Kupno

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kupno

Postprzez adrian7900 » 9 maja 2021, o 12:28

Witam wszystkich, szukam samochodu dla żony padło na Clio. Sam jeżdżę renault Scenic 2.0.
Jestem zadowolony więc chciałbym zostać przy marce renault. Znalazłem ogłoszenie, na co zwrócić uwagę przy zakupie?
https://www.otomoto.pl/oferta/renault-c ... DNUML.html
Pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 9 maja 2021, o 13:49

Fajna i bogata wersja :-) jedyny minus to silnik bo lepszym wyborem byłby 1.2 tce. Poza tym Clio 3 to na prawdę fajne i mało awaryjne autko a części nie są drogie.
Do tego w środku miejsca już jest na prawdę sporo.
Co się tyczy oględzin przed zakupem to standardowo jak dla każdego innego auta. Sprawdzić historię, luzy w zawieszeniu i wycieki :-)
Blacha ocynk więc jeśli jest rdza to raczej w miejscach gdzie "nasi już byli" :-)
Silnik na wolnych obrotach nie zachwyca kulturą pracy i ma tendencję do drgań ale ten typ tak ma.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 10 maja 2021, o 18:25 przez Tctomasz, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 10 maja 2021, o 11:19

Jak do miasta to odrazu LPG zakładaj i na moce nie patrz, bo nie ma takiej potrzeby... No chyba, że jeździ trasy albo musi mieć zapas mocy to rzeczywiście min. 1.2TCE czy 1.4 16v...
Podłoga bagażnika w kole i łączenia w nadkolach, stan podłogi w nogach pasażerów, gumy w zawieszeniu w szczególności tylnego wózka/belki, podszybie, elektryka czy była majstrowana bardzo, reflektory i błędy w komputerze.
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 10 maja 2021, o 18:27

MrugiMrugaczek napisał(a):Jak do miasta to odrazu LPG zakładaj i na moce nie patrz, bo nie ma takiej potrzeby... No chyba, że jeździ trasy albo musi mieć zapas mocy to rzeczywiście min. 1.2TCE czy 1.4 16v...
Podłoga bagażnika w kole i łączenia w nadkolach, stan podłogi w nogach pasażerów, gumy w zawieszeniu w szczególności tylnego wózka/belki, podszybie, elektryka czy była majstrowana bardzo, reflektory i błędy w komputerze.

Jaka podłoga bagażnika w kole jak w clio 3 koło zapasowe jest pod podłogą :-)
A tylna belka jest praktycznie niezniszczalna i ja nie przypominam sobie żebym jej dotykał po zrobieniu autem 65tyś km a w sumie auto miało już 137tyś jak je sprzedawałem. To nie wiem o jakim przebiegu auta tu mówimy :-)
Natomiast z przodu gumy stabilizatora to jest rzecz która wkurza bo lubi piszczeć/skrzypieć na zwalniaczach szczególnie i najbardziej w zimne dni. Wymiana na zamienniki pomaga na chwilę a oryginały są dość drogie z tego co pamiętam. Natomiast jeśli nawet będzie piszczeć to nie ma co obwiniać o to sprzedającego bo po prostu ten typ tak ma (albo sprzedający założył zamienniki :-) ).
Kierownica z eko skóry, która po przebiegu 50tyś km będzie wyglądała jakby auto miało co najmniej 150tyś to standard a do tego jak postawiłem auto w słońcu i dostała temperatury to po prostu podniosło ją i zrobił się bąbel jak na ceracie.
Stukająca klapa bagażnika na wybojach też się zdarza ale był na to jakiś patent z owinięciem zamka czy rygla taśmą. Więc tu też bym się nie czepiał bo ten typ tak ma :-)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 maja 2021, o 19:15

Fakt, belka jest raczej wieczna, ponad 250k przebiegu i nic nie ruszane.

Gumy z przodu do wymiany wymagają opuszczenia sanek (upierdliwe) a jak wymieniałem przy 250k (miałem opuszczone sanki) to założyłem zamienniki, tanie ale działają (nie piszczą bo smarowałem). Łączniki stabilizatora też wymagają czasami wymiany ale to eksploatacja a nie problem.

Korozja raczej nie występuje jak nie było "naprawiane".

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez adrian7900 » 13 maja 2021, o 05:04

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Molis22 » 13 maja 2021, o 09:39

Takie spostrzeżenie po obejrzeniu zdjęć. Albo to przypadek, albo celowy trik handlarza. W aucie nie ma dywaników. Za niewielką dopłatą pewnie się znajdą :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez adrian7900 » 14 maja 2021, o 18:23

Witam, po prostu ręce opadają znalazłem Clio na olx myślę zadzwonię cena 14tys.Wstepnie umówiony .Przed wyjazdem sprawdzam ogłoszenie czy jeszcze aktualne patrzę a tam gościu podbił cenę do 18tys.Dzwonie pytam ile w końcu za te Clio a on to zależy..... Już drugi raz mam taką sytuację. Nie wiem czy naprawdę jest taki popyt na Clio czy po prostu sprzedawcy szukają jeleni. Pozdrawiam :D
Ostatnio edytowano 15 maja 2021, o 06:40 przez adrian7900, łącznie edytowano 4 razy

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez adrian7900 » 14 maja 2021, o 18:27

https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... JOw5e.html
Tempomat aktywny :o
Te Clio chyba wszystko ma? Zapomniał napisać że to jest autonomiczny pojazd. Wersja NASA Sśline

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez adrian7900 » 14 maja 2021, o 18:40

Następny kwiatek.
https://www.olx.pl/oferta/renault-clio- ... JzGNv.html
Zaczynał od 9tys.Bylem zobaczyłem i nie kupiłem. Falowanie obrotów tylnia klapa przestawiona cały tył malowany. Bogata historia aż jeden wpis.
Prawie go kupilem :lol:
Nie ma co się napalac. :japierdole:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez sudi » 15 maja 2021, o 22:26

Jeśli dalej szukasz to mam clio w kombi…. Wystawione w dziale giełda.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez adrian7900 » 16 maja 2021, o 06:56

Dzięki ale kombi nie.

Nowy Użytkownik