Przesiadka z 1.2 Tce na 0.9 Tce

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Przesiadka z 1.2 Tce na 0.9 Tce

Postprzez jonasz » 11 wrz 2018, o 15:04

Moja Renia trafiła w ramach gwarancji do serwisu. Zgrzyta synchronizator drugiego biegu - sprawdzają. Dostałem zastępczą z "silnikiem od kosiarki" ;) Jak już się nauczyłem jeździć...
Jakoś się zbiera. Przy wyższych prędkościach jest słabo, ale w ruchu miejskim daje radę. Jak na trzy gary jest bez większych drgań i zadziwiająco cicho, ale największa "skucha" jest taka, że pali jakieś 1.5 l mniej, niż moja... :o Spodziewałem się różnicy, ale i tak jestem w szoku, więc jeśli komuś w przyszłości zamarzy się 1.2 Tce, a jeździ głównie po mieście, to niech 2 razy się zastanowi ;)
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 wrz 2018, o 17:47

Dobrze że Ci nie dali 1.2 16V 75 KM, bo to silnik dla dziadka po zawale.... Jest spora różnica między 1.2 16V 75 KM a TCe 90 oczywiście na korzyść tego drugiego.....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 11 wrz 2018, o 17:52

jonasz napisał(a):Moja Renia trafiła w ramach gwarancji do serwisu. Zgrzyta synchronizator drugiego biegu - sprawdzają. Dostałem zastępczą z "silnikiem od kosiarki" ;) Jak już się nauczyłem jeździć...
Jakoś się zbiera. Przy wyższych prędkościach jest słabo, ale w ruchu miejskim daje radę. Jak na trzy gary jest bez większych drgań i zadziwiająco cicho, ale największa "skucha" jest taka, że pali jakieś 1.5 l mniej, niż moja... :o Spodziewałem się różnicy, ale i tak jestem w szoku, więc jeśli komuś w przyszłości zamarzy się 1.2 Tce, a jeździ głównie po mieście, to niech 2 razy się zastanowi ;)

Zobacz pod maskę,on nie jest taki mały jak w kosiarce :) ma sporo osprzętu i na mieście fakt nie jest źle,dopiero na trasie szybkiego ruchu brakuje mocy.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 11 wrz 2018, o 18:55

mopsik napisał(a):dopiero na trasie szybkiego ruchu brakuje mocy.

No bo na trasę jednak trzeba mocy a z kosiarki jej nie będzie, to nie technika motocyklowa gdzie z 1l uzyskuje się ponad 200 koni przy 18 tyś obr/min.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez sasio » 11 wrz 2018, o 19:53

Szczerze... chcialbym zaprosic wszystkich twierdzących ze nie da sie jezdzic 1.2 73KM do mnie abym pokazał że da sie tym autem jeździć, bo wyglada to już tak jakby nastała era „menszczysn w rurkach” ktorzy bez 200KM nie są w stanie ruszyć :)
Latam tym autem krotkie trasy, mam Granda i spokojnie 130 sobie leci.
Wyprzedzam normalnie jadące auta i nie mam jakiś urazów, problemów ze snem bo jadę 73 konnym silnikiem, bo w kazdym temacie jest najeżdżanie na te silniki.
Identycznym sposobem można najeżdżać że inne silniki o podobnej pojemnosci, innych producentow , jadą dużo lepiej tylko po co :)
Szczerze normalnie da się tym autem jezdzic, wyprzedzać i nie jest to muł o jakim piszecie a swoje doświadczenia bierzecie bo mieliście Clio 2 z tym motorem.

Miałem Twingo i Clio 2 z tym motorem, i pomimo ze Grand jest cięższy, Clio IV jedzie lepiej.
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 11 wrz 2018, o 20:40

nie wiem, nie jeździłem ale miałem 1.5dci 68km i jak wyczułem auto to dało się tym jezdzić. Tfu dalej mamy ten sam silnik w sandaczu i jak to Ania stwierdziła że jest żwawszy od poprzedniego jaki miała w clio 2 czyli 1.4 8V 75km no ale to diesel i odbiegłem trochę od tematu.
psssstttt. Panowie
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 wrz 2018, o 20:40

Nagraj mi zatem jak wygląda wspaniała elastyczność z 5 biegu od 80 km/h do 120 km/h.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 11 wrz 2018, o 21:22

Dobrze a Ty nagraj jak wyglada w 1.2 TCe , porownamy z jakims Aòdi 4.2 lub czymś z RS i skończy się pierdzielenie o idealności 1.2 TCe i porównywania silnika doposażonego w turbo, droższego o 15000zł do 1.2 73KM.
Podobnie jest na forum Laguny, tam nie ważne czy chcesz diesla, czy elektryka masz wziac 2.0T, tak idealne że szok.
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez Termi » 12 wrz 2018, o 02:56

sasio napisał(a):Szczerze... chcialbym zaprosic wszystkich twierdzących ze nie da sie jezdzic 1.2 73KM do mnie abym pokazał że da sie tym autem jeździć, bo wyglada to już tak jakby nastała era „menszczysn w rurkach” ktorzy bez 200KM nie są w stanie ruszyć :)
Latam tym autem krotkie trasy, mam Granda i spokojnie 130 sobie leci.
Wyprzedzam normalnie jadące auta i nie mam jakiś urazów, problemów ze snem bo jadę 73 konnym silnikiem, bo w kazdym temacie jest najeżdżanie na te silniki.
Identycznym sposobem można najeżdżać że inne silniki o podobnej pojemnosci, innych producentow , jadą dużo lepiej tylko po co :)
Szczerze normalnie da się tym autem jezdzic, wyprzedzać i nie jest to muł o jakim piszecie a swoje doświadczenia bierzecie bo mieliście Clio 2 z tym motorem.

Miałem Twingo i Clio 2 z tym motorem, i pomimo ze Grand jest cięższy, Clio IV jedzie lepiej.

pamiętaj że jest era downsizingu. Zwłaszcza w benzynach. Wysoki moment obrotowy z małych pojemności. Ile taki silnik pożyje bez remontu? 100, 150 tys?
A moja 23 letnia jednostka 1.8 16V w clio 1 zamiata. Jeszcze długą skrzynię z diesla wrzuciłem. Ostatnio ścigałem się na długiej prostej z jakimś nowszym mercedesem. 170 km/h było a ja nawet jeszcze nie wrzuciłem piątki. Fakt, był szybszy ale niewiele. A kierowca sądzę był na bank zdziwiony że stare clio 1 potrafi prawie tyle co jego mercedes :lol: a ja mam już nalatane prawie 300 tys.
Te najnowsze auta co teraz wychodzą to jest naprawdę porażka . I wszystkie marki. Do dziś myślałem że KIA jest najmniej awaryjna - KIA potrafi odbić kierownicą o dobry obrót kołem kierownicy i traci wspomaganie. I podobno jest to jakaś wada fabryczna - eh, clio 2 też ma wspomaganie elektryczne i nie wiem co by musiało się stać, aby byly takie cyrki.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 12 wrz 2018, o 04:17

sasio, nie jeżdżę 1.2 TCe. Jeździłem w 2014 roku Clio IV 1.2 16V 75 KM, po przesiadce z Clio III dCi 86 KM to był muł na max. Clio III dCi 86 KM wgniatało w fotel nawet z 5 biegu, natomiast w 1.2 16V nic się nie działo z 3 biegu.

Termi, zgadza się że obecne silniki nie są trwałe jak wolnossące z lat 90 tych, i pierwszej połowy lat 2000. Ale nie szalej Clio I, bo takim samochodem jakiś lekki wypadek może się zakończyć tragicznie, gdzie przy współczesnym samochodzie zwyczajnie sobie wyjdziesz... Brak ESP to też spory minus w dzisiejszych czasach.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 wrz 2018, o 07:20

mayn napisał(a):gdzie przy współczesnym samochodzie zwyczajnie sobie wyjdziesz.

Fakt, nowe samochody są bezpieczniejsze ale też nie gwarantują że sobie zwyczajnie wyjdziesz po większym dzwonie, tak samo ESP i inne systemy dodatkowe nie zastąpią rozsądku i umiejętności kierowcy. Osobiście nie mam ESP i nie odczuwam potrzeby jego posiadania.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mayn » 12 wrz 2018, o 14:53

wojteks napisał(a):Osobiście nie mam ESP i nie odczuwam potrzeby jego posiadania.

Jak słyszę takie wypowiedzi to zwyczajnie świadczy o tym że nie masz pojęcia o prawach fizyki, nie zakładasz sobie scenariusza że Ci ktoś może zajechać drogę przy 50 km/h, lub pies Ci wyskoczy. Jak się zawiniesz na drzewie i wyjdziesz cało wówczas zrozumiesz. To bardzo pomocny układ, dobrze że od kilku lat jest seryjnie we wszystkich samochodach. Gdyby wszystkie auta jeżdżące miały ESP liczba wypadków by spadła grubo o 30%. To bardzo dużo, w skali roku w Polsce to prawie 1000 osób uratowane.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 wrz 2018, o 15:16

mayn napisał(a):nie zakładasz sobie scenariusza że Ci ktoś może zajechać drogę przy 50 km/h, lub pies Ci wyskoczy.

Zakładam że każdy może popełnić błąd, sarna może wskoczyć na maskę czy pies przed maskę.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 13 wrz 2018, o 00:44

mayn, ja doskonale sobie zdaję sprawę że jedyne co z bezpieczeństwa ma moje auto to ABS. Wyciągam spore prędkości tam gdzie mogę sobie na to pozwolić i mam doskonałą widoczność. Nowe auta są przereklamowane, bo mają może te systemy bezpieczeństwa, ale jak przy 100 km/h walniesz w betonową ścianę lub drzewo to i tak są marne szanse na przeżycie. Pasażerowie czują się przy mnie w miarę bezpiecznie i potrafią mi nawet spać w aucie, mimo że jeżdżę ostro (ale potrafię też spokojnie, emerycko, zwłaszcza jak jestem zmęczony i czuję że nie ogarniam drogi tak jakbym chciał)

Kilka lat temu widziałem na yt filmik z testu zderzeniowego chyba focusa w kombi przy 200 km/h ze ścianą. Z auta został tylko bagażnik.

A ostatni pożar tesli pod wałbrzychem? Auto sam plastik, sądziłem że ma normalnie karoserię metalową a tu zonk
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 13 wrz 2018, o 03:19

Termi napisał(a):Nowe auta są przereklamowane, bo mają może te systemy bezpieczeństwa, ale jak przy 100 km/h walniesz w betonową ścianę lub drzewo to i tak są marne szanse na przeżycie.

Bardzo dużo się zmieniło przez ostatnie 20 lat pod względem bezpieczeństwa. Oczywiście nie oznacza to że możemy pędzić jak chcemy i wyjdziemy z tego cało. Co do zderzenia przy 100 km/h w przeszkodę obawiam się że nigdy człowiek z takiego zderzenia nie wyjdzie cały... Powiedzmy że za 20 lat samochód (już pewnie z napędem elektrycznym) przy zderzeniu w przeszkodę z prędkością 100 km/h prawdopodobnie nie będzie miał kabiny pasażerskiej naruszonej, jednak mózg człowieka, kręgi szyjne i inne narządy mogą nie wytrzymać takiego gwałtownego przeciążenia z 100 km/h i zatrzymania się do 1 metra po uderzeniu w przeszkodę...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 14 wrz 2018, o 22:15

mayn, jest to możliwe, pod warunkiem że będzie odpowiednio długa strefa zgniotu. Czyli maska długości starych amerykańców. Jak to w jednym zasłyszanym powiedzeniu - "to nie prędkość zabija, a sposób jej wytracania" ;)
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 15 wrz 2018, o 15:31

No nie przesadzajcie z tym brakiem mocy. Z moich doświadczeń wynika, że na 100 przypadków słabego przyspieszania (nie licząc obciążonych ciężarówek) w 99 problemem jest kierowca. Nie umie taki wcisnąć prawego pedału do podłogi, lub zredukować biegu.

Bezpieczeństwo, to osobny temat i można napisać wiele na ten temat. Zwracanie jednak uwagi, że jazda samochodem w pełni sprawnym z prędkością na jaką został zaprojektowany jest niebezpieczna (oczywiście dla kierowcy, a nie dla otoczenia), to trochę przesada. Równie dobrze można powiedzieć "nie wstawaj rano z łóżka, bo możesz się potknąć".

Dla mnie z systemów bezpieczeństwa najważniejsze, to w kolejności;
-rozwaga kierowcy
-pasy bezpieczeństwa
-umiejętności kierowcy
-opony
-abs
Cała reszta jest dopiero dalej.
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 16 wrz 2018, o 02:32

Zgreg napisał(a):No nie przesadzajcie z tym brakiem mocy. Z moich doświadczeń wynika, że na 100 przypadków słabego przyspieszania (nie licząc obciążonych ciężarówek) w 99 problemem jest kierowca. Nie umie taki wcisnąć prawego pedału do podłogi, lub zredukować biegu.

Bezpieczeństwo, to osobny temat i można napisać wiele na ten temat. Zwracanie jednak uwagi, że jazda samochodem w pełni sprawnym z prędkością na jaką został zaprojektowany jest niebezpieczna (oczywiście dla kierowcy, a nie dla otoczenia), to trochę przesada. Równie dobrze można powiedzieć "nie wstawaj rano z łóżka, bo możesz się potknąć".

Dla mnie z systemów bezpieczeństwa najważniejsze, to w kolejności;
-rozwaga kierowcy
-pasy bezpieczeństwa
-umiejętności kierowcy
-opony
-abs
Cała reszta jest dopiero dalej.

Jestem tego samego zdania. ABS faktycznie pomaga bo raz mi uratował doopę jak gość przede mną gwałtownie zahamował i miałem możliwość ucieczki na trzy pasy na lewo.
Co do opon i ogólnie całego tego badziewia napchanego w nowe auta - zawsze powtarzam, że mimo wszystko, z nawierzchnią auto łączy się tylko w czterech punktach
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 16 wrz 2018, o 08:25

mnie osobiście rozwala jak widzę auto marki premium a na kołach jakieś chińskie badziewie, ostatnio będac u klienta zauważyłem że w 4 letnim bmw ma założone jakieś zeetexy czy coś takiego.
Zapytałem z grzeczności czy jest tego świadomy, natomiast on odpowiedział cyt. panie to tylko opona, od bezpieczeństwa mam różne systemy :lol:
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 16 wrz 2018, o 09:03

Wystarczy pojechać do Rzeszy aby zobaczyć na czym jeżdżą .
Opony premium na autach premium to tylko do roku / dwóch .
Gdy stoję w korkach w drodze do Chorwacji, na autobahnie , spoglądam na marki opon aut obok.
3/4 to noname lub budżetówki.
Zobaczycie że wraz z modą na oszczędzanie, zaraz producenci się przerzucą na Nexen, Kuhmo, Uniroyal
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne