Clio IV ph II

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV ph II

Postprzez SebaLBN » 10 cze 2017, o 13:19

Witam.Mam pytanie do Was odnosnie dodatkowego wyposażenia.zamowilem własnie wersje wyposażenia intens w ktorej w standrdzie nie ma podlokietnika.ponieważ jest teraz promocja w ktorej jest podlokietnnik i dyawniki gumowe za 688 zł to taki zamowilem.Ale czy dobrze zrozumialem że jak auto przyjedzie do salonu to mechanicy dopiero po przyjeżdzie auto zamontują ten podlokietnik ktory bedzieial inny sposob mocowania niż gdyby mieli go zamontować w fabryce,bo w zamowieniu dodalem też pakiet komfort plus czyli :podlokietnik lustrko fotochromatyczne podgrzewane fotele i oswietlenie premium?
Co to jest to oswietlenie premium:zauwazylem w konfiguratorze że zmieniają sie lampki te na gorze kolo lusterka.Ale czy jeszce coś sie zmienia dochodzi w tym premium?U mnie sytuacja wyglada tak:biore w promocji podlokietnik plus dywaniki za 688zl lub mam ten pakiet komfort plus za 1404 zł.Czy warto dolozyc 716zł żeby mieć lepsze lusterko i grzane fotele?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pablo41 » 10 cze 2017, o 14:54

Witam. Dobrze zrozumiałeś. Jeżeli zamówiłeś pakiet Komfort Plus to tam fabrycznie podłokietnik z tego co zauważyłem montowany jest bezpośrednio do fotela kierowcy i przesuwa się wraz z nim do tyłu lub do przodu podobnie jak w Alfie Gulietta. Pod nim masz normalny dostęp do otworów na kubki na napoje. Przy podłokietniku montowanym w ASO Renault jest on montowany na stałe i prawdopodobnie masz tylko jeden otwór na kubki ten ostatni. Oświetlenie premium to rzeczywiście tylko górne lampki przy lusterku wstecznym ale są one w pełni ledowe i świecą wyraźnie jaśniej niż standardowe halogenowe lampki. Sam zamówiłem podgrzewane fotele ( auto dla małżonki) uważam, że jest to dobre rozwiązanie na zimę gdyż u mnie auto stoi większą część dnia pod chmurką. Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 11 cze 2017, o 00:43

SebaLBN,
1) tak, jeśli zamówiłeś jako dodatkowe wyposażenie z karty akcesoriów to zamontują dopiero w salonie.
Mocowanie może być dwojakie, zależy jaki tam jest podłokietnik w promocji - jeśli dają ten premium to będzie jak fabryczny, montowany do boku fotela kierowcy, co wiąże się z wycięciem dziury w tapicerce przez ASO. Jeśli w zestawie jest podłokietnik zwykły to będzie zamontowany na tunelu środkowym w formie nakładki i zajmie otwory na napoje, z tym że sam zawiera jeden na końcu - generalnie całość prezentuje się średnio bo na środku rośnie taka tuba na tunelu ale przynajmniej ASO tylko wywierci jedną dziurę w tunelu środkowym na ostatnim miejscu na napoje. Generalnie weź sobie ten fabryczny bo nikt nie będzie ci ingerował w tapicerkę ani w tunel środkowy, podłokietnik będzie do fotela kierowcy przymocowany. Co do dywaników to ja je dostałem za darmo także słabo negocjowałeś :D

Oświetlenie premium - tylko te diody ledowe dochodzą. Sam tego nie mam, ale słyszałem o tym różne opinie - część sobie chwali, inni wolą zwykłe. Z mojego doświadczenia wynika, że te standardowe też jest jasne bo są 3 lampki.

Podsumowując zdecydowanie warto dołożyć do tego pakietu - lusterko fotochrom to fajna sprawa na naszych drogach, gdzie kierowcy lubią wisieć na zderzaku i oślepiać ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 11 cze 2017, o 11:07

Witam.Ten dokladany w aso wersja premium czy to jest ten skorzany z takim podwojnymi bialym nicmi po obu stronach?jesli tak to on jest mocowany do fotela ale czy przesuwa sie wraz z fotelem?
A ten drugi to jest skorzany bez tych bialych nici i jest mocowany na stałe do tunelu i w zwiazku z tym nie przesuwa sie wraz z fotelem?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 11 cze 2017, o 12:00

SebaLBN, podłokietnik zamontowany do fotela będzie się z nim przesuwał przecież to oczywiste :D Natomiast ten zamontowany do tunelu już nie będzie, można go tylko podnosić w górę. Jeśli dokładany przez ASO jest podłokietnik premium to on ma te wstawki z nici na krawędziach.
tak wygląda akcesorium podłokietnik premium http://www.skleprenaultwarszawa.pl/pl/p ... ginal/1343
natomiast zwykły podłokietnik do tunelu to nie jest nawet skóra tylko zwykła tapicerka, która kolorem nijak się ma do fabrycznej na siedzeniach:
http://www.skleprenaultwarszawa.pl/pl/p ... yginal/559

Co do wyboru, który lepszy to IMO ten montowany do oparcia przez fabrykę bo raz nikt nam nie grzebie w aucie już, a dwa mamy cały tunel środkowy normalnie dostępny + regulacja oparcia nie jest utrudniona w żaden sposób (nakładany na tunel częściowo zakrywa regulację oparcia)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 13 cze 2017, o 21:43

Witam.A więć stało się!Zamówiłem i zadatkowałem clio 4.Wersja 1,2 Tce EDC w wersji wyposażenia intens z dodatkowym pakietem city plus oraz komfort plus a także przyceimnianie szyby felgi pulsize w opcji czarnej oraz tapiecerka foteli z czerwonym obszyciem.Wyposażenie:
Skrzynia EDC
Klima automatyczna
czujniki parkowania przód o tył wraz z kamerą
podlokietnik lusterko fotochromatyczne oraz pogrzewanie foteli
pozostale w wersji intens
Całość bez rabatów wynosi 793000zl.Dla mnie cena bedzie 61854.Rabat 22% pracowniczy renault.
Kolor biala perla wersja grandtour.Dodatkowa gwarancja na 5 lat lub 100000km oraz tyle samo darmowe przeglądy.cena 3000zl.
Dlaczego EDC a nie manual.Od 3 lat jezdze autoamtem gdyż w 2014 roku zerwalem achillesa.Wtedy wlasnie zakupiłem autko w automacie.Długo myslalem czy edc w benzynie czy manual w dizlu.Mimo ze chlodna kalkulacja mowila mi dizel to jednak komfort otaz swiadomosc ze lewa kontuzjowana noga nie bedzie musiala deptać sprzegla przewazyla.Komfort najwazniejszy.
Czy boje sie spalania w w clio?Jesli chodzi o moje obecne auto to jest to 16letni mitsubishi galant automat w kombi z silnikiem 2.5 v6 ktory pali po miescie okolo 16litrow gazu plus jakieś 2 litry benzyny na kazde 100km.Liczać to wszystko wychodzi na to ze nawet jak w miescie clio bedzie palilo 10 litrow(jezdze spokojnie)to wyjdzie mi na te same piniazki paliwo.jedynie gdzie clio bedzie wiecej generowalo koszto paliwa to ekspresowki powyzej predkosci 120km/h.Ale takich tras robie bardzo malo.Glownie miasto.Dlaczego kolor biala perla?Pierwotnie mial byc kolor atacama lecz stwierdzilem ze coraz wiecej jezdzi clio w tym kolorze a w bialej perle bardzo malo.Dodatkowo w internecie widzialem taki w testach autowizji i mnie ten kolor zachwycił.Tak na marginesie pytalem w salonie dlaczego nie ma juz wersji dci 90KM z edc.Powiedzial ze nie oplacalo im sie to.Szkoda bo jako ciekawostke podam ze w Turscji mozna kupić wersje poliftowa z silnikiem dci 90 KM z edc.Szkoda ze nie ma w Polsce.Mam nadzieje ze dokonalem dobrego wyboru za niecale 62000zl.Co sądzicie?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 15 cze 2017, o 01:01

SebaLBN, świetny wybór :D fajna wersja wyposażenia szczególnie za takie pieniądze :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 4przemo77 » 15 cze 2017, o 16:51

Za 62 tysie to calkiem spoko, ale tych wyjsciowych 79 tys. bym nie dal. Za tyle mozna miec juz niezlego focusa w kombi.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 16 cze 2017, o 18:57

Witam.Czy ktoś wie moze czy 2016 clio IV RS w wersji GP Monaco z lakierem white frost pearl to jest to samo co w salonie kolor white pearl o oznaczeniu TEQNC?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 16 cze 2017, o 23:10

Witam.Ponieważ mogę jeszce dokonać zmian w kolorze nadwozia postanowiłem się was poradzić.Na placu boju zostały 2 kolory:biała perła która wybralem lub titanium grey.Za biała perła przemiawa wygląd.Za titanium grey większa praktyczność.W bialym na jbardziej obawiam sie ze brud bedzie sie bardziej odznaczał niz na titaium grey.Drobne ryski i ubytki od kamieni to chyba na titanium grey.Innych kolorow nie biore pod uwagę bo juz je mialem.Chce cos nowego.Ktory byscie wybrali i dlaczego?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 4przemo77 » 17 cze 2017, o 08:09

Ja bym bral bialy. Auto ma tez cieszyc oko. Na praktyczne kolory bedziesz mial czas jak sie zestarzejesz.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 17 cze 2017, o 19:01

Witam.Ostatecznie jednak zostaje biała perła.Teraz jest kwestia personalizacji wnętrza.Teraz mam wybraną taką że za 300 zł mam czerwone wstawki na fotelach przednich i tylnych ale deska i boczki są standardowe.Cos takiego:
http://autowizja.pl/2017/04/renault-cli ... auto-test/
Natomiast zastanawiam się jeszcze na taką opcją aby wstawki na fotelach były szare też 300 zł ale dodatkowo za free mogę dolozyć do tego tak jakby dwukolorową deskę(szara góra i dół standard) oraz szare wstawki w boczkach.coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... c283036856
Co waszym zdaniem bardziej pasuje do białej perły?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 12 lip 2017, o 23:07

Ogladałem kilka filmików na youtube i tam pokazują że przy 120km/h jest poziom hałasu 69dB i że to podobno dużo i że jest głośno.Porównywałem to z innymi markam i modelami i inne wcale nie są lepsze a czasami na wet gorsze.Jak to faktycznie jest?Czy naprawdę jest tak głośno?Czy to raczej subiektywne odczucia?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pablo41 » 13 lip 2017, o 09:41

Witam. Generalnie przy prędkości 120km/h jest trochę głośno ale hałas jest spowodowany zawirowaniami opływającego powietrza o obudowy lusterek zewnętrznych , i nie wynika z samej pracy silnika ( brak maty wygłuszającej pod maską) czy zamontowanych opon ( fabrycznie auto wyjechało na Continentalach Eco Contact 5). Przy tej prędkości da się jednakże swobodnie rozmawiać z pasażerem bez zbytniego podnoszenia głosu. Użytkuję od czasu do czasu auto żony takie jak zamówiłeś tj Clio 4 f2 z silnikiem 118KM ( 87 kW) lecz ze skrzynią manualną nie z EDC. Tak jak ktoś już wcześniej pisał przy prędkości powyżej 140km/h da się zauważyć lekko drgające szkiełko lusterka zewnętrznego. Ale małżonka z takimi prędkościami się nie porusza zatem nawet tego defektu nie odkryła. Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 13 lip 2017, o 11:33

A jest jakiś spośob żebyb to powietrze opływające lusterka jakoś zneutralizować?Chodzi mi o to że powietrze sie zawirowuje od lusterek i potem gdzieć musi wpadać do kabiny.Pytanie tylko ktoredy?Chce zainwestować w w maty wygluszające bo skoro to nowy samochod to warto wydać te 700zl na maty i poprawić fabrykę.Ktore miejsca najlepiej wygluszyć w clio 4 po lifcie?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Amazaque » 14 lip 2017, o 05:18

SebaLBN napisał(a):Chce zainwestować w w maty wygluszające bo skoro to nowy samochod to warto wydać te 700zl na maty i poprawić fabrykę.

Daj sobie spokój z tym wygłuszaniem! Efekt będzie żaden, dołożysz niepotrzebnie kilkanaście kilogramów do auta, a po rozbebeszeniu tapicerki i poszyć dopiero zacznie się stukanie i trzeszczenie :lol: . Szkoda nowego samochodu!

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 lip 2017, o 14:51

Nie ma co oczekiwać od samochodu miejskiego dobrego wyciszenia. Wyciszenie na poziomie dzisiaj zaczyna się w samochodach klasy kompaktowej (Golf, Megane, Astra) z silnikami doładowanymi (TCe, TSI itp).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 14 lip 2017, o 15:40

Zdaje sobie sprawe z tego ze clio jest autem miejskim i wyciszenie jest na nizszym poziomie niz w compaktach.Zastanawia mnie jak wyciszenie w clio wygladą w porównianiu do np.skody fabii III lub rapida albo seata i innych aut klasy B.Podobno w fabii wyciszenie jest duzo lepsze niz w clio.Czy ktoś jezdzil nowa fabia albo rapidem i ma porowninie do clio fazy II?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 14 lip 2017, o 22:03

Czy pry okazji liftingu w clio coś jest poprawione w temacie wyciszenia lub tych nieszczęsnych szybek w drzwiach?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 lip 2017, o 22:36

SebaLBN, w salonach mają Clio demo do jazdy próbnej. Możesz samemu sprawdzić poziom wyciszenia. 1.2 16V nie ma w zasadzie wyciszenia, nieco lepiej jest z 0.9 TCe (posiada matę wyciszającą pod maską), i z 1.2 TCe powinno być najlepiej, choć podkreślam że to samochód miejski pozbawiony wszelkiego wyciszenia na poziomie.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne