Przesiadka z Clio III 1.2 na 1.5dci

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Przesiadka z Clio III 1.2 na 1.5dci

Postprzez juhas19 » 28 sty 2018, o 23:23

Cześć wszystkim ;) ,

Jako że stoję przed możliwością zmiany samochodu chciałbym się Was poradzić.

Obecnie jeżdżę Renault Clio III 2006r. 1.2 75km + LPG (założony przy przebiegu 188k, obecnie 211k), auto mamy w domu od około 2008r., kupione z przebiegiem 30k. Wcześniej jeździłem przez rok trzyletnim Clio III 1.5dci 68km ze 100% pewnym przebiegiem 80k i bardzo spodobała mi się charakterystyka tego auta.

Mam możliwość odkupienia od mojego dziadka Clio III 2007r. 1.5dci 68km kupione w salonie, od nowości 150k. Auto w pełni serwisowane, pełna historia, z pewnością nie było pałowane, każda noc w garażu, od roku odpalane raz na dwa miesiące na krótki spacer, żeby się nie zastało. Świetnie jeździło mi się wcześniej Clio w dci, więc kusi mnie zmienić auto na rok młodsze, z przebiegiem mniejszym o 60k. Jedno z tych aut musi zostać w tym roku sprzedane.

Niestety, w poprzednim clio dci którym jeździłem, następny właściciel zaczął mieć kłopoty z wtryskami przy przebiegu 90-100k. W Clio dziadka nie pojawiają się żadne problemy, został jedynie wymieniony zawór EGR przy około 130k.

Czy według Was zamiana na auto z mniejszym przebiegiem, przyjemniejszym w użytkowaniu silnikiem jest warta ryzyka? Gdyby był to dci 82km to bym się nieco mniej wahał, bo to auto jedzie zupełnie inaczej niż moja ledwie ciągnąca benzyna. Głównie jeżdżę po mieście, ale średnio raz na tydzień lub dwa wyjeżdżam w trasę i brakuje mi elastyczności diesla. Zastanawiam się nad jakąś diagnostyką silnika, a jeśli byłby w dobrym stanie chętnie bym go zawirusował na 80km. Co sądzicie :think: ?

Podrawiam ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2018, o 16:18

Mam w rodzinie dCi 85 KM, nic się nie dzieje z silnikiem, kilka miesięcy temu pękło 200 tyś km. Trzeba pilnować wymiany oleju co 10-15 tyś km pełen syntetyk, zamiast 30 tyś km jak Renault podaje. Benzyna 1.2 16V to męczarnia poza miastem.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 29 sty 2018, o 17:16

mam clio 1.5dci oraz daćkę z 1.5dci nie jest to demon przyśpieszenia ale za to odwdzięcza się bardzo niskim spalaniem.
Tak jak kolega napisał jak się dba tak się ma i nie ma co za bardzo brać sobie do świadomości opinie że 1.5dci jest złe.
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 29 sty 2018, o 17:20

Cześć

Silniki 1,5 dci w początkowych latach swojej produkcji miały problemy wieku dziecięcego (wtryski i pompy Delphi,panewki).Jest wiele odmian 1,5 dci (7-8).W miarę upływu lat żabojady poprawiali te mankamenty.Ostatnie wypusty dci na osprzęcie Boscha praktycznie wyeliminowały te problemy.Potwierdzam przedmówcę.Wymiana oleju maxymalnie co 15 tys. kilometrów i jakościowo dobre paliwo (nie po krzakach bo kilka groszy taniej) oraz wymiany filtrów łącznie z filtrem paliwa to PODSTAWA.Spalanie na poziome 4 litrów tego silnika nie jest żadnym problemem.I nie mówię tutaj o jeździe z "wiatrem" :lol: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 29 sty 2018, o 18:06

Natan napisał(a):Spalanie na poziome 4 litrów tego silnika nie jest żadnym problemem.

Mam takie dCi 68KM 2006r i spalanie to raczej 5l (w mieście 5.5-6.5 od tankowania do tankowania, zawsze do pełna), może mam zepsuty ale ekodrivingu nie stosuję, obroty 2000 muszą być. Do 120km/h jakoś jedzie potem muł, wyprzedzać nie ma czym (muł zawsze bo inne którym jeżdżę mają po 140+KM). Oczywiście należy pamiętać że jest na osprzęcie Delphi, nie ma dwumasy ale ma EGR który przy jeździe miejskiej wymaga czyszczenia co jakiś czas. Na obecną chwilę licznik pokazuje 230 tyś. km, ile ma na prawdę nie wiem, wymiana oleju co 10 tyś. km, paliwo tylko Orlen i stacje własne a nie franczyzowe.

juhas19 napisał(a):Co sądzicie

Na dziś 1.2 z lpg na 1.5dCi 68KM bym nie wymienił tym bardziej że masz nową instalację lpg. Wymiana może miała by sens przy dCi 105KM.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 31 sty 2018, o 23:38

juhas19 napisał(a):Co sądzicie

Na dziś 1.2 z lpg na 1.5dCi 68KM bym nie wymienił tym bardziej że masz nową instalację lpg. Wymiana może miała by sens przy dCi 105KM.[/quote]
te ma już dwumasę
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 lut 2018, o 17:47

dezerter napisał(a):te ma już dwumasę

Dwumasa długo żyje jak się nie muli na 1200-1500obr/min i od takich obrotów gaz w podłogę zamiast 2000-3000 obr/min jeździć ale to nie eko podobno.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez piotr2012 » 2 lut 2018, o 16:47

Witam,
Niecałe dwa lata temu żona przesiadła się do mojego fiata (Linea), którego miałem od nowości - rok jeździła płacząc, że za duży, że to, że tamto;
W zeszłym roku sprzedaliśmy spontanicznie fiata i za te pieniądze kupiliśmy w sierpniu clio 3 1.5 dci 2012 rok (hatchback 3d). Żona zachwycona, zresztą tak jak ja. Dla mnie auto bardzo elastyczne, dla kobiety, do jazdy w pojedynkę czy na dojazdy do pracy - idealne.
Na tyle fajne, że miesiąc temu kupiłem dla siebie - taki sam, tylko rok młodszy. Właśnie na dojazdy z dziećmi do szkoły, na zakupy, żebym się nie martwił o lakier, kiedy parkuję pod sklepem ;) Na rodzinne wyjazdy czy dłuższe trasy mam jeszcze accorda 2012 rok idtec i powiem szczerze, że czasami mam wrażenie, że clio zbiera się co najmniej porównywalnie :) Na pewno potrafi niejednego zaskoczyć na drodze - niejednego "silniejszego". Obie moje clijówki to 1.5 dci 75km - jedna z nich na pewno zostanie dla córki, która za rok czy dwa będzie robiła prawko. Bardzo głośny, zawsze coś stuka, puka - na czele z tylną klapą, ale dla mnie świetny samochodzik - jak masz na oku pewny egzemplarz to się nie zastanawiaj. Pozdrawiam

Aha - spalanie:
U mnie 4.3 z jednego tankowania,
U żony 4.4 z jednego tankowania

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez juhas19 » 6 lut 2018, o 14:54

Dziękuję wszystkim serdecznie za odpowiedzi :)

Przemyślę jeszcze sprawę, póki co dalej poruszam się swoim 1.2, a za parę miesięcy najprawdopodobniej go sprzedam :)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne