Kontrolki (ABS) SERV

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kontrolki (ABS) SERV

Postprzez yamaha46 » 25 maja 2021, o 19:38

Witam clio II benzyna 1,4 problem zapewne poruszany nie raz, otóż sprawa dotyczy świecących kontrolek od ABS i SERV raz gasną raz się zapalają. Wcześniej jeszcze do tego zestawu zapalała się kontrolka od poduszek/ pasów czyli świeciły trzy kontrolki. Wyczytałem gdzieś że to wina kostki pod siedzeniem kierowcy że ma luzy w stykach i nie łączy że najlepsze wyjście to takie żeby zlutować przewody i tak ja właśnie zrobiłem zlikwidowałem kostkę a przewody polutowałem. Kontrolka od pasów/poduszek przestała świecić ABS i SERV również niestety nie na długo, ABS i SERV powróciły i raz świecą to gasną i tak w kółko. Może ktoś wie o co chodzi gdzie szukać przyczyny wiem że najlepiej iść na komputer ale może da się tego uniknąć. Pozdrawiam K.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 25 maja 2021, o 23:34

Pewnie jakis czujnik ABS swiruje lub coś się dzieje z instalacją któregoś czujnika. Tylko komputer i wskazanie z którym czujnikiem jest problem
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez duchu87 » 27 maja 2021, o 11:48

Zdecydowanie dwie osobne usterki.

U mnie ABS świrował ze względu na połączenie przewodów pod autem, gdzieś pomiędzy grodzą a fotem kierowcy jest wtyczka łącząca przewody czujników. U mnie złączki był zielone. Do sprawdzenia, wyczyszczenia, lepszej izolacji.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 28 maja 2021, o 02:27

duchu87 napisał(a):Zdecydowanie dwie osobne usterki.

U mnie ABS świrował ze względu na połączenie przewodów pod autem, gdzieś pomiędzy grodzą a fotem kierowcy jest wtyczka łącząca przewody czujników. U mnie złączki był zielone. Do sprawdzenia, wyczyszczenia, lepszej izolacji.

Jeśli przewody uszkodzone to tylko lutowanie i koszulka termokurczliwa z klejem (występują takie w sprzedaży) i nic tego nie ruszy ;)
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez yamaha46 » 28 maja 2021, o 09:16

Pod siedzeniem kierowcy kostkę usunąłem a przewody zlutowałem kontrolka od poduszek i pasów zgasła natomiast ABS i SERV pojawiły się za krótki czas no i raz gasną to się zapalają.Niżej wysyłam zdjęcie kostki którą zlutowałem wszystkie pod siedzeniem kierowcy.
Załączniki
1622189293179.jpg
kostka pierwsza
1622189293182.jpg
kostka druga

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez yamaha46 » 28 maja 2021, o 09:21

Tej pierwszej kostki brązowej nie lutowałem tylko tą drugą jasną i jedną z pojedynczym przewodem.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez yamaha46 » 28 maja 2021, o 10:01

:thumbdown:
Załączniki
1622192398785.jpg

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez duchu87 » 28 maja 2021, o 10:32

duchu87 napisał(a):U mnie ABS świrował ze względu na połączenie przewodów pod autem, gdzieś pomiędzy grodzą a fotem kierowcy jest wtyczka łącząca przewody czujników. U mnie złączki był zielone. Do sprawdzenia, wyczyszczenia, lepszej izolacji.

Pod autem, a nie pod fotelem ...

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez yamaha46 » 28 maja 2021, o 12:18

Aha pod autem.. jutro wjadę na kanał i poszukam tej kostki.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez yamaha46 » 30 maja 2021, o 15:34

Czy chodzi o te złącze pod podłogą na wysokości łydek kierowcy jak na foto? bo dalej to jest bliżej tylnej osi bagażnika rozchodzi się ten przewód na dwie kolejne złączki i jeden idzie na tylne lewe koło drugi na prawe tylne wygląda to tak jakby to były przewody elektryczne od ABS-ów. Wypiąłem tą kostkę z przedniej części co prawda nie demontowałem jej do gołych przewodów tylko wpuściłem płyn do styków i ni huja ABS się świecą jak świeciły potem na chwile zgasły ale jak zahamowałem czuć było pod pedałem zgrzyt działających ABS-ów i po chwili znowu zaświeciła się kontrolka :crazy: :think:
Załączniki
1622384335224.jpg
złączka przód
1622384318626.jpg
złączka przód

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 30 maja 2021, o 23:48

Jedź na komputer.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez duchu87 » 31 maja 2021, o 07:44

yamaha46 napisał(a):wygląda to tak jakby to były przewody elektryczne od ABS-ów.

Tak, bo to są przewody ABSów, taki masz chyba błąd :twisted:
Tamte złączki też można sprawdzić czy są w dobrym stanie.
Oczywiście czujniki też możesz mieć zwalone.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 17 cze 2023, o 10:16

Temat się urwał. Rozwiązałeś problem ? Co było przyczyną?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez milejow » 17 cze 2023, o 14:25

Powodów świecenia kontrolki ABS jest przynajmniej kilkanaście, zacznij od diagnostyki komputerowej i odczytaniu zapisanej usterki/usterek

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 17 cze 2023, o 20:08

Dzięki. Bardziej chodziło mi o to jak rozwiązał problem autor tematu, który pyta a potem temat pozostał bez rozwiązania...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 18 cze 2023, o 06:57

adams4lta napisał(a):Bardziej chodziło mi o to jak rozwiązał problem autor tematu,

To bez znaczenia, bez diagnostyki w ciemno się nie robi.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 15 lip 2023, o 06:07

Sprawdziłem że jest problem z przednim prawym kołem. Dokładnie przy 110km/h zapala się kontrilka abs + serv. Po zgaszenie silnika i przejechaniu ok 2metrów kontrolki znikają czyli jest odczyt, ale przy 110 - powtórka...
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez milejow » 15 lip 2023, o 16:30

Dokładnie obejrzyj pierścień zębaty na przegubie tego koła czy nie jest pęknięty

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 22 sie 2023, o 09:55

Pęknięty pierścień. 20 zł nowy pierścień i wymiana we własnym zakresie = brak błędu, kontrolek itp. Wszystko działa jak trzeba.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez clio34 » 6 wrz 2023, o 14:56

U mnie ostatnio świeciła się kontrolka ABS, pojechałem do mechanika i oczywiście problem leżał w awarii czujnika prędkości obrotowej kół.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne