Clio IV 2017 czynnik klimatyzacji 1234yf

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV 2017 czynnik klimatyzacji 1234yf

Postprzez pawlos123 » 7 kwi 2018, o 17:22

Też kolega mi mówił który robi klimę, że butla tego czynniku cały czas rośnie. Pamiętam, że jak robiłem w tamtym roku klimę (wymiana chłodnicy) jakoś początek lipca to załapałem się na tańsze napełnienie bo butla strzelam była za około 500-600zł. Później kolega kupił następną i mówił, że miałem szczęście bo butla już około tysiąca. Ostatnio widziałem się z nim i z ciekawości pytałem ile teraz, mówił ponad 2 tysie. Byłem zaskoczony bo myślałem, że coś się ustabilizowało. Pewnie gdzieniegdzie jeszcze będzie w miarę normalna cena bo czasami ludzie mają zapas. Nie zdziwi mnie, że dojdzie do tego jak za nabicie będziemy płacić ponad 400zł. :)

Zobaczcie niecały rok temu butla była za kilka stówek, a teraz ponad 2 tysie. ;)

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 7 kwi 2018, o 23:25

paweloln napisał(a):Robię serwis klimy w warsztacie jako praownik i powiem Wam, że to nie koniec podwyżek czynnika 134a. Nie napełnisz też nowego czynnika starym, ponieważ są inne zawory. ;) Ale powiedzmy też, że nowy czynnik jest szkodliwszy od starego i gdzie tutaj ta ekologia? :shock: Ręka rękę myje, kasa musi się zgadzać.

Wiem, jako elektryk serwisuję też klimy ale raczej pod względem elektrycznym - nie mamy maszyny do nabijania bo nam niepotrzebna, ale miernik ciśnień jak najbardziej. Jednak co chcę nauczyć się dla siebie to moje a teraz zastanawiam się co zrobić w clio 1 mojej matuli - niby jej auto powinno mieć już R134a bo jest z końca 93roku ale zaworki serwisowe ma na R12. Nie mam auta na codzień i nie widzę co jest na sprężarce. Pewnie R12 skoro i zaworki serwisowe są do tego przystosowane. I teraz zastanawiam się, czy nabić to R409a czy przerobić pod R134a wymieniając wszystkie oringi i osuszacz z płukaniem węży i wymiana oleju w sprężarce. Jest tylko jedno miejsce w całym wrocławiu, gdzie uzupełniają ten zamiennik R12 (czyli R409a) ale moja matula już raz tam była kilka lat temu i ludzie nie maja tam pojęcia co robią. Nawet nie wiadomo co tam nabili. Ale łącząc panel sterowania bezpośrednio z przekaźnikiem klimatyzacji - no wybaczcie - nie tak się naprawia klimatyzację.

Patrząc na to, że znów wprowadzają nowy czynnik, za chwilę znów będzie problem taki jak mój. Tylko niby po co zmieniają - przecież ten miał być taki eko, a jednak nie jest? Od kiedy poważniej siedzę w dziedzinie motoryzacji twierdzę, że tych wszystkich ekoterrorystów powinno się wybić i to przykładnie. Marnują tlen, zasoby matki natury oraz pieniądze posiadacza auta.
Dlaczego ludzie wycinają dpf, egr itd itp? Bo tego nie da się łatwo naprawić. Bardzo rzadko jest tak, że przyjeżdżają klienci, błąd czytany serwisowym sprzętem pokazuje zawór egr, sprawdzamy wszystko, wszystko jest ok, wymieniamy zawór a po chwili to samo. Sprawdzamy wiązkę po schematach drugi raz i wszystko gra, wypruwamy ją do bebechów, wszystko gra. Wymieniamy sterownik silnika, oczywiście wszystkie programowania, konfiguracje itd itp. I dalej coś nie tak. I koncem konców okazuje się, że winna jest jakaś cholerna pompka chłodzenia egr, gdzie takiego błędu w ogóle nie ma zapisanego w konfiguracjach, nie ma tego w wartościach podłączając się jak wspomniałem fabrycznym sprzętem (w tym przypadku nie piszę akurat o renault).
Jeśli coś ma ochraniać środowisko, powinno być tanie jak barszcz i powinno się to promować. Wtedy ludzie sami będą chcieli jeździć takimi autami. A tu mamy do czynienia nie dość że z mega drożyzną (egr z chłodniczką do golfa 6 1400 zł) to jeszcze są to systemy mega problematyczne w diagnozowaniu jak opisałem wcześniej. Ludzie wycinają ekoterroryzmy bo mają dość pompowania kasy w to całe gówno, które i tak ma się nijak do pracy silnika. Zaślepić, wyciąć programowo i silnik pochodzi 500 tys km bez remontów.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Dzidek90 » 9 kwi 2018, o 15:00

Wojtek w napisał(a):Mam napełnić klimatyzację w clio 3 ,jest pusta.Za napełnienie powiedzieli mi 250 zł :o

Właśnie odbyłem rozmowę z serwisem klimy.
Do Clio II niby wchodzi 550gram czynnika, 1gram czynnika kosztuje 80groszy :shock:
Czyli wychodzi na to że bogaci będą śmigali w klimie ;)
440zl to lekka przesada

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Patrykpat » 1 cze 2021, o 18:37

Płukal ktoś klimatyzację i zmieniał czynnik z nowego na stary?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 cze 2021, o 20:05

Patrykpat napisał(a):Płukal ktoś klimatyzację i zmieniał czynnik z nowego na stary?

Znaczy na jaki? Normalnie jedziesz tam gdzie robią klimę maszyną, podpinają maszynę, odsysają to co było, robią test szczelności, dodają trochę oleju, napełniają zgodnie z katalogiem (tym samym rodzajem czynnika). Jak starego czynnika było mało dodają z butli, płacisz za każde xx gramów czynnika i usługę maszyną.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 1 cze 2021, o 20:08

Dzidek90 napisał(a):440zl to lekka przesada

To jeździj bez albo poszukaj tańszego serwisu (może w okolicy nie być). Jeżeli czynnik cały uciekł to jeszcze trzeba naprawić układ.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Patrykpat » 1 cze 2021, o 20:25

wojteks napisał(a):
Patrykpat napisał(a):Płukal ktoś klimatyzację i zmieniał czynnik z nowego na stary?

Znaczy na jaki? Normalnie jedziesz tam gdzie robią klimę maszyną, podpinają maszynę, odsysają to co było, robią test szczelności, dodają trochę oleju, napełniają zgodnie z katalogiem (tym samym rodzajem czynnika). Jak starego czynnika było mało dodają z butli, płacisz za każde xx gramów czynnika i usługę maszyną.

Znaczy z r1234 na czynnik r134. Podobno można wystarczy przepłukać układ i dodać oleju jak mówisz i będzie chodziło. Ktoś kombinowal takie coś i jak to chodzi?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 2 cze 2021, o 07:14

Czy aby na pewno Clio IV Ph 1 ma już nowy czynnik R-1234yf?

Patrykpat napisał(a): Podobno można wystarczy przepłukać układ i dodać oleju jak mówisz i będzie chodziło

Oleju ze sprężarki łatwo nie usuniesz więc samo dodanie świeżego nie pomoże.

Podobno jeszcze taniej jest nabić klimę lpg.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 2 cze 2021, o 09:39

Renault w swoich samochodach stosował nowy czynnik 1234yf od 2017r.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 2 cze 2021, o 13:53

Dokładnie tak ,1234yf jest od 2017 i załapalem się na niego,niestety.Teraz ok 99 zł za 100 gr płacilem a że od 4 lat nie nabijałem to ponad 300gr uciekło.Nabili,dołożyli UV żeby jakby coś łatwiej było znaleźć wyciek i 400 pękło.Tymczasem ziębi ,trochę lepiej niż przed nabiciem ale ta klima (manula) sama w sobie jest słabiutka.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Patrykpat » 2 cze 2021, o 15:42

A gość mi powiedział 450 z wymianą płukanie itd 450 na stary czynnik. No i teraz czy układ to wytrzyma czy nie takie wymiany

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 3 cze 2021, o 07:55

Jak masz uszkodzoną klimę to przy okazji naprawy można się zastanowić nad zmianą czynnika natomiast jeżeli działa to moim zdaniem wystarczy tylko dodać obecnego czynnika i oleju bez żadnych płukań i innych dziwnych zabiegów.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Patrykpat » 4 cze 2021, o 08:26

Pytałem w serwisach to tylko napełnienie 900 zł. Nowym czynnikiem. 2 razy drożej.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 4 cze 2021, o 08:57

Patrykpat napisał(a):Pytałem w serwisach to tylko napełnienie 900 zł. Nowym czynnikiem. 2 razy drożej.

Mi ASO podało 1000 bez weryfikacji ile tego czynnika.Stacje klimy średnio podają ok 400 -500 zł przy max ubytku a to tylko 500gr.Na face pojawiają sie ogłoszenia zakładow gdzie za 100gr biorą 99 zł.Mowa cały czas o nowym czynniku.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Patrykpat » 4 cze 2021, o 09:00

U mnie w "miescie" tylko 2 serwisy obsługują stąd taka cene pewnie

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne