SCENIC kupić czy nie?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: SCENIC kupić czy nie?

Postprzez lord boss » 18 lut 2011, o 14:17

Blizej Scenic'owi jest Megane niż Laguna
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez blaz » 18 lut 2011, o 18:24

fakt, wersalka i espas blizej lalki ale napewno blizej skenikowi do lali niz do klijo, choc np koncówki drążka sa te same ;) ale forum lali prężniej działa.. sporo manuali usuwania drobnych usterków elektroniki w 5 minet domowymi sposobami itp ;)
blaz

Pokaż profil

Postprzez jarciocieszyn » 13 mar 2011, o 08:19

Kupić kupić i jeszcze raz kupić :D :D :D
jarciocieszyn

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 20 cze 2011, o 10:02

Ameryki nie odkryję ale tez szukam większego auta i scenic jest opcją. Oglądąłem niedawno jednego w moje wsi i był skitrany - ściagał na bok, przy jeździe na wprost, ale nie o tym chcę. Ten, którym jeździłem dla testu miał silnik 1.5 - 105 koni.
Za słaby jak na takie auto. Moje 65 konne clio, to przy tym rakieta, więc szukaj tylko 1.9. Róznica w spalaniu będzie minimalna bo majac mocniejszy motor, nie będziesz tak go żyłował.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Blaine » 20 cze 2011, o 10:09

blaz napisał(a): np w lagunach juz po roku od wejscia byly poprawki, w nastepnym to samo, i polowa 2003r to juz prawie to samo co lift 2005.. wiec moze sie okazac ze w sceniuku tez takie cuda robili i wcale na lifta nie musisz polowac

Czyli w Lag 2 od 2003 roku nie ma problemu z tą słynną już awaryjnością?
Clio 2ph1 1.2 8v >> Laguna 3 2.0dci 150KM > BMW F21 125d > Audi A4 B9 1.4tfsi i VW Scirocco R DSG 280KM
Mój Rocco:http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=42056
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 20 cze 2011, o 11:06

jarciocieszyn napisał(a):Kupić kupić i jeszcze raz kupić :D :D :D

:clap:
Tu możecie ocenić konkretny egzemplarz
www.scenicforum.pl
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez mieczyk » 20 cze 2011, o 14:06

Łomianki_Maniek, zarejestruj się tutaj http://megane.com.pl/, załóż temat w odpowiednim dziale i myślę, że tam dostaniesz wyczerpujące porady w końcu Scenic to troszkę większy brat Megane ;)
mieczyk

Pokaż profil

Postprzez blaz » 26 cze 2011, o 10:48

Blaine napisał(a):Czyli w Lag 2 od 2003 roku nie ma problemu z tą słynną już awaryjnością?

hmm generalnie to z ta awaryjnościa nie jest do końca tak jak pisze ałto świat itym podobne szmatławce, diesle fakt, bywały z poczatku kiepskawe, turba padały itp, ale to z winy marketingowców, kto w nowoczesnym dieslu robi przeglady i wymiane oleju co 30tys? wystarczy zmieniac co 10-15 i turba zyją normalnie jak nalezy. A awaryjnośc, dla mnie przepalona zarówka, wyczerpana bakteria w karcie czy jakies dziwne zachowanie czujników cisnienia w kołach to nie awaria, dla mnie awaria to wysranie sie silnika np, no w dci tez podobno komputery czy coś tam wariowało ;)
ja mam L2 z 2002r, czyli jedna podobno z najbardziej awaryjnych, a jakoś w aucie wg historii serwisowej która mam całą (serwisowana w ASO do dzis od nowości) nigdy nic sie nie popsuło oprócz jakiegoś impulsatora za 90zł, nie wiem co to ale mam na fakturze z aso ;) a i urwała mi sie linka do opuszczania szyby, problem powszechnie znany w lagunach nie majacy zwiazku z elektroniką:)
blaz

Pokaż profil

Postprzez Blaine » 26 cze 2011, o 11:13

czyli jednym słowem tutaj też wszystko zależy od egzemplarza... :)
Mój Kumpel, miał pół roku i bardzo narzekał. Zraziłem się, ale jak przyszło co do czego, to okazało się, że odkupił za psie pieniądze, z Belgii, bardzo zaniedbane. Więc co tu się dziwic
Clio 2ph1 1.2 8v >> Laguna 3 2.0dci 150KM > BMW F21 125d > Audi A4 B9 1.4tfsi i VW Scirocco R DSG 280KM
Mój Rocco:http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=42056
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez marbol » 26 cze 2011, o 12:39

Blaine napisał(a):Czyli w Lag 2 od 2003 roku nie ma problemu z tą słynną już awaryjnością?

Ta "słynna awaryjność" również bierze się stąd, że ktoś kupuje np. 10-letnie auto ze stanem licznika 120 tys.(benzyna), 190 tys. (diesel) i przebiegiem odpowiednio 320/390 tys. (200 tys. w pamięci :!: ) i wtedy zaczyna się płacz jakie to auto jest awaryjne bo zaczyna sie sypać już po tak małym przebiegu i dotyczy to w takim samym stopniu Lagun, Sceników i innych aut i dodatkowo jest to też kwestia danego egzemplarza (jak o niego dbano). Pomijam tu artukuły/testy z tzw. prasy motoryzacyjnej bo niejednokrotnie są pisane pod konkretne zamówienie i nie do końca są obiektywne- sa wyjątki oczywiście, ale zła opinia pozostaje.
Pozdrawiam
P.S. Osobiście mam już drugiego Scenica i jestem zadowolony ale to starsze auto (S I Ph II 2.0 16V 140KM).
marbol

Pokaż profil

Postprzez blaz » 27 cze 2011, o 11:38

a ja wsumie jezdziłem 3ma lagunami 2 jedna aktualnie, 2wie pozostałe słuzbowe. Pierwsza kupiona w 2002r w salonie taki sam wypas jak moja obecnie tylko ze z mega awaryjnym silnikiem 2.0 IDe w którym nic nie zdazyło sie popsuc do czasu dzwonu przy 130tys km :), druga kupiona z okazji tegoz dzwonu.. miesiac po nim z 2005 pierwsze egzemplarze po lifcie.. tez git wszystko. zalezy jak sie trafi tez po czesci bo pechowych egzemplarzy nie brak nawet we wielbionym w naszym kraju szrotwagenie :) ale ogólnie zauwazyłem na forum laguny ze najbardziej na awaryjnośc tego auta narzekaja ci co nim nawet nigdy nie jechali, choc bywaja i osoby które pisza ze nigdy wiecej nie kupia reno bo im padła skrzynia czy rozrusznik po 200+ km przebiegu..
blaz

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne