Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik wybrać do Clio IV Grandtour.

Postprzez Radko » 11 cze 2017, o 21:18

Nie bardzo mogę się z Tobą zgodzić. Procentowa różnica pomiędzy oryginalną oponą a tym co dobrałem wynosi 1,5% . Zaleca się aby różnica ta nie była większa niż 2% (więc ten rozmiar będzie ok bo licznikowe 100km/h będzie w rzeczywistości wynosić 98,5km/h). Dodatkową sprawą jest, to że prawdopodobnie (jeszcze tego nie testowałem, ale widziałem opcję w Clipie) jest możliwość ustawienia obwodu koła. Jeżeli da się to zmienić, wtedy zakładasz sobie już bez żadnych ograniczeń dowolną pasującą gumkę.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka
Radko

Pokaż profil

Postprzez Pablo41 » 11 cze 2017, o 21:38

Oczywiście zrobisz jak zechcesz. Napisałem tylko , że opona 205/50R16 nie jest oponą homologowaną do Clio przez Renault. Dopuszczalne rozmiary masz na słupku lub drzwiach auta. Tylko opona 195/55 R16. Jak się bardzo upierasz to oczywiście możesz sobie założyć oponę w takim rozmiarze. Pamiętaj tylko , że w przypadku rozliczania szkody z AC ubezpieczyciel robiąc dokumentację fotograficzną uszkodzeń robi również zdjęcia założonych w samochodzie opon. Przerabiałem to już kilka razy. Jest to podstawą do niewypłacenia odszkodowania, ewentualnie do jego zmniejszenia. Jeżeli nie wykupujesz AC to sprawa jest czysta. Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Radko » 11 cze 2017, o 21:50

Ale z ciebie służbista. Strasz się dalej. Pozdrawiam
Ps. Czytaj warunki umowy ze swoim ubezpieczycielem. Brak zapisu na ten temat równa się brak podstaw do zaniżenia lub odmowy wypłaty ubezpieczenia.
Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka
Radko

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 12 cze 2017, o 10:15

Witam.Jak myslicie ile moze od nowości przejechać tysiecy km ten 1,2 tce 120KM?Da rade 200tys?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 12 cze 2017, o 10:57

A czemu ma nie dać rady? Motor jest jaki jest. Ford 1,0 ECO Boost przebieg 180.000,00km
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focu ... yUmb9.html

Więc czemu ma Clio tego nie zrobić. Zależy jak będziesz dbał o auto.
Sam jeżdżę Passatem B7 i wiem jakie głupoty serwis pisze. Wymiana pierwsza rozrządu przy przebiegu 200.000km a ja wymieniłem przy 120.000 i dobrze bo łożyska napinaczy się rozsypały w rękach.

Trzeba myśleć nad tym co się robi. Jak będziesz takie Clio piłować i jeszcze mu wirusa wkleisz. To ile ono pojeździ. Całe wielkie nic.
Przypomnij sobie ile miały Diesle bez turbo po 75kM a dziś mają po 175kM lub więcej. Wcale mniejszych przebiegów nie robią.

200.000km przebieg po mieście zrobić to jest jakieś 10 lat jeżdżenia autem. Czytaj min 2 albo nawet 3 właścicieli.

PS:
Co do opon na pewno na pierwszy montaż są bardzo głośne i tu nie ma co dyskutować. Mogły by być lepsze, ale czego się spodziewać po aucie typowo miejskim.
Auto w swojej klasie uważam za najlepszy kompromis. Jedyny konkurent to Skoda Rapid (Wymiary Octavi I) duży bagażnik sporo miejsca w środku, cena również porównywlana.
Clio IV ph II 1.2 TCe Grandtour - Black&White 13th
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 12 cze 2017, o 12:07

DD te opony mozna by bylo w sumie od razu zdjąć albo pojechać z nowymi do salonu i przy odbiorze zamienić a te continentale sprzedać.Ja lubie cisze wiec nie wiem czy tak nie zrobie ze kupie nowe dunlopy bluresponse ktore maja 67 db a cocntinentale sprzedam.Jestm raczej spkojnym kierowca wiec jak ma silnik przejechać 200 tys.km bez problemu to sie nie ma co martwić.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 12 cze 2017, o 12:29

ewentualnie co by sie bardziej oplacilo zrobić?A moze zostawić te continentale ale zainwestowac w dobre maty wygluszające i je zamontować na pogloge w okolice od sciany grodziowej do przednich foteli?I w te same miejsca w bagazniku.Koszt mat to jakieś 500zl a podobno duzo dają.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 12 cze 2017, o 22:39

ja polecam nie popadać w paranoję i nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma :D dokładnie nie pamiętam jakie mam opony fabryczne letnie 16" w clio (chyba też continental) ale na co jak na co ale na hałas z ich strony nie narzekam. Przy prędkościach grubo powyżej 100km/h bardziej już słychać opływ powietrza wokół lusterek i tych nieszczęsnych uszczelek przy szybce na drzwiach kierowcy... ogromny minus dla renault, że w phase2 nie dali jednolitej szyby w drzwiach przednich.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 13 cze 2017, o 06:10

Witam.Czy ktoś z Was uzytkuje silnik 1,2 tce 120KM polaczony ze skrzynią edc?Czy ta skrzynia bardzo pogarsza zuzycie paliwa w miescie przy normalnej jeździe w porownianiu do manuala?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 26 cze 2017, o 19:18

Witam.Jak to w końcu jest z tym momentem obrotowym w 1,2 tce po liftingu?Ma 190 Nm czy 205 Nm.Wiem że wersja 130KM ma 205 Nm ale ten 1,2 tce co jest w clio po liftingu też ma 205 Nm czy nadal 190 Nm?W oficjalnych broszurach i na stronie Renault ma niby 205 Nm.Jak to mozliwe że wersja 118 lub jak podają 120KM ma taki sam moment jak wersja 130KM?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 26 cze 2017, o 22:36

Tak samo jest w przypadku forda 1.5 Ecoboost.
Zarówno wersja 1.5 150KM i 182KM mają ten sam moment obrotowy w odpowiednim zakresie obrotów.
Wszystko jest kwestią mapy silnika.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 26 cze 2017, o 22:56

Tak samo było w Clio III w początkowych latach produkcji. Zdarzał się silnik 1.2 16V o mocy 65 KM, jednak moment obrotowy miał ten sam co wersja 75 KM, czyli 105 Nm.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Sja08 » 26 lut 2019, o 19:01

Witam wszystkich po pewnym czasie. Chciałbym wypytać po kilku latach już użytkowania kolegów czy też koleżanek jak spisujà się wam wadę Clio IV. Zamierzam żonie zmieniç stare Clio II na właśnie IV generacji i doradców proszę czego się wystrzegać itad. Jaki silnik brać. Dodam że ja i żona lubimy w naszym Clio II 1.5dci 82km i też taki byśmy chcieli w nowy aucie ale podoba nam się wersja GT której za nic nie możemy znaleźć z silnikiem dCi oraz automatem. Czy wychodziły wersje GT tylko w benzynie? Powiedzcie też jakie macie spalanie w 1.5dci 90 lub 110km i w benzynie 1.2 120km w automacie. Pytam bo minęło prawie dwa lata od ostatniej wypowiedzi.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 26 lut 2019, o 21:10

W automacie na Polske to szly raczej tylko 1,2 tce.dci 110 ciezko znaleźć bo byly dopiero od liftingu.Jak szukać to tylko po liftingu bo jest bardziej dopracowany.Ja mam 1,2 tce w automacie i pali po miescie w lecie 8,2 a w zimie 9,0 ale srednia u mnie to jest 24km/h po miescie.W trasie bez problemu schodze do 5,5 litra.Ciezko bedzie znależć dci 110 w wersji gt line.Juz szybiej intens.Kwesti jaki masz budzet na auto?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sja08 » 26 lut 2019, o 23:47

Dzięki za odzew. Budżet wiadomo jak najmniejszy. Ale szukam coś do 50 koła. Moje trasy to są wiejskie ścieżki a żeby na nich wyprzedzić musi coś być pod maską. Skoro mówisz że w trasie ci tyle pali to powinienem się zmiesciç w 6.5. A coś wyszło w trakcie użytkowania twojego cacka? Coś było z tym silnikiem? Jak skrzynia?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 27 lut 2019, o 06:41

Skrzynia i silnik wszystko ok.Kiedy planujesz zakup?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sja08 » 27 lut 2019, o 07:27

Jak się coś znajdzie to nawet dziś. A co możesz jakoś pomóc w poszukiwaniach?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 27 lut 2019, o 10:51

poczekaj do lipca

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez DD@ » 6 mar 2019, o 19:29

SebaLBN napisał(a):poczekaj do lipca

Ja ma swoją na sprzedaż jak coś viewtopic.php?f=32&t=45257
Clio IV ph II 1.2 TCe Grandtour - Black&White 13th
DD@

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez AdrianFin » 4 kwi 2019, o 14:26

Czesc.
Jestem uzytkownikiem clio IV z silnikiem 0,9. Wybierajac silnik tez sie zastanawialem nad jednostka 1,2. Jednakze moje oczekiwanie wzgledem auta sa troche inne ze wzgledu na kraj w ktorym mieszkam (Finlandia). Tutaj nie ma agresywnej jazdy a wysokosc mandatow drogowych (minimalny mandat 170 e)szybko zweryfikowala ciezar mojej stopy do minimum. Wiekszosc drog jest w stanie bardzo dobrym, mozna zapomniec o dziurach czy koleinach a przy drodze najczesciej stoja znaki 80, 100 km\h . Wszystkie te czynniki spowodowaly, ze ta ultra mala jednostka napedowa daje zupelnie rady. Spokojnie przemieszczam sie z punktu A do B a zwawa turbina calkiem sprawnie odpycha autko na pierwszych biegach. Dzisiaj minelo pierwsze 1600km, i wymienilem olej spodziewajac sie czarnej cieczy i minimalnej ilosci opilkow po produkcyjnych lub po dotarciu. Clio w wiekszej budzie okazuje sie fantastycznie, z mojego punku widzenia, ekonomiczne. Srednia spalania po 1600 km w cyklu mieszanym wynosi 5.9 l\100km. Jadac normalna droga 84km\h spalanie waha sie w okolicach 5 l. Czasami mniej, czasami wiecej. Komputer daje odczyt spalanie z odswiezaniem co sek wiec niejednokrotnie widze spalanie 0 , na idealnej prostej 3,4 itd itd. Wyglad samochodu od srodka jest dla mnie wysoko satysfakcjonujacy ( przesiadlem sie z toyoty auris 2013) Jest duzo bardziej nowoczesny a ten panel po srodku przypomina mi przylepionego tableta. Bagaznik jest calkiem pakowny jak na miejskie kombi. I tak moge sobie pisac co mi sie podoba w samochodzie jak linia nadwozia itd itp ale kolega najpewniej chcialby uslyszec wady 90konnego silnika a wiec... Jesli chcesz poczuc ze jednak jakies tam male stadko koni mechanicznych gdzies pod maska furkocze to obroty trzeba trzymac wysoko a pedal gazu/ bardzo nisko. Wtedy podejrzewam ekonomiczne autko stanie sie paliwozernym potworem, ktorego tylko wyglad sugeruje jakiekolwiek sportowe zapedy. Trzeba miec poprawke juz na wyprzedzanie kolegow w ciagnikach siodlowych, bo o ile te 12s do setki nie jest az tak bardzo straszne bo trzeba juz byc na 3 biegu, to o tyle ze powyzej tej setki, auto staje sie leniwe jak pierogi naszych zon. Kolejny mankament downsizingu to drgajace auto. Na zimnym silniku auto zabawnie sie telepie wiec jak ktos jest uczulony od razu odrzuci pojazd ( moze dlatego w instrukcji jest napisane start n go? . Niestety rowniez gdy obroty silnika sa nizej 1800 drgania czuc na kierownicy. Przepastny rozmiar turbo dziury przypomina o tym zeby zmieniac biegi nieco wyzej niz komputer eko by sobie tego zyczyl. System start stop hmmm... sa dwa powody zeby uzywac\ moze w kontekscie tysiecy km oszczedzisz pare litrow stojac na swiatlach i ucieszyc ekologow albo pozbawic samochodu drgan i cieszyc sie cisza albo swoim systemem audio bass reflex. Gdzies juz czytalem ze podobniez bardzo bardzo slabej jakosci. Koledze, ktorego nicka nie pamietam a moze i lepiej chcialbym odeslac do wersji z systemem audio BOSE. Na pewno by sie ucieszyl doplacajac pare tysiecy. Swoja droga zacytuje mojego sasiada fanatyka Renault, do ktorego przelewam swoje mysli wzgledem samochodu ( narzekalem na brak mocy powyzej 120km\h). Jesli oczekujesz auta sportowego, kup sobie rajdowke a nie oczekuj po mieszczuchu super osiagow i jesli nie podoba sie wyposazenie to wyciagnij cebuliony\euro i wez pakiet, ktory Ci sie podoba. Koniec koncow, jesli masz szanse jezdzic samochodem w sposob ekonomiczny bez stresu i presji z powodow kroli ortalionu chcacych pokazac ze auto w miescie moze byc dragsterem to hmm... czemu nie 0,9 TCe? POzdrawiam chlopaki

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne