Pożegnanie z Clio

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Pożegnanie z Clio

Postprzez jonasz » 7 lut 2019, o 13:00

Było ze mną od nowości 2 lata z małym haczykiem. IV 1.2 Tce, limited, manualna skrzynia. Zrobiłem zaledwie 34k km. Przez ten czas na gwarancji miałem wymieniane łożyska i poduszki amortyzatorów przednich, dwa koła zębate w skrzyni biegów, zamek drzwi kierowcy. Bez gwarancji klocki i tarcze po 30 k km :o . Spalanie od 5.4 (spokojna jazda krajowymi) do 9.2 (zima, miasto, korki).
Zalety stwierdzone:
- kapitalna dynamika
- dobre prowadzenie (zawieszenie twardsze niż w Tce 0.9)
- wygodne nawet na długie trasy fotele, choć pierwsze wrażenie było fatalne
- duży, jak na klasę, bagażnik
- zwartość i zwinność
Wady:
- duże zużycie paliwa
- skandaliczna ciasnota z tyłu i kiepska widoczność do tyłu
- upierdliwe detale, np. beznadziejne bluetooth i nawigacja, taktowanie wycieraczek
- hałaśliwość przy dużych prędkościach
- archaiczny system informacji komputera pokładowego

Rozstałem się z mieszanymi uczuciami (sprzedając Clio III płakałem).
Żegnam się też po 11 latach z marką. Czas na Koreańczyka ze Słowacji ;)
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 7 lut 2019, o 13:23

Klocki jeszcze bym zrozumiał ale tarcze?
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 7 lut 2019, o 13:38

Znajomy, który kupował w tym samym czasie też już wymieniał przy podobnym przebiegu.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 7 lut 2019, o 13:40

Zobaczymy jak w Skodzie będę miał, w ceedzie co jeździłem od nowości tarcze były wymieniane po 100 tys.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sasio » 7 lut 2019, o 14:28

Możesz opisać jakie objawy były dla poszczególnych awarii?
Renault Clio IV Grandtour 2017
1.2 D4F Limited+++

Czerwony Flamme
Moderator

Klubowicz
Moderator

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 7 lut 2019, o 14:42

Dla łożysk i odbojników stukanie zawieszenia przy dużym ugięci, np. przy przejeżdżaniu przez spowalniacze. Decyzję o wymianie łożysk podjął serwis. Tarcze wymieniono w czasie przeglądu po roku, gdy zasygnalizowałem, że klocki hałasują. Zamek dawał objaw w postaci świecącej kontrolki drzwi. Żeby wskazanie zniknęło, trzeba było kilka razy nacisnąć przycisk centralnego (w kabinie lub na pilocie). Skrzynia po prosty czasem lubiła "chrupnąć" przy wrzucaniu dwójki.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 7 lut 2019, o 20:05

jonasz napisał(a): kiepska widoczność do tyłu
- upierdliwe detale, np. beznadziejne bluetooth i nawigacja, taktowanie wycieraczek
- archaiczny system informacji komputera pokładowego
Żegnam się też po 11 latach z marką. Czas na Koreańczyka ze Słowacji ;)

0. - to jest norma w obecnych autach każdej klasy... Clio nie jest wyjątkiem. Stąd wysoka popularność kamerek cofania obecnie.
1. hmm co z nawi jest nie tak? BT to jeszcze rozumiem bo rzeczywiście jest tak sobie. Wycieraczki?
2. -?
3. szybko się poddałeś :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 7 lut 2019, o 22:29

Co do widoczności, to wcześniej jeździłem Clio III, więc...;) Co jest nie tak z navi? Płatne i słabe aktualizacje, nędzna precyzja. Wycieraczki: w C IV spowalniacz włącza się po zatrzymaniu, gdy wycieraczki działają z najwyższą prędkością, w C III na środkowym "biegu". Wyświetlacz komputera przypomina kalkulator z lat 80-tych ;) No poddałem się. Ale to też trochę konieczność - będę jeździł więcej tras.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 7 lut 2019, o 22:31

co nowego?
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 7 lut 2019, o 23:26

Ceed 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 8 lut 2019, o 17:41

Automacik?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 8 lut 2019, o 22:30

Manual. Następny będzie automat - pewnie z hybrydą ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez borsukldz » 10 lut 2019, o 20:16

myślałem, że tylko mi tak żłopie ten silnik...za jakieś 3 tygodnie wybieram się na przegląd po 10 kkm i też parę rzeczy chcę zgłosić.
vel baluciarz7

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 11 lut 2019, o 14:37

Te konie lubią wypić - szczególnie w mieście, bo w trasie jest ok.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne