Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

gitmar napisał(a):A jak to właśnie wygląda w przypadku silników 1.4 16V czy 1.6 16V ? Ile obrotów trzyma silnik w okolicach 100-120 km/h ? No i jak ze spalaniem? W przypadku 1.2 16V oscyluje ono zwykle w okolicach 6l/100km, w tych większych silniczkach będzie dużo wyższe biorąc pod uwagę większą moc ? Jak te silniczki znoszą LPG ? Poważnie zastanawiam się nad zakupem takiej zabawkiKilka lat temu przejechałem się Clio 2 ph2 1.6 16V 107KM i zrobił na mnie baaardzo dobre wrażenie jeśli chodzi o osiągi
A jeździłem w tym czasie Audi 100 C4 2.8 V6 174KM w manualu. Pewnie do 100 ciężko by było dogonić Clio, później różnice by się zatarły....

gitmar napisał(a):Więc obroty bardzo podobne jak w 1.2. A jak ze spalaniem w trybie miejskim/mieszanym, normalna jazda, bez wyskoków typu pierwszy ze świateł?

Klubowicz | ||

gitmar napisał(a):A jak to właśnie wygląda w przypadku silników 1.4 16V czy 1.6 16V ?
gitmar napisał(a):Jak te silniczki znoszą LPG ?

Klubowicz | ||

bodowp napisał(a):16-tki są ogólnie lubianymi silnikami. Miałem przez rok 1,4 16V i bardzo sobie ten silnik chwaliłem. Zawsze się śmiałem że ma dwa oblicza....spokojne (spalanie ok 6,5-7l) i nieokiełznane (nawet 10l) Wir w baku przy ciężkiej nodze czuć było na fotelu kierowcy:) Ale pamiętajmy, że naprawy takiego silnika nie są już takie proste i do tanich nie należą a mają większą awaryjność.

Sside napisał(a):Ja też słyszałem, że silniki 16v są udane konstrukcyjnie dlatego też takiego szukałema co do kosztów naprawy to i tak benzyna wyjdzie taniej w naprawie niż diesel (biorąc pod uwagę, że to samo się popsuje lub odpowiednik tej części w innym silniku).
Klubowicz | ||

jarekl napisał(a):1,4 16v przy 100 coś ok 3000 tys.

Klubowicz | ||

escape9 napisał(a):Dodam że felgi alu+ gumy 195/50/15

jarekl napisał(a):escape9 napisał(a):Dodam że felgi alu+ gumy 195/50/15
A fabryczny rozmiar to 185/55/15 ponad 8mm większe koła,mogą robić różnice w prędkości.

robson napisał(a):jarekl napisał(a):escape9 napisał(a):Dodam że felgi alu+ gumy 195/50/15
A fabryczny rozmiar to 185/55/15 ponad 8mm większe koła,mogą robić różnice w prędkości.
Różnice w prędkości względem np. GPSu to tak, ale obroty silnika przy 100km/h licznikowych będą dalej takie same bez względu na to jakie będą założone koła.
Wracając jeszcze do 1.2 16v 5 bieg, dla 90km/h ~2900obr/min, 100km/h ~3200obr/min

escape9 napisał(a):Patrząc z innego punktu widzenia to zakres obrotowy silnika 1.6 16V do przełożeń skrzyni jest na tyle duży, że nie udusimy silnika jeśli trzeba trochę przejechać z obrotami poniżej 2.000, trochę jak w dieslu;-)

na tych samych gumach przy 140 kmh jest równo 4k rpm - tylko że w 1.4 16vescape9 napisał(a):W moim clio 1.6 16V też mam 3.000 obr. przy 100km/h no i tak się zastanawiam czy to czasem nie za dużo tych obrotów?? Dodam że felgi alu+ gumy 195/50/15 - opór toczenia trochę większy niż koła fabryczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości