Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Nadchodzi Clio V - co już wiemy

Postprzez davop » 5 wrz 2020, o 16:07

2020  New Renault CLIO E-TECH Hybrid the next chapter of a great story 1.jpg

2020  New Renault CLIO E-TECH Hybrid the next chapter of a great story 2.jpg
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 5 wrz 2020, o 19:51

Wolę jedyneczkę
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bartusssp » 7 paź 2020, o 19:31

Orientujecie się czy w clio v jest w wyposażeniu ogrzewana przednia szyba ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez davop » 7 paź 2020, o 19:58

renault ma inny patent: grzałkę w nagrzewnicy. Jest specjalny tryb do osuszania przedniej szyby: nawiew jest kierowany tylko na szybę przednią i włączają się grzałki.

Cukier84 napisał(a):Wolę jedyneczkę

ja już jestem za wygodny ;-) jak stare auta to z wysokim wyposażeniem i mocne wersje silnikowe. "Walka" z autem dla samych wspomnień to tylko w koło komina, bo w codziennej eksploatacji bym się zamęczył ;-)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jakub » 7 paź 2020, o 20:02

bartusssp napisał(a):Orientujecie się czy w clio v jest w wyposażeniu ogrzewana przednia szyba ?

Raczej nie, z tego co pamiętam to przy konfiguracji były do wyboru dwa pakiety zimowe, na które składały się takie elementy: podgrzewane fotele przód, podgrzewana kierownica (to był chyba Pakiet Zimowy), a w drugim pakiecie to samo + skórzana kierownica (Pakiet Zimowy Plus). Tego pierwszego pakietu już chyba nie ma w konfiguratorze.

p.s. mam Pakiet Zimowy Plus i szczerze polecam :)

@davop czy ten patent montowany był również w przypadku silników benzynowych? W moich dwóch poprzednich Clio (III i IV) miałem te podgrzewacze jednak w obu przypadkach silnik to dCi.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bartusssp » 7 paź 2020, o 20:31

https://images.app.goo.gl/tE4gSJD8R17UzKFD9. Moje pytanie stąd, że na zdjęciu na panelu klimy widać piktogramy szyb tak jakby przedniej i tylnej. Widać to na powiększeniu. Jak zamawiałem swojego to mi to umknęło. Czekam już od 3 sierpnia i cisza.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jakub » 7 paź 2020, o 20:56

bartusssp napisał(a):https://images.app.goo.gl/tE4gSJD8R17UzKFD9. Moje pytanie stąd, że na zdjęciu na panelu klimy widać piktogramy szyb tak jakby przedniej i tylnej. Widać to na powiększeniu. Jak zamawiałem swojego to mi to umknęło. Czekam już od 3 sierpnia i cisza.

Ten przycisk z symbolem przedniej szyby uruchamia maksymalny nawiew na przednią szybę - i tyle :) natomiast przycisk z symbolem tylnej szyby uruchamia podgrzewanie szyby+lusterek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bartusssp » 7 paź 2020, o 21:09

I wszystko jasne. Dzięki

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez davop » 7 paź 2020, o 21:55

jakub napisał(a):
bartusssp napisał(a):Orientujecie się czy w clio v jest w wyposażeniu ogrzewana przednia szyba ?

@davop czy ten patent montowany był również w przypadku silników benzynowych? W moich dwóch poprzednich Clio (III i IV) miałem te podgrzewacze jednak w obu przypadkach silnik to dCi.

no właśnie, gdzie by nie spojrzeć to jest "zależnie od wyposażenia". Obstawiam diesle ze względu na mocniejszy alternator i specyfiką słabszego grzania się tych silników.

PS
Faurecia ma patent na wymiennik ciepła na wydechu, czyli spaliny są używane do produkcji podgrzania silnika. Nie dam głowy uciąć, ale gdzieś widziałem takie rozwiązanie zastosowane w reno

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jakub » 8 paź 2020, o 07:28

davop napisał(a):
jakub napisał(a):

no właśnie, gdzie by nie spojrzeć to jest "zależnie od wyposażenia". Obstawiam diesle ze względu na mocniejszy alternator i specyfiką słabszego grzania się tych silników.

PS
Faurecia ma patent na wymiennik ciepła na wydechu, czyli spaliny są używane do produkcji podgrzania silnika. Nie dam głowy uciąć, ale gdzieś widziałem takie rozwiązanie zastosowane w reno

Otóż to, także stawiam że takie dodatki tylko do diesla. W Clio IV działało to średnio (w porównaniu do III), natomiast w Clio III ogrzewanie działało fantastycznie :) W Clio V jeszcze nie wiem, ale w związku z tym, że jest to benzyniak + w końcu mam garaż ciężej będzie porównać. Oby dobrze grzał bo jestem mocno ciepłolubny (podstawowe wyposażenie auta dla mnie to podgrzewane fotele :D )

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bartusssp » 9 paź 2020, o 19:19

Racja w clio 3 1.5 dci były grzałki, ciepłe powietrze leciało już nawet jak silnik był zimny. Tak poza tematem byłem dzisiaj w salonie i dowiedziałem się, że moje clio piątego października opuściło fabrykę. Ma być do odbioru do 22.10 :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jakub » 10 paź 2020, o 08:57

bartusssp napisał(a):Racja w clio 3 1.5 dci były grzałki, ciepłe powietrze leciało już nawet jak silnik był zimny. Tak poza tematem byłem dzisiaj w salonie i dowiedziałem się, że moje clio piątego października opuściło fabrykę. Ma być do odbioru do 22.10 :D

Kiedyś chyba nawet tutaj na forum pisałem o tych grzałkach - padła jedna z kilku(ile ich było nie pamiętam). Objaw tego uszkodzenia był dość ciekawy - informacja "sprawdź wtrysk" :o okazało się, że w momencie kiedy DPF chciał się wypalać włączało się wszystko co mogło w tym właśnie te grzałki a że jedna nie działała to wywalało błąd wtrysku, a ja biedny myślałem, że auto się strasznie zepsuło ;)

A wracając do tematu - przed Tobą ciężkie 2 tygodnie, odliczanie do 22.10 :) ale chwila odbioru to całkiem przyjemna sprawa - gorzej jest później jak trzeba odwiedzać ASO :evil:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bartusssp » 10 paź 2020, o 10:11

Dlaczego przykre wizyty w aso, psuje się czy piszesz o normalnym serwisowaniu ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jakub » 10 paź 2020, o 12:05

bartusssp napisał(a):Dlaczego przykre wizyty w aso, psuje się czy piszesz o normalnym serwisowaniu ?

Wszystko po trochu... Od 1,5 miesiąca walczę z WYCIEKIEM wody do środka od strony pasażera - najprawdopodobniej jest gdzieś nieszczelność w obudowie parownika klimatyzacji. 5 wizyt w ASO, PODOBNO podczas ostatniej wizyty rozwiązali ten problem (auto odebrałem w ubiegły piątek i od tamtej pory nic nie kapie, ale problem pojawiał się do tej pory sporadycznie także czekam co będzie dalej). ASO twierdzi, że wymienili jakieś części oraz uszczelnili wszystko co się dało - na moje pytanie co dokładnie wymienili niestety nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Ale teraz żeby było zabawniej - podczas odbioru auta po ostatniej wizycie zauważyłem:
1) uszkodzona kierownica - w 2 miejscach duże wgniecenia, praktycznie przecięcia skóry do tego cała skóra jest porysowana
2) duże zadrapanie na jasnoszarym elemencie wokół tunelu środkowego

Pracownik ASO z wielką łaską wykonał zdjęcia tych uszkodzeń i spisał je, podobno zamówili już kierownicę i ten jasny element, ale oczywiście nie wiedzą kiedy części dotrą do ASO. Najsłabsze jest to, że teraz to ASO uszkodziło auto a ja muszę brać wolne, poświęcić czas oraz pieniądze na podróż do ASO na wymianę tych elementów a na moje pytanie o jakikolwiek rabat np. na opony zimowe dostałem dosłownie w twarz :D uwaga....rabat 5zł na oponie, pomijając fakt że te same opony można kupić ok 20% taniej gdziekolwiek indziej :) po moim zwróceniu uwagi że chyba ktoś tu chce ze mnie zażartować udało się wynegocjować większy rabat, chyba z 15zł/szt :D

Na razie nie zgłaszam tego do Renault Polska, poczekam na wymianę uszkodzonych elementów i dopiero wtedy zgłoszę moje zastrzeżenia odnośnie auta oraz ASO.

Dodam tylko, że wyciek wody występuje nie tylko w moim aucie! spotkałem się już z 2 innymi przypadkami tej usterki.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 10 paź 2020, o 12:27

Cyt:"1) uszkodzona kierownica - w 2 miejscach duże wgniecenia, praktycznie przecięcia skóry do tego cała skóra jest porysowana
2) duże zadrapanie na jasnoszarym elemencie wokół tunelu środkowego"

Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia przez serwis. Rozumiem uszkodzenia, które mogą powstać gdzieś w ukrytych miejscach po jakiejś rozbiórce itp., których nie zauważymy bo wszystko jest poskładane na odbiór. "Oczy nie widzą, sercu nie żal". Ale takie tematy, które widać od razu po wejściu do samochodu :?: . Przecież takie uszkodzenia idą od razu na "pierwszy ogień" naszych oczu. Na bezczelnego idą :?: . Może nie zauważy :?: :lol: . Jak dla mnie to zwykłe niechlujstwo.
Ostatnio edytowano 10 paź 2020, o 12:37 przez Natan, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jakub » 10 paź 2020, o 12:37

Natan napisał(a):Cyt:"1) uszkodzona kierownica - w 2 miejscach duże wgniecenia, praktycznie przecięcia skóry do tego cała skóra jest porysowana
2) duże zadrapanie na jasnoszarym elemencie wokół tunelu środkowego"

Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia przez serwis. Rozumiem uszkodzenia, które mogą powstać gdzieś w ukrytych miejscach po jakiejś rozbiórce itp., których nie zauważymy bo wszystko jest poskładane. "Oczy nie widzą, sercu nie żal". Ale takie tematy, które widać od razu po wejściu do samochodu :?: . Przecież takie tematy idą od razu na "pierwszy ogień" naszych oczu. Na bezczelnego idą :?: . Może nie zauważy :?: :lol: . Jak dla mnie to zwykłe niechlujstwo.

Idealne podsumowanie. Osoba która wydawała mi auto (było to w piątek) stwierdziła, że nie będzie robić zdjęć i tego opisywać tylko przekaże komu trzeba i w poniedziałek się ze mną skontaktują (taaa jasne, a w poniedziałek informacja że nie zgłosiłem od razu więc spadaj ). Trochę niedowierzałem w to co słyszę, uparłem się że nigdzie nie ruszę jeżeli nie zrobi zdjęć i opisu. Wczoraj jeszcze znalazłem jakąś metalową spinkę - pewnie upadła podczas demontażu na podłogę i po cholerę ją wkładać przy ponownym montażu? Podczas odbioru auta zauważyłem również jakąś wtyczkę wiszącą nad pedałem gazu... mechanik popatrzył, stwierdził że to nic ważnego, wziął kawałek taśmy i przykleił ją gdzieś wyżej żeby nie było jej widać :) brawo!

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 10 paź 2020, o 12:53

Trzeba było wniknąć w tą wtyczkę i zadać mu pytanie. Ja bym tak zrobił. Panie ?. Hamulce mam :?: . ABS itp. itd. działa ?. To od czego jest ta wtyczka bo się trochę obawiam :?: . Skoro Pan mi wywala jakąś wtyczkę na zewnątrz to niech Pan się nie dziwi, że mam obawy.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jakub » 10 paź 2020, o 12:56

Natan napisał(a):Trzeba było wniknąć w tą wtyczkę i zadać mu pytanie. Ja bym tak zrobił. Panie ?. Hamulce mam :?: . ABS itp. itd. działa ?. To od czego jest ta wtyczka bo się trochę obawiam :?: . Skoro Pan mi wywala jakąś wtyczkę na zewnątrz to niech Pan się nie dziwi, że mam obawy.

Po przyjeździe do domu oglądałem auto z każdej możliwej strony i nie znalazłem miejsca do którego pasowałaby ta wtyczka, mechanik miał minę wiele mówiącą o pochodzeniu tej wtyczki :think: :think: :think: Z pracownikami tego konkretnego ASO nie zamierzam już w ogóle rozmawiać - czekam na wymianę uszkodzonych części i tyle mnie widzieli.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 10 paź 2020, o 14:44

jakub, wziąłeś sobie kopię zgłoszenia uszkodzeń? z dealerami w Polsce nie ma dyskusji, zaufania, wszystko musi być niestety na papier.

Na przyszłość polecam zamontować w aucie kamerkę podpiętą do power-banka ->> ja dając auto do ASO zawsze miałem ją zamontowaną na zagłówku pasażera i nagrywała audio + to co robią. Na upartego miałem nawet podgląd na żywo bo kamerka z wifi direct ale wolałem sobie potem pooglądać co tam wyczyniali z autem.
Ostatnio edytowano 11 paź 2020, o 23:15 przez WinFS, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jakub » 10 paź 2020, o 15:15

WinFS napisał(a):jakub, wziąłeś sobie kopię zgłoszenia uszkodzeń? z dealerami w Polsce nie ma dyskusji, zaufania, wszystko musi być niestety na papier.

Na przyszłość polecam zamontować w aucie kamerkę podpiętą do power-banka ->> ja dając auto do ASO zawsze miałem ją zamontowaną na zagłówku pasażera i nagrywała audio + to co robią. Na upartego miałem nawet podgląda na żywo bo kamerka z wiffi direct ale wolałem sobie potem pooglądać co tam wyczyniali z autem.

Oczywiście mam kopię zgłoszenia uszkodzeń, na razie starają się wybrnąć z sytuacji tak jak powinni, czyli chcą wymienić uszkodzone elementy. W poniedziałek zadzwonię i zapytam na kiedy planują wymianę tych części.

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne