[Clio IV] - zaślepki w bagażniku

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

[Clio IV] - zaślepki w bagażniku

Postprzez deeper31 » 16 sty 2018, o 11:06

Witam Szanowne Grono,

może ktoś mi podpowiedzieć jak oryginalnie nazywa się ta zaślepka w bagażniku, która zaznaczyłem na zdjęciu lub podać jakiś numer katalogowy tej części. Mam kilka sztuk wyłamanych i chciałbym je zamontować ponownie. Niestety nie mogę tej części nigdzie w sieci znaleźć.

Obrazek

Za pomoc z góry dzięki ;)

Pozdrawiam Was serdecznie.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 16 sty 2018, o 11:52

Cześć

Po co Ci oryginalne zaślepki ?.W każdym sklepie z częściami/akcesoriami motoryzacyjnymi mają różnych różnistych zaślepek do wyboru do koloru za przysłowiowe grosze.Serwis jak to serwis.Za pierdółki robi cenę z kosmosu.To nie jest jakaś specjalna zaślepka,która musi spełniać wymogi techniczne zamiennika oryginalnej części.Ma zapchać tylko dziurę :lol:.Wymieniałem kiedyś szybę w Skodzie.Musieli wyrwać w warsztacie plastikowy pas podszybia z takimi właśnie spinkami/zaślepkami.Wszystkie pourywali.A było ich 7 albo 8.W serwisie krzyknęli 10 złoty za sztukę.Kupiłem prawie identyczne zamienniki za 4 złote (za 8 szt.).

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16 sty 2018, o 21:49 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 sty 2018, o 21:11

A po to że jest to oryginalna zapinka i gdyby była jakas tam to producent by jakaś tam założył.
Wydałem w zyciu więcej na spinki do wnetrz i wszelakich maści listewek, niż niektórych warte są auta, ale pamietaj że nawet zamiennik trzyma z mniejsza siła np.bok fotela przez co gdy usiądzie cięższy, to osłona odskoczy.
Później tylko ludzie sie dziwią, że mechanik skreca mu auto na blachowkręty, a jak krzyczy gdy na taki najedzie i musi naprawić opone...no bo przecież to była zwykła spinka, w sklepie dostałem pierwsza od Ałdi i pasuje...
Nr tej spinki musisz szukac w ASO bo Dialogys podae niby 7703026056 ale to chyba nie ta
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Natan » 16 sty 2018, o 22:15

Sasio ?...trochę mnie osłabiasz ;) .Jesteś jakiś taki "regulaminowy do bólu".Rozmawiamy w temacie zaślepki klapy bagażnika,która ma za zadanie zaślepić otwór.Nic więcej.Nawet jej nie widzisz podczas codziennej eksploatacji auta.Żadnych innych części ze sobą nie łączy,niczego nie mocuje i nie mów mi tutaj o blachowkrętach mechanika ze stodoły i przebitych oponach bo nie o tym jest mowa w temacie.Jest bardzo dużo dobrych zaślepek/kołków plastikowych różnych średnic,które niczym nie odbiegają od oryginałów a są 10 X tańsze od tych z ASO.A to,że wypadają jak wspomniałeś,to jest nieodpowiednia średnica spinki do otworu.A jest w czym wybierać w sklepach.No ale jak Ty przywiązujesz wagę do oryginalnych spinek/kołków itp. to już Twoja osobista sprawa.Decyzję zostaw autorowi tematu.Czyli mówisz,że miałeś dużo różnych tego typu bajerów,które przewyższały wartość niektórych samochodów :?: :japierdole: .I co chcesz tym nam uświadomić :?: .
Pozdrawiam

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 17 sty 2018, o 07:06

Nic nie chce uświadomić tylko niestety są oczywiście spinki które są kopią oryginalnych, dobranych rozmiarami i wygladem, tu się zgodzę np.duże do nadkoli czy dwuelementowe do tapicerki.
Tylko że jeżeli uszkodzeniu uległa spinka której nigdzie nie mogę kupić to jadę najzwyczajniej do ASO , płace 10zł za spinkę i jest temat zalatwiony. Odnośnie spinek zasłaniajacych dziury, Renault ma wiele różnych tego typu spinek, zaślepek, i uwierz mi gdyby to była typowy rozmiar nikt by się nie bawił w projektowanie, odlewanie, pakowanie nowych, tylko wziął te już dostępne i pod nie zrobił otwory.

Nie demontowałem tych spinek to nie wiem, ale często np.w Velu były w drzwiach małe spinki trzymające gumę wyciszajaca, które by
były tak wyprofilowane że wypuszczały wodę z odpływów drzwi, oczywiście każdy miał gdzieś to, jechał do sklepu brał podobne z VW a po roku instalacja w drzwiach nieistnieje, wilgoć w aucie bo drzwi oklejane matami akustycznymi.

Ogólnie podejrzewam że te spinki w ASO kosztują po 2-5zł za sztukę, co nie ma sensu jechać nawet do sklepu z akcesoriami i czegoś dobierać, niestety to nie VW Audi że spinki możesz dobrać sobie w różnych kolorach i stopniach "trzymania".
Moje podejście wynika z faktu posiadania np.VelSatisa do którego 90% spinek jest niedostępnych, a te które są, to ich jakość pozostawia wiele do życzenia, w przypadku innych Renault było tak samo, a kilkukrotnie miałem już przypadki np.po wymianie rozrządu, mechanikowi mówiłem że ma wymienić spinki na nowe, stwierdził że mam super przyrząd do wyjmowania takich spinek, i mam być zadowolony bo nie uszkodzi ich, jednaknuszk uszkodził i pojechal dobrać jakieś podobne. Spoko wpadłem w lekką dziurę na trasie i przednie prawe nadkole zostało na asfalcie i zderzaku auta za mną. Innym razem padł mi przycisk w klapie to zdjęli osłonę i założyli ją ponownie tyle że już cała latała i trzeszczała bo inne spinki, dobierane pod wzór.
O listwie bocznej Vela nie wspomne, zdejmowali listwe do malowania boku, mówię że tu są dziwne spinki i jak sie uszkodza maja zamówić w ASO albo dać znać to ja zamówie.
Nic oczywiście sie nie zepsuło, tylko gdy było ciepło drzwi przestały mi się otwierać, okazało się że dali silikon, bo przecież nie widać, i wszystkie elementy były złożone na nie oryginalne długości śrub', wkręty i inne cuda, a warsztat najlepszy w okolicy blacharski, taka niestety jest prawda że większość aut po naprawach, gdy ktoś nie jest dociekliwy, poskladana jest na guwnolepit, wkrety i śruby które były pod ręką, i to mogą się warsztaty zarzekać że tak nie robią ale prawda jest inna.

To jest moje zdanie i każdy może mieć inne ale uwierz mi że połowa problemów z autami to jest przez stosowanie zamienników i niestety sam sie na tym wiele razy złapałem, bo człowiek chce taniej, szybciej...
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez deeper31 » 17 sty 2018, o 08:34

Dzięki za podpowiedzi. W wolnej chwili przyjadę się do ASO i zobaczę ile kosztują oryginały. Jak cena będzie w miarę przystępna to nie będę się bawił w zamininiki.

Jeszcze raz dzięki za pomoc [WINKING FACE]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 17 sty 2018, o 09:14

Sasio ?
Przeczytaj uważnie jeszcze raz moje odpowiedzi w temacie.Rozmawiamy o spince,która ma zapchać dziurę i nic więcej,a Ty dalej swoje o jakiś specjalistycznych spinkach piszesz poemat :japierdole: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sasio » 13 sie 2018, o 12:33

Odpowiadam, znalazłem w Dialo :)

Spinka a w zasadzie nazwana jako NIT ma nr 8201307166 cena ok 16zł
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez alfi » 18 sie 2018, o 21:42

Witam,
kupowałem te spinki do swojego kombiacza z tego linku https://allegro.pl/spinka-kolek-nadkola ... 74728.html
Pasują idealnie i ich zadaniem - poza zasłonięciem otworu na spodzie osłony klapy tylnej - jest jej dociśnięcie do szkieletu klapy. Pozdro!

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sasio » 19 sie 2018, o 07:54

Ja w ASO kupiłem za 11zl.
Ogólnie ciekawe jest to ze czasami zamiennik jest lepszy niż zamiennik
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil