Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Klubowicz | ||

More is Better | ||

Anna Maria | ||

RafalM3R1 napisał(a):WitamChce kupic Clio, rocznik 2002-2004! Z jakim silnikem najlepiej kupic, benzyna czy diesel? Ktory najmniej awaryjny? Ktore najmniej pali?
Pozdrawiam

Bochen napisał(a):No to może i ja się wypowiem
Po Radomiu moje Clio przy spokojnej jeździe pali 7,5litra. Po Wrocławiu na krótkich odcinkach 9-9,5 litra. Trasa Wrocław - Radom, gdzie często trzeba redukować, prędkość przeważnie do 120-130 pali 6,6 litra (przy bucie w podłodze 7,5-8 litrów). Clio w dieslu nie miałem okazji jeździć więc porównania nie mam.

robson napisał(a):Jak robisz dużo kilometrów i jak ma być tanie w utrzymaniu to z LPG.

mayn napisał(a):Nie da się ukryć że LPG to okaleczenie silnika. Pewnie zaraz dyskusja zejdzie z marginesu - dziś często nowoczesne silniki mają na LPG mają już po 40 - 60 tyś powypalane gniazda zaworowe.

robson napisał(a):Bo błędnie wykonana instalacja. Popularnym błędem w instalacjach STAG a raczej lenistwem ze strony instalatora jest:
- nie podpięta sonda lambda pod komputer LPG
- źle dobrane wtryskiwacze
- źle wczytana mapa benzyny i źle ustawiona mapa gazu.
- słaby reduktor bo taniej
Pogadamy za 60 tys.
Za nie długo pogadam z innym użytkownikiem tego forum bo też wróżył mi szybki remont silnika bo zalany Castrolem, było to jakieś dwa lata temu.
Takie wróżby wsadzić można głęboko w ..

A6 quattro | ||

wyzsza temp spalania gazu to tez wina gazownika...przeciez moze dmuchac... , o szybszym korodowaniu wydechu tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje...o czestych wizytach na regulacje i wymiany oraz przeglad tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje... o kombinacjach z lpg nie wspomne bo i z benzyna to czynia . Ale i tak jak auto z lpg padnie to jest to wina silnika ktory sie zuzyl...dopoki nie padnie lpg to swietna sprawa wkoncu wszyscy sa jeleniami bo leja za 2 razy wiecej i mimo tego ze sa Polakami z natury kombinatorami jeszcze na lpg nie wpadlirobson napisał(a):Bo błędnie wykonana instalacja. Popularnym błędem w instalacjach STAG a raczej lenistwem ze strony instalatora jest:
- nie podpięta sonda lambda pod komputer LPG
- źle dobrane wtryskiwacze
- źle wczytana mapa benzyny i źle ustawiona mapa gazu.
- słaby reduktor bo taniej
Pogadamy za 60 tys.

Tomi napisał(a):o czestych wizytach na regulacje i wymiany oraz przeglad tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje
Tomi napisał(a): o kombinacjach z lpg nie wspomne bo i z benzyna to czynia
TAM JEST MIEJSCE LPG ! GAZ DO KUCHENEK NIE DO SAMOCHODOW
http://agromax.eu/?mod=page&sid=4&id=31 napisał(a):Plusy:
1. Oszczędności z jazdy – to zdecydowanie najpoważniejszy atut instalacji gazowej. Im więcej jeździmy, tym więcej oszczędzamy. Proste i genialne zarazem.
2. Ekologia – to z kolei najmniej w Polsce doceniany plus instalacji gazowych. Jako społeczeństwo dopiero uczymy się ekologicznego myślenia i zachowań, co przy braku wsparcia i odpowiednich preferencji ze strony państwa może potrwać wieki. W wielu krajach Zachodniej Europy istnieją preferencje dla autogazu, a ekoświadomość obywateli stoi na wysokim poziomie. Na szczęście nie musimy czekać na rządowe wsparcie – już dziś możemy mniej truć środowisko jeżdżąc na gazie, a może ktoś nam za to kiedyś „podziękuje”, np. obniżając składkę OC.
3. Zwiększony zasięg – instalacja gazowa jest układem dodatkowym, paliwem bazowym pozostaje benzyna. Możliwość swobodnego przełączania i wybierania rodzaju zasilania powoduje, iż dystans możliwy do przejechania znaczenie się wydłuża. Nawet perspektywa braku stacji nie jest problemem, bo zawsze można do niej dojechać na etylinie.
4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny – paliwo gazowe ma wysoką liczbę oktanową (ok. 110), co zapewnia „miękką”, płynną pracę silnika i jego większą elastyczność. Na pewno skorzystamy z tych zalet w mieście, gdzie często ruszamy, zatrzymujemy się i wyprzedzamy, a hałas stał się jedną z form zanieczyszczenia środowiska.
5. Silnik zasilany gazem „żyje” dłużej – LPG jest wprowadzane do cylindrów w optymalnej formie, czyli jako gaz. Konstruktorzy od lat starają się, aby benzyna dostawała się do komór spalania w tej postaci, a w wypadku gazu jego własności fizyczne z miejsca to zapewniają. Dzięki temu nie tylko zapłon przebiega łagodniej i jest bardziej efektywny, ale też ochronna warstwa oleju silnikowego nie jest „spłukiwana” ze ścianek cylindra.
Minusy
Dodatkowy serwis – jak już zaznaczyliśmy, instalacja gazowa jest układem dodatkowym, który także wymaga opieki serwisowej, tak jak zresztą całe auto. Kto regularnie dba o samochód, nie odczuje tego zanadto. Zwłaszcza finansowo, bo prawidłowo założony i wyregulowany system LPG z nawiązką na siebie „zapracuje” oszczędnościami.
2. Droższe przeglądy rejestracyjne – instalacja gazowa podlega corocznemu przeglądowi w stacji kontroli pojazdów. Odbywa się to podczas przeglądu całego samochodu, ale dodatkowo kosztuje. Obecnie w przypadku samochodu osobowego bez gazu zapłacimy za przegląd 99 zł, (z wpisem do ewidencji)a za przegląd z gazem 162 zł (z wpisem do ewidencji); (taksówka – dodatkowo 42 zł, a więc odpowiednio 140 lub 203 zł). W przypadku samochodów nowych (do 4 lat), które podlegają pierwszemu przeglądowi po 3 latach, a kolejny wyznaczony jest po następnych 2, okres między przeglądami skracany jest do 1 roku.
3. Zmniejszony bagażnik – zbiornik na gaz zajmuje część przestrzeni bagażowej. Zbiorniki w kształcie walca w stały sposób ograniczają miejsce. Zbiorniki toroidalne umieszczane są we wnęce koła zapasowego i nie zajmują użytecznej przestrzeni, ale musimy część z niej i tak poświęcić na samo koło. Można je włożyć do specjalnego pokrowca i przemieszczać w razie potrzeby albo zupełnie usunąć z samochodu – coraz częściej stosowane są zestawy do naprawy koła, które praktycznie nie zajmują miejsca.
4. Konieczność większego dbania o stan techniczny silnika – gaz jest paliwem bardziej wymagającym niż benzyna, ponieważ zapala się trudniej i w wyższej temperaturze. Z tego powodu należy regularnie dbać o właściwy stan układu ssącego i zapłonowego. W niektórych samochodach i przy niektórych rozwiązaniach technicznych wymagana jest częstsza wymiana świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia i filtra powietrza. Oczywiście jeżeli użytkownik ma nawyk regularnego serwisowania swojego samochodu, po montażu instalacji gazowej niewiele się zmieni. Najbardziej zauważą to ci kierowcy, którzy ograniczają obsługę swoich samochodów do niezbędnego minimum.
5. Zakaz parkowania na niektórych podziemnych parkingach – gaz propan-butan (LPG) jest cięższy od powietrza, przez co ma tendencję do zalegania w najniższych punkach podłoża. Z tego powodu samochodu z instalacją gazową nie powinno się parkować w garażu z kanałem, a na niektórych parkingach podziemnych obowiązuje zakaz wjazdu.

robson napisał(a):Jakie kombinacje ? Konkret proszę.
robson napisał(a):Raz ustawiasz mapę i koniec
czestsza wymiana swiec , czestsza zalecana tez zmiana oleju , filtr gazu.... a idac tropem wszystko zrobie sam to kup elektryczny..podpniesz sie sam na lewo do lini i wio laduj smialo koszt wyjdzie prawie zerowyrobson napisał(a):Jakie wymiany ? Filtr to rzecz oczywista. Przegląd rejestracyjny ? 50zł więcej, majątek, wezmę u Stefczyka
robson napisał(a):W europie jest ponad 4 miliony samochodów zasilanych LPG/CNG, wszyscy się mylą![]()
podoba mi sie to zdanie bo 99% ludnosci z jakimi sie stykam co mieli/maja gaz twierdzi zupelnie cos odmiennego ba w moim samochodzie byla ta sama przypadlosc...Czyzby nikt w calej Polsce i Holandii nie umial zalozyc gazu ? cos mi sie wierzyc nie chce wiec gdzies ktos mija sie z prawdarobson napisał(a):4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny
robson napisał(a):Silnik zasilany gazem „żyje” dłużej
wiedza z AŚ nie kieruje sie wogole ale i komenatrz wystawil zaklad zajmujacy sie montazem lpg... czy musze cos dodawac ? Subaru twierdzi ze palace sie sprzegla to wina uzytkownikow nie auta , VW twierdzi ze 2.0 tdi sie rozsypuje przez zle uzytkowanie , Wladcy pol naftowych twierdza ze 100 dolarow za barylke to uczciwa cena mimo ze od ceny wyzszej jak 50$ juz maja spooory zysk , Pani w miesnym tez zawsze mowi ze mieso jest swieze mimo ze dopiero co skonczyla je myc...robson napisał(a):Ostatnio miałem okazję przeczytać czasopismo Auto Świat nr 10 październik 2010 na temat instalacji gazowych, kompletne bzdury wciskane ludziom.
Komentarz do tego artykułu zamieszczony jest na http://www.ac.com.pl/pl/news/37/auto-sw ... sjonalizmu

Tomi napisał(a):robson napisał(a):
Raz ustawiasz mapę i koniec
bo sie rozjedzie po pewnym czasie jak bedzie miala rozne mieszanki (temat przerabiany niedalej jak tydzien temu u kumpla w pugu 206 )
Jakie wymiany ? Filtr to rzecz oczywista. Przegląd rejestracyjny ? 50zł więcej, majątek, wezmę u Stefczyka
czestsza wymiana swiec , czestsza zalecana tez zmiana oleju , filtr gazu.... a idac tropem wszystko zrobie sam to kup elektryczny..podpniesz sie sam na lewo do lini i wio laduj smialo koszt wyjdzie prawie zerowy
4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny
podoba mi sie to zdanie bo 99% ludnosci z jakimi sie stykam co mieli/maja gaz twierdzi zupelnie cos odmiennego ba w moim samochodzie byla ta sama przypadlosc...Czyzby nikt w calej Polsce i Holandii nie umial zalozyc gazu ? cos mi sie wierzyc nie chce wiec gdzies ktos mija sie z prawda

robson napisał(a):nie jestem ewenementem na lpg-forum.pl/ tez krążą pozytywne opinie o LPG po dobrze zrobionej instalacji.
ja co 10 mimo ze leje drogi olej ( bo dbam o samochod nad wyraz ehhrobson napisał(a):Olej raz na rok lub 15 tys km, a jak C3 to nawet co 30tys, ja wymieniam co 17tys km, filtr gazu ok 30zł.

More is Better | ||

Driv3r napisał(a):Mimo, że prędzej pojadę pociągiem, niż gaz założę do auta, to nie neguje tej oszczędności, chociaż wg mnie jest trochę mniejsza. Możesz podać adres strony, z której jest to wyliczenie?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości