyle wspólnego z faktycznym bezpieczeństwem co rum z rumakiem.

W swoim aucie jedyne co mam z systemów bezpieczeństwa to ABS. Ale uczyłem się na aucie co i nawet tego nie miało.
Wsadźmy teraz młodego kierowcę, co jeździ nowym autem, w coś starego - lub coś nowego, w którym padla elektryka. Zabije się na pierwszym zakręcie.
Ja, jadąc swoim autem wiem, że nie mam żadnych systemów. Tylko umiejętności. A ktoś kto leci nowym audi ze wszystkim co możliwe? Na kogo bardziej działa efekt Peltzmana? Kto prędzej wyląduje w rowie jeśli jezdnia będzie oblodzona nie tam gdzie trzeba? Nie wiem jakie bylyby systemy bezpieczeństwa, do nawierzchni jesteśmy przyczepieni tylko w czterech miejscach...
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Wanio123 » 3 lut 2017, o 06:55

Może kogoś to zainteresuje ,spotkałem Clio 4 pod sklepem u mnie w Niemczech i przypomniał mi się ten temat - obejrzałem cały przód całkiem wnikliwie, i wszystkie elementy były idealnie spasowane :roll: ;)
Było
Honda Prelude 3 Gen 91' > Mazda 323 BG GTX 92' > Clio 2ph2 1.4 16V (UK) > Clio 3ph1 1.5 Dci 106ps
Jest
Audi S4 B6 Avant 4.2 40V 344PS , Twingo 1ph2 1.2 16v

... Jeżdżę V8 więc nie pytaj czy Ci pożycze...bo sam nie mam :D

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 3 lut 2017, o 08:27

Bo na Niemcy wysyłają te sprawne sztuki :lol:

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 3 lut 2017, o 16:27

W 2012 roku gdy kolega kupował Clio IV 0.9 TCe Dynamique, informowali go że bogatsze wersje są produkowane we Francji, natomiast podstawowe i średnie wersje w Turcji. Może lokalizacja fabryki odgrywa kluczowa rolę na jakość spasowania ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 3 lut 2017, o 17:11

mayn napisał(a):W 2012 roku gdy kolega kupował Clio IV 0.9 TCe Dynamique, informowali go że bogatsze wersje są produkowane we Francji, natomiast podstawowe i średnie wersje w Turcji. Może lokalizacja fabryki odgrywa kluczowa rolę na jakość spasowania ?

A jak to sprawdzić ?

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PiotrekLDZ » 3 lut 2017, o 17:43

po nr VIN
Było:
Renault Clio 2ph1 1.2 8v RN 2000r.
Renault Clio 2ph2 1.4 16v Privilege 2003r.
Toyota Avensis T25 2.2 D-4D 2003r.
Kia ProCeed 1.4 16V 2009r. (nadal w rodzinie)
Jest:
Ford Mondeo MK4 1.6 EB 2014r. oraz Renault Twingo 2011r. 1.2. 16V

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez waldi75 » 3 lut 2017, o 19:25

clio IV widocznie ma takie spasowania,ja też zauważyłem w swoim aucie takie niedokładności np. błotniki przednie nie licują z drzwiami tylko lekko wystawają .Jak się dopatrzyłem to myślałem że coś jest nie tak,ale oglądałem inne renówki clio 4,3,2,sceniki i mają podobnie.Czyli te marki tak mają.Bądź spokojny. :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Amazaque » 4 lut 2017, o 08:27

PiotrekLDZ napisał(a):po nr VIN

Tureckie chyba też mają VIN od VF.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tesmar1 » 3 mar 2017, o 14:24

Witam.Mam pytanie czy w wersji clio4 z zwykłym radiem nie navi media normalne jest że przy głośności ustawionej na połowę zaczyna dżwięk się przesterowywać

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 6 mar 2017, o 15:27

tesmar1, Te pytanie raczej nie tutaj. Ale ci odpowiem, te radio jest kiepskiej jakości a głośniki jeszcze gorszej zainwestuj w lepszy sprzęt dobra rada
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Darkos76 » 10 mar 2017, o 21:43

Ja mam też radio R & Go i głośniki niby z bass revlex`em (napis na maskownicy jest) i jestem bardziej niż zadowolony. Mocny bass, czysty dźwięk.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 10 mar 2017, o 22:57

Jedni sobie te radio chwalą ale przy nim nic nie zrobisz ciekawego.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Gabr2010 » 23 mar 2017, o 22:23

ph1 spasowanie maski i przednich błotników podobnie źle to wygląda. Radio u mnie ok.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 6 wrz 2017, o 17:50

Witam.Ja dzisiaj widzialem swoje auto juz w salonie.Ogaldalem je raczej dokladnie.I jedna rzecz mnie niepokoi.otoz stając za autem (grandtour 4 faza 2) od strony kierowcy linia spasowania na calej dlugosci jest ok,natomiast od strony pasazera od konca az do laczenia sie krawedzi przednich drzwi jest tak samo jak po stronie kierowcy,natomiast delikatnie da sie zauważyć że błotnik przedni nie zgrywa sie idealnie z przednimi drzwiami.Jest tak że od dolu jest ok,potem troszeczke wychodzi poza linie drzwi i na gorze znowu jest ok.Czy moze tak być że już takie są normy montazu?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 7 wrz 2017, o 00:20

Szczerzę nie mogę ci na to pytanie odpowiedzieć myślałem, że renault to poprawiło ale chyba nie. Jedź do salonu zgłoś im to uwage ciekawe co oni na to i czy coś z tym zrobią ale wydaję mi się, że raczej nic
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne