cliofun napisał(a):Ponadto też, że nie ważne jak rzadki będzie olej, to i tak go więcej nie przepompuje, bo przy 5W40 pompa uzyskuje już maksymalny przepust. Czy posiadasz jakieś dane potwierdzające to? Czy to jest twoja teoria szyta grubymi nićmi ?
robson napisał(a):Zadajesz pytanie do własnej odpowiedzi

Czytaj dokładnie co jest napisane. To nie byla moja odpowiedz, tylko ciąg dalszy do 4 pktu. Czyli, że twierdzisz też, że nie ważne jak rzadki będzie olej, to i tak pompa go więcej nie przepompuje niż 5W40

To jest twoja teoria szyta grubymi nićmi, to pokaz mi dokumentację o wydajności pompy olejowej - ile może maksymalnie przetłoczyć oliwy i o jakiej lepkości.
To jest chyba oczywiste, ze olej o niższej lepkości będzie łatwiej i szybciej przetłaczany przez pompe tak?
robson napisał(a):Twierdzisz że 0w30 szybciej przepompuje pompa, a o ile sekund lub milisekund jakieś dane proszę bo ja dalej twierdzę że czas będzie taki sam. Bo jak by to miało być o sekundę to pompa musiała by dostać turbo obrotów. Jakim cudem

chodziłeś do szkoły na fizyke ? pompa nie dostaje turbo obrotów, ale osiąga swoj max wydajnościowy bardzo szybko i tłoczy taki 0W30 z max przepustem. W przypadku mniej płynnego i lepkiego oleju, obroty spadają, bo jest ciężej pompować
robson napisał(a):Jaka jest sensowność stosowania takiego oleju, skoro w pierwszej sekundzie rozruchu elementy mają gorsze smarowanie.
ehh, nie ważne, czy film olejowy ma 0,0001mm grubości, cz 0,001mm, jaki by nie był, to ważne że jest, bo tak jak mówisz, pierwszy rozruch elementów jest na filmie. Tylko tak się składa, że dużo ważniejszą rzeczą jest szybkość dopływu regularnego oleju. Co z tego, że masz w jakimś tam minimalnym stopniu większy film olejowy, skoro zbyt długa praca elementów na tym filmie spowoduje szybkie jego zerwanie ? W tym czasie na 0W30 masz już podawany świeży olej.
robson napisał(a):Suche dane, gęstość oleju przy 15st kg/dm3 (nie mylić z lepkością kinetyczną i dynamiczną)
LDX 5w40 0,849
SXR 0w30 0,864
te dane mają się nijak do tego, o czym jest rozmowa. Wszystkie oleje mają zblizoną gęstość w przedziale 0,849-0,865
robson napisał(a):Taki olej odpada już w przedbiegach skoro nie może zapewnić poprawnego smarowania. Przy 130km/h dla silnika 1.2 16v D4F to jest 4000obr/min, dużo czy mało

ha ha

, kto mówi, że nie moze zapewnić poprawnego smarowania ? Producent Subaru zaleca 0W30, ich silniki kręcą się duzo wyżej niz 4000obr, to dużo czy mało? Czy producent subaru tak by narażał swoje auta ?
robson napisał(a):Dalej nie widzę uzasadnienia do stosowania na zimę oleju 0w30/Xw30

a ja widzę i nie tylko na zimę, ale nawet na lato